אם זה היה תלוי בילדים שלנו, סביר שכל יום הם היו עונים לשאלה "מה לשים לך היום בסנדביץ'?" את אותה התשובה, שמתחילה ב"ש" ונגמרת ב"ד" - שוקולד. אבל להטיל ווטו זו חכמה קטנה, בעוד שליצור אלטרנטיבות - זו חכמה גדולה יותר. לפניכם כמה הצעות טעימות ובריאות, לניהול התוכן של הכריך:
גבינה אורגניתגבינות קונבנציונאלית כוללות בדרך כלל חומרים מייצבים וחומרי שימור להארכת חייהן. בגבינות אורגניות לעומת זאת, חומר הגלם הוא חלב אורגני והתוספים המותרים הם מחמצת ומלח בלבד. משום כך, אורך חיי המדף של גבינה אורגנית הוא קצר יותר, אך זה גם מבטיח שצריכת הגבינה תמיד טרייה.
על המדפים אפשר למצוא מגוון גבינות למריחה אורגניות, במשקל 250-200 גרם. הצעות נבחרות: לאוהבי הגבינה ה"קלאסית" - גבינה לבנה 5% תוצרת מחלבת "הרדוף". מחיר - כ-8 שקלים.
עבור אניני הטעם יש מבחר גבינות מחלב עיזים, עם טעם עדין: גבינה לבנה למריחה מחלב עיזים 10% של נאות סמדר ושל משק "הר פרחים" (מחירים: 25-15 שקל), או קוטג' עיזים תוצרת "העז הלבנה" ולבנה של משק הר פרחים ומשק חוות רום (20-15 שקל).
בכל מקרה, חפשו את סמלי הפיקוח וודאו שהן אכן אורגניות ומפוקחות. ולסיום - כמה טיפות שמן זית אורגני על הכריכים עם הגבינות, יעשו נפלאות.
טחינה אורגניתטחינה נחשבת למאכל בריא, אך הטחינה האורגנית בכל זאת נבדלת מזו שאינה אורגנית בגלל הטיפול בחומר הגלם - הסומסום. מדובר בסוג של עשב, שצריך לקטוף באופן ידני ושרגיש לטריפסים וכנימות. בממשק האורגני לא משתמשים בכימיקלים מסוכנים על מנת להדביר אותם, כך שההבדל במחיר בין הסומסום האורגני לקונבציונאלי עומד על כ-15%.
בישראל לא קיים גידול מסחרי של סומסום, מאחר שמדובר בגידול עתיר עבודה. עיקר הסומסום מגיע לארץ מאתיופיה ומדרום אמריקה. הסומסום האיכותי ביותר ובהתאמה, גם היקר ביותר, הוא הסומסום האתיופי. בתקופה האחרונה מגיע לשווקים גם סומסום מדרום מזרח אסיה שנחשב ירוד באיכותו. בכיר בענף מעריך כי כ-300 טון של סומסום אורגני מיובאים בשנה לארץ.
על המדפים קיים מגוון טחינות אורגניות מסומסום מלא ומסומסום רגיל. אך אל תתבלבלו - בכ-90% מהמקרים מדובר באותו מוצר בדיוק. הייצרן המרכזי העומד מאחורי ייצור הטחינה האורגנית בישראל הוא "אחווה", המיוצרת במפעל המשפחתי והוותיק "אחדות".
המשווקים האורגנים קונים את הטחינה מ"אחווה" ומוכרים את אותה הטחינה בדיוק תחת מותגים פרטיים שונים, במחירים מגווונים ובאריזות שונות. גם "טחינת הנסיך" מייצרת קו ייצור אורגני.
שימו לב, שקיימים גם לא מעט יצרנים קטנים בשוק שמנסים למכור טחינה "אורגנית" למרות שהיא אינה כזו. משום כך, הסתכלו בתחתית האריזה כדי לוודא את מקור הייצור של הטחינה וחפשו את סמלי הפיקוח ואת סמל "טוב השדה" המעידים כי היצרן מחוייב לתפיסה האורגנית הסביבתית.
ומה לגבי המחירים? הטחינה האורגנית לא יקרה באופן משמעותי מהמוצר המקביל הקונבציונאלי והפער במחיר נע בין 5% ל-30%. אריזות של 500 גרם של טחינה אורגנית נמכרות במחירים של 17-12 שקל, תלוי במותג ובחנות. ניתן למצוא טחינה , שעשויה מסומסום שלא קילפו אותו אחרי תהליך הניקוי. וטחינה מסומסום רגיל.
ריבה אורגניתמכיוון שאי אפשר בלי מתוקים למריחה - הפתרון יכול להיות ריבות אורגניות. ריבות אלה חייבות להכיל פרי והצבע שלהן מתקבל ללא שימוש בכימיקלים - בשונה מריבות רגילות, שלא תמיד מכילות פרי ופעמים רבות מקובל להשתמש בהן בצבעי מאכל ותמציות סינתטיות.
על המדף האורגני אפשר למצוא ריבות במחירים שנעים בין 18 ל-25 שקלים. מה למשל? משמש ונקטרינה, ריבת חלב ומעדן בוטנים, של נאות סמדר, או "סילאן" - ממרח תמרים אורגני שמיוצר בשדה אליהו.
ולסיום זכרו - אם כבר החלטנו לשדרג את הכריכים, וודאו שהממרחים הם לא רק אורגנים, אלא גם תוצרת הארץ
| הכותבת - ד''ר אורנית רז היא מנכ''לית הארגון לחקלאות אורגנית וחוקרת בבית הספר למנהל עסקים ב-MIT. תודה לטלי ברנר, מהנדסת מזון, מרכזת תחום תעשייה בארגון לחקלאות אורגנית שעזרה בהכנת הכתבה |
לטורים נוספים של ד''ר אורנית רז בפורטל הישראלי לחקלאות טבע וסביבה:
קריסת אגרקסקו טילטלה את המגזר החקלאי
''השף הערום'' מאכיל ילדים בבריטניה. ומה קורה ארץ?
חלב אורני ? כן, בתנאי שפרות חיות טוב
תפריט אורגני לקיץ במחירים (כמעט) שפויים
למה לשלם 30 שקלים לקילו מנגו אורגני ?
האם החקלאות האורגנית תציל את הכלכלה היוונית
''צמחי מלכודת'': במקום לרסס עגבניות, שותלים בזיליקום