הפורטל הישראלי לחקלאות טבע וסביבה

חדשות חקלאות, טבע, סביבה וההתיישבות הכפרית מדור החדשות


אושר בכנסת: סיטונאים לא יוכלו להתאגד בקרטלים לשיווק תוצרת חקלאית


על-פי הצעת החוק שאושרה לקריאה שנייה ושלישית, הפטור מהתאגדות בקרטל יינתן רק למגדלים ולמשווקים שנמצאים בבעלות מלאה של חקלאים, ובכך להוזיל את מחירי הירקות והפירות. משרד האוצר הודיע כי יעביר כ-10 מיליון ₪ להקמת קואופרטיבים בכדי לעודד חקלאים לשווק את תוצרתם באופן עצמאי וישיר

מערכת הפורטל לחקלאות טבע וסביבה  05-03-2014


:
צילום: הפורטל לחקלאות טבע וסביבה

ועדת הכלכלה של הכנסת, בראשות ח"כ אבישי ברוורמן, אישרה היום לקריאה שנייה ושלישית את ההצעה לתיקון חוק ההגבלים העסקיים, שקוראת לבטל את הפטור מהסדרים כובלים לסיטונאים המשווקים תוצרת חקלאית. הצעת החוק הממשלתית שיזם שר האוצר ומוזגה עם הצעה נוספת של חה''כ מיקי רוזנטל, מתמודדת עם הפטור הקיים כיום בחוק ההגבלים העסקיים להסדרים כובלים - קרטלים, תיאום מחירים, תיאום כמויות, וכד', שכתוצאה ממנו לממונה על הגבלים עסקיים אין סמכות לפעול כנגד קרטלים בתחום החקלאי. מטרת התיקון, להשאיר על כנו את הפטור ביחס למגדלים של התוצרת החקלאית, ולהוציא ממנו גופים שעיקר עיסוקם בשיווק, ולא בגידול של תוצרת חקלאית, בדומה למקובל בעולם.

» רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו אלינו לפייסבוק

היו"ר ברוורמן אמר בפתח הדיון כי בכוונתו לקדם את ההצעה לטובת הוזלת מחירי התוצרת החקלאית, באופן שלא יפגע בחקלאים, וכי הכוונה היא שהמגדלים הקטנים יתאגדו וישווקו את התוצרת שלהם יחד. הוא אף ציין כי סיכם עם משרד האוצר על העברת סכום של כ-10 מיליון ₪ בשנתיים הבאות להקמת קואופרטיבים חקלאיים בכדי לעודד חקלאים לשווק את תוצרתם באופן עצמאי וישיר ובכך לחסוך את פערי התיווך בין המחיר של החקלאי למחיר לצרכן.

הוועדה קבעה כי החקלאים יוכלו לפנות לממונה לקבל פטור שיאפשר להם להתאגד, והממונה יצטרך לתת תשובה לפנייתם תוך 60 יום. עוד נקבע כי תאגיד מגדלים יוכר גם כזה שיש בו משקיע עם הון חיצוני המחזיק ב-25% מהתאגיד, בניגוד להצעת הרשות כי משקיע חיצוני יוכל להחזיק עד 10% מהתאגיד.

כמו כן דנה הוועדה האם לאפשר למגדלים לשווק תוצרת של מגדלים אחרים שאינה מאותו מין. הממונה גילה הסביר כי לחקלאי שמגדל ומשווק תפוזים אין אינטרס להעלות את המחיר בצורה שתפגע בצרכן, אלא אם הוא משווק אגסים שאותם אינו מגדל, שכן במקרה כזה הוא עלול לפעול להעלאת המחיר.  הוועדה קבעה כי החקלאים יוכלו לשווק תוצרת מאותו סוג (ירקות, פירות, גידולי שדה, חלב, ביצים, דבש, בקר, צאן, עופות ודגים) גם של חקלאים אחרים. אולם הסמיכה את הממונה לקבוע כי חקלאי יוכל לשווק תוצרת של חקלאי אחר רק מאותו מין (למשל שיווק מלפפונים ולא ירקות אחרים) במידה זהה פגיעה בתחרות שיכולה להביא לקרטל שיעלה מחיר לצרכן. עוד נקבע כי הפטור יחול רק על תוצרת חקלאית טריה ולא מעובדת.

