הפורטל הישראלי לחקלאות טבע וסביבה

חדשות חקלאות, טבע, סביבה וההתיישבות הכפרית מדור החדשות


''הייקור החזירי של הפירות הופך את הממתקים לזולים מהם''


מהדו''חות של רשת סופרסל עולה כי למעלה ממחצית מהצמיחה ברווח הגולמי שלה מקורו בתחום הפירות והירקות. נתון זה מעיד על פערי התיווך הגבוהים. מנכ''ל ארגון מגדלי הפירות: הדו''חות מוכיחים את טענותינו - הרשתות עושות רווחי עתק על חשבון הצרכנים והחקלאים

מערכת הפורטל לחקלאות טבע וסביבה  11-03-2014



צילום: ארגון מגדלי הפירות 

''דו"חות רשת השופרסל לשנת 2013 מצביעים על כך שהרשת עושה את הרווח הגדול ביותר בתחום הפירות והירקות, ומוכיחים את צדקת טענותינו על פערי התיווך הבלתי סבירים שהתפתחו בענף''. כך אומר היום מנכ"ל ארגון מגדלי הפירות בישראל, איציק כהן. על פי הדו"חות למעלה ממחצית מהצמיחה ברווח הגולמי של הרשת, מקורה בתחום הפירות והירקות. נתון זה מעיד על פערי התיווך הגבוהים מאוד בתוצרת חקלאית.

''פירות וירקות צריכים להיות נגישים לציבור הרחב, במיוחד בארץ עם אקלים נוח לגידול כמו שלנו'' אומר כהן. ''הצידוקים של הרשת כאילו מדובר בהתייעלות הם זריית חול בעיני הציבור. אם הצלחתם לרכוש יותר בזול או לצמצם את הפחת, מן ההגינות להפחית בהתאם את המחיר לצרכן ולא להשתמש בכספים כדי להעשיר את כיסי הבעלים והמנהלים''.

» רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו אלינו לפייסבוק

לדברי כהן, מעבר להיבט הכלכלי, התנהלות השופרסל ושאר רשתות השיווק פוגעת בריאותית בילדים ובמבוגרים בישראל. היא גורמת לכך שממתקים וחטיפים הופכים להיות זולים יותר מאשר הפירות ונגרם בכך נזק תזונתי ארוך טווח וחינוך קלוקל של הדור הצעיר. ילד שהתרגל לאכול מעט פירות ימשיך בהרגליו גם כמבוגר.

מנכ"ל ארגון מגדלי הפירות קרא לרשתות השיווק לגלות אחריות ציבורית ולהסתפק ברווח סביר והוגן בענף הפירות ולצרכנים להיות ערניים ולהעדיף קניה במקומות שיאפשרו להם לקנות שפע של פירות לבני המשפחה במחיר הגיוני.

בשבוע שעבר אישרה ועדת הכלכלה של הכנסת ההצעה לתיקון חוק ההגבלים העסקיים, שקוראת לבטל את הפטור מהסדרים כובלים לסיטונאים המשווקים תוצרת חקלאית. הצעת החוק מתמודדת עם הפטור הקיים כיום בחוק ההגבלים העסקיים להסדרים כובלים, שכתוצאה ממנו לממונה על הגבלים עסקיים אין סמכות לפעול כנגד קרטלים בתחום החקלאי. מטרת התיקון, להשאיר על כנו את הפטור ביחס למגדלים של תוצרת חקלאית, ולהוציא ממנו גופים שעיקר עיסוקם בשיווק, ולא בגידול של תוצרת חקלאית, בדומה למקובל בעולם.