הפורטל הישראלי לחקלאות טבע וסביבה

חדשות חקלאות, טבע, סביבה וההתיישבות הכפרית מדור החדשות


החברה להגנת הטבע: לא להאריך את רישיון חברת קצא''א


חצי שנה לאחר אסון דליפת הנפט בערבה, תדון מחר ועדת הכלכלה בתנאי הזיכיון של קצא''א. החברה להגנת הטבע שפנתה לוועדה, מבקשת שלא להאריך את הזיכיון של החברה ולהעביר את פעילותה לחברה ממשלתית חדשה שיהיה עליה פיקוח נאות. עוד מבקשת החברה לבחון מחדש את נחיצותו של קו צינור הנפט

מערכת הפורטל לחקלאות טבע וסביבה  22-06-2015



דליפת הנפט מצינור קאצ''א, שמורת עברונה דצמבר 2014 - צילום: רשות הטבע והגנים

ועדת הכלכלה של הכנסת עומדת לדון מחר (ג') בתנאי הזיכיון של חברת קצא"א, בעקבות אסון דליפת הנפט בשמורת בעברונה שבערבה לפני כחצי שנה. החברה להגנת הטבע פנתה לוועדה, בבקשה שלא להאריך את הזיכיון של החברה, שיפוג בחודש בפברואר 2017, ולהעביר פעילותה לחברה ממשלתית חדשה, עם שקיפות ציבורית ופיקוח נאות. עוד מבקשת החברה להגנת הטבע, לאור הסיכון הרב שבצינור הנפט, לבחון מחדש את נחיצותו.

כזכור, בחודש דצמבר 2014 אירע אחד מאירועי הזיהום הקשים בתולדות המדינה - כאשר מיליוני ליטרים של נפט גולמי דלפו מצינור קצא''א (קו צינור אילת-אשקלון)  לאורך של כ-6-7 ק"מ ונכנסו עד ללב שמורת עברונה – אחת משמורות הטבע הרגישות והחשובות בערבה, שנמצאת כ-20 קילומטרים צפונית לאילת.

» רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו אלינו לפייסבוק

"קצא"א – חברה פרטית בשליטה של ממשלת ישראל – היא בעלת זיכיון משנה להובלתו של נפט בתוואי ידוע. תקופת הזיכיון המעוגן בתוספת ב' לחוק זיכיון צינור הנפט, עתידה להסתיים בחודש פברואר 2017", נכתב במסמך של החברה להגנת הטבע לוועדה. "במהלך השנים, הצטמצמה מאד פעילות הולכת נפט מאילת לאשקלון, שהייתה ביסוד הקמתה של קצא"א, והתרחבו מאד פעילויות אחרות שלה, שהן מחוץ לתחומו של זיכיון המשנה שבידיה, כגון: יבוא גפ"מ, או ייצור חשמל.''

''למעשה, היקפו המצומצם מאד של השימוש בקו הצינור, מעלה סימן שאלה באשר לנחיצותו'' אומרים בחברה להגנת הטבע. ''כשקו הצינור עובר בסביבות רגישות – אזורים מאוכלסים ושמורות טבע – התוצאה הבלתי נמנעת, כפי שכבר אירע מספר פעמים בשנים האחרונות, היא שבעת אירוע דליפה נשפכת מקו הצינור לסביבה כמות גדולה של נפט ופוגעת בה קשות''.

"חרף העובדה שחקיקה נרחבת בתחומי הגנת הסביבה מסדירה את פעילותה של קצא"א, לדוגמה מכוחם של דיני רישוי עסקים, או של תקנות מים, עדיין טוענות הרשויות המוסמכות, כי הן מתקשות להבטיח את פעולתה התקינה ואת הפיקוח עליה. לכן, יש להקים חברה ממשלתית, אשר תקבל את מכלול הזכויות והנכסים של קצא"א. פתרון כזה יאפשר להפריד בין העניינים המצדיקים שמירה על סודיות, כגון הסכסוך הכספי בין אירן לישראל, לבין הפעילויות העסקיות הרגילות שלה, המצדיקות ואף מחייבות קיומם של פיקוח ושקיפות ציבוריים. בכך יהיה גם כדי להסדיר כנדרש את פעילויותיה של קצא"א שמחוץ לזיכיון המשנה שניתן לה'' נכתב בפניה של החברה להגנת הטבע לועדת הכלכלה.

החברה להגנת הטבע טוענת שאין להאריך את זיכיון קצא"א ובמקום זאת, יש להעביר את זכויותיה ונכסיה של קצא"א לידיה של חברה ממשלתית. ''בכך יהיה כדי להבטיח את שמירת העניין הציבורי שבקצא"א ואת שקיפות פעולתה ולהבטיח את קיומו של פיקוח נאות על ההיבטים הסביבתיים שלה. בנוסף, יש מקום לבחון כבר כיום את נחיצות השימוש בצינור לאור הניצול המצומצם שלו, לצד הסיכון הרב".