מזכ"ל התאחדות חקלאי ישראל אבשלום וילן, אמר כי גם לאחר התיקון עדיין ישנן בעיות שיכולות לפגוע בחקלאים, וכי ההצעה הנוכחית לא תאפשר להם לגייס השקעות משמעותיות מחו"ל. עוד אמר וילן כי האפשרות של החקלאים להתאגד לפי מין ולא לפי סוג לא תאפשר התאגדות. 

מזכ"ל תנועת המושבים, מאיר צור, אמר כי דבריו של הממונה הם בבחינת תיאוריה שאם החקלאים היו מבינים אותה אולי הם לא היו חקלאים. היו"ר ברוורמן אמר כי הוא לא מוצא דוגמאות לפעולות שיכולות לפגוע בתחרות ולכן אין מקום להגביל את החקלאים בשיווק מאותו מין.

שר האוצר: הצעת החוק מהווה נדבך נוסף במאבק להורדת יוקר המחיה

הוועדה החליטה להסיר מההצעה סעיף שנועד לאסור על משווק להיות צד להסדר כובל אם הוא משווק למעלה מ-50% מהתוצרת מאותו מין. ח"כ גילה גמליאל הציעה לקבוע כי הפטור לא יחול על 5 משווקים או פחות שמשווקים יותר ממחצית מהתוצרת מאותו מין, כדי למנוע היווצרות מונופולים חדשים. שטרום תמך בהצעה למנוע יצירת מונופולים חדשים ואמר כי אמש אישרה הוועדה חוק שנועד להוריד את יוקר המחייה, ולא יכול להיות שהיום היא תאשר חוק שיאפשר יצירת מונופולים שיגרמו לעליית מחירים. עם זאת, ההצעה של ח"כ גמליאל לא התקבלה.

דוגי ישראלי מכפר שמואל, שהיה ממקימי עמותת מאבק החקלאים , הגיש ליו"ר ברוורמן מכתב תמיכה בחוק, אליו צורפו חתימות של 3,000 חקלאים. "אנחנו בעד הצעת החוק כי הגיע הזמן לעשות סדר ולשים סוף לעסקני החקלאות'' אמר ישראלי. ''פער התיווך, בין 3 שקלים לקילו פלפל שמקבל המגדל בערבה לבין 12 השקלים שמשלם הצרכן בסופר, הוא בלתי אפשרי ופוגע גם בחקלאים וגם בצרכנים''

שר האוצר יאיר לפיד בירך על אישור הצעת החוק ואמר: ״זוהי בשורה צרכנית חשובה, אחרי חמש עשרה שנה של סחבת ועיכובים, אנו מקדמים הצעת החוק שמהווה נדבך נוסף במאבק להורדת יוקר המחיה וצמצום הריכוזיות ברשתות השיווק״.

ח״כ רוזנטל אמר כי ההצעה שיזם ומוזגה להצעת החוק הממשלתית ואושרה היום בוועדה, שמה קץ לקומבינה שאפשרה לסוחרים לתאם מחירים, לחלק ביניהם את השווקים ולבזוז את הצרכן. המהלך יביא להוזלה משמעותית של עד 10% במחירי העופות, הירקות והפירות. לובי של אינטרסנטים מנע במשך 15 שנים להשלים את הרפורמה החשובה, והציבור שילם 7 מיליארד שקלים מיותרים בשל העיכוב בחוק. התיקון נעשה בתיאום עם החקלאים ומגן עליהם מפני המשווקים הגדולים, שנהנו מפרי עמלם של החקלאים", אמר ח"כ רוזנטל.