עם פריחת השוק האורגני המקומי, לבלוב גינות הירק הביתיות והקמת הגינות הקהילתיות, צצים גם חומרים חדשים להזנת הקרקע. הכוונה היא ל"חומרי הזנה" בעגה מקצועית, שאמורים לשפר את פוריות הקרקע. אבל לפני שתחליטו להבריא את הקרקע שלכם, כדאי לוודא שחומרים אלה אכן מזינים את הקרקע, ולא רק כיס של חברה זו או אחרת.
אחת ההנחות בבסיס התפיסה האורגנית מדברת על איזון מערכות בטבע - כאשר זה מתקיים, אין צורך בהתערבותנו. אבל המציאות קצת יותר מורכבת ולעיתים אנו נזקקים לעזרה חיצונית בכדי להבריא את היבולים שלנו.
אחת הדרכים היא שימוש בקומפוסט ובחומרי הזנה המאושרים לשימוש בחקלאות אורגנית המבוססים על חומרים טבעיים. בניגוד לדשנים כימיים, שעלולים להמצא בהם חומרים רעילים לאדם ולסביבה - חומרים אורגנים הם כאלה שמגיעים ממקום טבעי, לא הופקו ממקור של הנדסה גנטית ואינם עוברים תהליך של הקרנה במהלך הייצור.
עם זאת, כדי למנוע זיהומים סביבתיים לעומק הקרקע, למי התהום ולאטמוספירה - השימוש בחומרים אלה חייב להיות מושכל, מידתי ועל פי הצורך הפסיולוגי של הגידול. אז מה חשוב לדעת לפני שאנו "משביחים" את הקרקע שלנו עם חומרים חיצוניים?
יש לוודא שהחומר נמצא ברשימת החומרים המותרים לשימוש בחקלאות אורגנית
באתר משרד החקלאות. החומרים ברשימה עברו את תהליך אישור הוועדה לאישור חומרים בחקלאות האורגנית של המשרד. עם זאת, החומרים הללו נדרשים להראות רק שאינם רעילים לצמח. לצערנו, לא נדרשת הוכחת יעילות של החומר ולא נדרשת הוכחת שיפור ביבולים. כלומר שהאישור אינו אומר דבר או חצי דבר על יעילותו של החומר.
"לא כל הנוצץ, זהב הוא" - הקפידו להיצמד להוכחות מדעיות ולתימוכין מקצועיים. פרוספקט או פלייר מטעם חברה אינו כתב עת מדעי אלא מודעת פרסומת. היו ערניים "לכתבות מוזמנות" בכתבי עת מקומיים המתפרנסים ממכירת שטחי פרסום. חברה מסחרית שביצעה בדיקות תקפות ומהימנות, תפרסם זאת קרוב לוודאי בכתב עת אקדמאי, מקצועי בינלאומי.
בדקו מי ביצע המחקר - חשוב לבדוק מיהם אנשי המקצוע שניהלו את המחקר וודאו שהינם אגרונומים ובעלי הכשרה של חוקרים. מומלץ להתייעץ במדריכים מקצועיים אובייקטיבים שאינם תלויים בחברות.
יעילות החומר הוכחה בגידולים זהים לאלה שלכם - יש לבחור חומר הזנה שנוסה בגידול בו אתם מעוניינים ליישמו. לכל גידול דרישות הזנה שונות ומה שטוב לאחד לא בהכרח טוב לשני ויכול גם לגרום נזק.
עלות מול תועלת - אנו מעוניינים להזין את הגידול בחומר שהוא זקוק לו ובכמות המתאימה. הזנה בעודף מבזבזת כסף ומזהמת את הסביבה. לפיכך יש לבחור חומר הזנה שתכולתו של החומר והרכבו ברורים ושקופים. היו חשדנים לגבי "נוסחאות סודיות".
הבדלים מובהקים מבחינה סטטיסטית - טיפ מתודולוגי, בעיקר לאגרונומים שבכם, הוא לוודא שתוצאות המחקר נראו במספר מחזורי ייבול באותה החלקה ובמספר מחזורים. שיפור ייבול בעונה אחת יכול לגרום לפחיתת ייבול בעונה שלאחר מכן, ולכן בחנו את הממוצעים הרב שנתיים.
ואסיים בדבריו של מגדל אבוקדו אורגני מהצפון, שסיפר לי לאחרונה על חומר הזנה שמנסים "למכור" לו. "זה מים קדושים", אמר וחייך, "מי שרוצה להאמין- שיאמין וישלם. זו בעיה שלו". אז לפחות בכל מה שקשור ליעילותם של חומרים בחקלאות האורגנית, היצמדו לעובדות, כך תשמרו לעצמכם גם על הכיס וגם על הסביבה - שתי ציפורים במכה.
| הכותבת - ד''ר אורנית רז היא מנכ''לית הארגון לחקלאות אורגנית, חוקרת בבית הספר למנהל עסקים ב-MIT. בכתיבת הטור סייע הצוות המקצועי של הארגון לחקלאות אורגנית. |