הנחנו אותם שלא לדבר עם זרים בדרך, הסברנו להם איך לחצות בזהירות את הכביש ואפילו דאגנו שהתיק לא יהיה כבד מדי. אבל עם כל הדאגה שלנו, שכחנו פרט אחד ולא כל כך קטן - המזון שילדינו אוכלים בקפטריות או במזנונים שבין כתלי בית הספר .
בדרך כלל מדובר בבורקסים, קוראסונים, שוקו ולחמניה ועוד פריטים, שלא בטוח שהיינו רוצים שיזינו את ילדינו במהלך יום הלימודים. מאחר שנושא התזונה לא מקבל בדרך כלל התייחסות מתאימה, שלא לדבר על מזון אורגני, יצאנו לבדוק - מה קורה בתחום בעולם?
ארה"ב - הורים מפעילים לחץ ברוב הקפיטריות בבתי הספר בארה"ב מגישים מזון מעובד, בעל רכיבים של הנדסה גנטית. אולם מגמת העלייה בהשמנת הילדים והמודעות לצרכנות אורגנית, מובילה הורים להפעיל לחץ על הקפיטריות להגיש ארוחות בריאות יותר וגם הארוחות האורגניות צוברות תאוצה.
כך למשל, בית הספר המחוזי בסיאטל אימץ מדיניות חדשה האוסרת על ג'אנק פוד, לצד עידוד מזון אורגני בקפיטריות בבית הספר. בנוסף, מכונות החטיפים הקלאסיות מוחלפות במכונות חטיפים אורגניים, וחברת היוגורטים האורגנים Stonyfield פורסת את חסותה על חלק מתי הספר וכך תורמת לקהילה תוך שהיא מקדמת את מוצריה.
אירופה - השף ג'יימי אוליבר מתגייס בבריטניה, השף ג'יימי אוליבר מנסה לשלב מזונות בריאים יותר במערכת החינוך הבריטית באמצעות שיעורי חובה לכל התלמידים בנושא של מזון בריא ועידוד הרגלי אכילה בריאים. במקביל הוא עובד עם ההורים והסגל בבתי הספר ומלמד אותם כיצד להיפטר מג'אנק פוד.
אך "חוד החנית" של המאמצים האירופיים לקידום תזונה בריאה ואורגנית הן איטליה וצרפת, בעיקר בערים רומא ופריז. איטליה למשל, מדווחת על צמיחה של 700% בשימוש במרכיבים אורגניים בבתי ספר ב-10 השנים האחרונות.
כיום, לטענתם, יש כמיליון ילדים שיכולים ליהנות מארוחה אורגנית בקפיטריות בבית הספר. בצרפת הוכנה תוכנית לאומית למזון, שכוללת עידוד הקפיטריות לקדם מוצרים אורגניים, מקומיים וטריים.
ומה אצלנו? בישראל, הקפטריה או המזנונים בבתי הספר, מנוהלים לרוב על ידי יזמים פרטיים, אך את התנאים להפעלת המקום קובעת הנהלת בית הספר. כדי שהיא תעבור לתפריט בריא יותר, כמעט תמיד נדרש לחץ מהורים.
אמנם, המשרד להגנת הסביבה מקדם תוכניות ל"גן ירוק" ובתי ספר ירוקים, אבל נושא התזונה לא מקבל התייחסות מתאימה בתוכנית. כך נמצא לא פעם, גן "ירוק" שמסעיד את ילדיו בלחם עם שוקולד, או בית הספר שמצ'פר את הילדים בסוכריות, שהירוק היחיד בהם הוא צבע המאכל הסינטטי.
במגזר הפרטי לעומת זאת, הולכות וצצות יוזמות של מוסדות לימוד פרטיים, שכוללות תפריט אורגני לילדים. אמנון עוזיהו, מגדל אורגני וותיק מ''עין הבשור'', מספר שיותר ויותר מוסדות חינוך מנויים אצלו על "סלי משלוחים אורגנים", המגיעים עד לפתח הגן או בית הספר. לדבריו, עד לאחרונה היה מדובר בעיקר במוסדות לימוד אנתרפוסופים, אך התופעה זולגת גם לגנים "רגילים".
אז מה הורים יכולים לעשות?דרשו להיות מעורבים במגוון התוצרת שנמכרת במקום ולהכניס של פריטים אורגנים לתפריט, כמו סלט ירקות אורגני שמקורו בחוות הסמוכות לבית הספר, או יוגורטים ממחלבה אורגנית מקומית.
ועדי הורים אקטיביים יותר, שאינם מסתפקים במהפך קטן, יכולים להכנס לאתר האינטרנט
sustainabletable ולקבל רעיונות נוספים מיוזמות שיושמו בארה"ב. כך למשל, מופיע כו דו''ח של האגודה לבריאות הציבור של מסצ'וסטס, שמסביר כיצד אפשר לארגן האזרחים ופקידים בממשל כדי לעבור למדיניות שכוללת סטנדרטים בריאים יותר למזונות ולמשקאות שנמכרים בקמפוסים בבית הספר.
נכון, קשה לעשות ''מהפך'' תוך זמן קצר, אך גם שינוי קטן יכול להוביל לשינוי גדול. מוסדות לימוד והתארגנויות של הורים מוזמנים המעוניינים לעבור לתפריט אורגני מוזמנים לפנות לארגון לחקלאות אורגנית כדי לקבל עזרה.
| הכותבת - ד''ר אורנית רז היא מנכ''לית הארגון לחקלאות אורגנית וחוקרת בבית הספר למנהל עסקים ב-MIT. עדי אבן חן, מבאר טוביה עזרה בהכנת הכתבה |
לטורים נוספים של ד''ר אורנית רז בפורטל הישראלי לחקלאות טבע וסביבה:
חלב אורני ? כן, בתנאי שפרות חיות טוב
תפריט אורגני לקיץ במחירים (כמעט) שפויים
למה לשלם 30 שקלים לקילו מנגו אורגני ?
האם החקלאות האורגנית תציל את הכלכלה היוונית
''צמחי מלכודת'': במקום לרסס עגבניות, שותלים בזיליקום
אורגני זה לא רק ירקות: מדריך אורגני לשבועות
מה שהסינים מוכרים לכם אורגני? לא בטוח בכלל
רוצים רק מזון אורגני? כך תזהו אם הוא אכן כזה
הידעתם ? גם ירקות אורגניים זקוקים לדישון
תלותיים ומזהמים: מה קורה כשקונים מזון מחול?
הציבור רוצה ירקות אורגניים? תשקיעו בחקלאים