שבע שנים לאחר שהתקבל בכנסת החוק להסדרת הייצור והשיווק של תוצרת חקלאית אורגנית מהצומח והחי - התקנות המאפשרות את הפעלת החוק בכל הקשור לתוצרת אורגנית מהחי, אושרו לאחרונה בוועדת הכלכלה. מה הן קובעות וכיצד זה יתבטא בשטח?
החוק האורגני הישראלי נחקק כבר בשנת 2005. הוא קבע, כי יש להתקין תקנות המסדירות את כל הייצור של התוצרת אורגנית ולקבוע כללים לייצור מוצר אורגני, שיווקו וסימונו. אך מכיוון שהחוק כולל בתוכו תחומים רבים, הוחלט לחלק את התקנות למספר חלקים.
החלק הראשון של התקנות עוסק בתקנות ייצור ושיווק תוצרת צמחית, כלומר פירות וירקות. תקנות אלה, שנכנסו לתוקף ב-2009 וקיימות בפועל כ-3 שנים, קובעת את הכללים לייצור מוצר אורגני מהצומח, שיווקו וסימונו. במסגרתן, משרד החקלאות הוסמך לפקח על כך, באמצעות חברות פיקוח אותן הוא מפעיל.
סדר בבאלגן החלק השני של התקנות, שאושר כעת, מתייחס לתוצרת אורגנית שמקורה מהחי כמו ביצים וחלב. גם תקנות אלה, שייכנסו לתוקף ב-1 לינואר 2013, מטילות על משרד החקלאות להסמיך גופי פיקוח, שיבדקו בשטח את יצרני המזון ואלה נדרשים לדווח לו.
התקנות החדשות כוללות הנחיות לגבי ממשק הייצור של משק החי האורגני, תשתיות נדרשות במתקן הייצור, פרוט חומרים שמותרים ואסורים לשימוש, פירוט התהליכים המותרים והאסורים בייצור המזון האורגני ושיווקו ועוד. בין העקרונות הבולטים שלהם כלולים:
הפרדה ושילוט - התקנות החדשות קובעות כי אדם שמחזיר בעל חיים אורגני צריך להציב שלטים בכניסה למשק האורגני, עם המילים: "משק חי אורגני". באותו אופן, נדרשת חובת הפרדה ושילוט במקום בו מייצרים, ממינים ואורזים תוצרת אורגנית.
תנאי תשתית ויחס לבעלי החיים - התקנות מתייסות לתנאי המחייה של בעלי החיים וקובעות כי חלקת המרעה צריכה לכלול שטחים מוצלים ומזון ומים נגישים לבעלי החיים. בנוסף, התקנות כוללות שטחי מחייה מינימאלים הדרושים לבעלי החיים, אוסרות להחזיק אותם בכלובים וקובעות שמשך מנוחת הלילה לעופות לא יפחת מ-8 שעות. התקנות גם אוסרות כל פעולה של השחתת גוף, למעט זו שנעשית בהוראת רופא ולרווחתו של בעל החיים בלבד.
הזנת בעלי החיים - התקנות כוללות הנחיות ייחודיות לגבי המזון שיש לתת לבעלי חיים אורגנים. כך למשל, אסור להכניס לתערובת המזון כל מוצר כימי, צבעי מאכל, חומרים משמרים, ויטמינים ותוספים כימיים סינטתיים. תערובת המזון לבעלי החיים בממשק האורגני יקרה פי כמה מתערובת המזון הרגילה.
הכנת מוצרים אורגנים מן החי - התקנות מפרטות את האופן בו ניתן לייצר מזון אורגני ושוללות את השימוש ברכיבים מהונדסים גנטית ובשימוש בננו טכנולוגיה בייצור המזון האורגני.
בינתיים - פיקוח וולונטרי מרגע כניסת התקנות לתוקף, אדם שייתפס מוכר תוצרת אורגנית למרות שהיא אינה כזו, יהיה חשוף למנגנון הענישה הכלול בחוק, שכולל קנס בגובה 12 אלף שקל לאדם פרטי או חצי שנת מאסר, וכפל קנס לתאגיד.
בנוסף משרד החקלאות מקדם חקיקה שתאפשר להטיל קנסות מנהלתיים משמעותיים יותר על יצרנים שלא יעמדו בדרישות החוק.
ובינתיים, עד שהתקנות ייכנסו לתוקף בתחילת השנה הבאה - הפיקוח על מוצרים אורגניים מהחי ממשיך להיות וולונטרי, תחת תקן הארגון לחקלאות אורגנית "טוב השדה", שקיים בארץ כ-30 שנה והיה הבסיס לגיבוש החוק האורגני, וכן בפיקוח חברת "אגריאור".
לטורים נוספים של ד''ר אורנית רז בפורטל הישראלי לחקלאות טבע וסביבה:
תפריט אורגני לקיץ במחירים (כמעט) שפויים
למה לשלם 30 שקלים לקילו מנגו אורגני ?
האם החקלאות האורגנית תציל את הכלכלה היוונית
''צמחי מלכודת'': במקום לרסס עגבניות, שותלים בזיליקום
אורגני זה לא רק ירקות: מדריך אורגני לשבועות
מה שהסינים מוכרים לכם אורגני? לא בטוח בכלל
רוצים רק מזון אורגני? כך תזהו אם הוא אכן כזה
הידעתם ? גם ירקות אורגניים זקוקים לדישון
תלותיים ומזהמים: מה קורה כשקונים מזון מחול?
הציבור רוצה ירקות אורגניים? תשקיעו בחקלאים