16-9-2010
לקראת חג הסוכות מגבירים פקחי רשות הטבע והגנים את הפיקוח וההסברה כדי למנוע השחתת עצים בכריתת ענפיהם לצורכי סיכוך, וכן פגיעה בעצים ובשיחים לצורכי ארבעת המינים.
מידי שנה, לקראת חג הסוכות, נזק כבד נגרם לעצים - בעיקר עצי התמר, שכפותיהם משמשים כסכך, ולשיחים - בעיקר שיחי הערבה המפארים חלק מנחלי ארץ ישראל. הענפים נכרתים באכזריות תוך פגיעה בעצים הסמוכים ורמיסת עצים ושיחים אחרים, וכל זאת תוך התעלמות משלטי האזהרה וההסברה הנמצאים על העצים ובקרבתם. חלק ניכר מהעצים הפגועים אינו משתקם יותר ולחלקם לוקח שנים להצמיח ענפים חדשים, ובכך קיימת סכנה להיכחדות המינים מאזורים שלמים בארץ.
לפני כשלוש שנים, לקראת חג סוכות, אף יצאו הרבנים הראשיים לישראל, הראשון לציון כבוד הרב שלמה מ. עמאר וכבוד הרב יונה י. מצגר, בקריאה שלא לפגוע בעצים בניגוד לחוק ואף להימנע מלרכוש סכך או ארבעת המינים ממי שיש חשד כי השיג את סחורתו ללא היתר, בניגוד לחוק ותוך פגיעה בטבע. בפנייתם מציינים הרבנים שקיים איסור הלכתי לסכך בענפים, שנלקחו בגניבה, וכן אין לברך על ארבעת המינים, שמקורם בגניבה.
גל אריאלי מחטיבת אכיפת החוק של רשות הטבע והגנים: "חשוב להזכיר מידי שנה כי שיחי הערבה וההדס ועץ התמר מהווים ערכי טבע מוגנים על פי חוק, והפגיעה בהם אסורה. על הציבור להבין כי בעקבות אובדן בתי גידול- פיתוח ובנייה של יישובים ותשתיות, ירידה בכמויות המים שבנחלים- הצטמצם גם כך מספרם של הערבות וההדסים בטבע, וכי גם עץ התמר נחשב כיום לנדיר בטבע. על כן מקפידים הפקחים עם מי שמבקש לעבור על החוק, ובוודאי עם מי שמבקש להתפרנס מהפגיעה בטבע על ידי קטיפה ומכירה של ערכי הטבע המוגנים.
אנחנו גם פונים ומבקשים ממי שמזהה פגיעה שכזו לדווח עליה למוקד הסביבה, בטלפון 6911*, ורצוי גם להימנע מרכישת סכך או 4 המינים במידה וקיים חשש כי הם נקטפו מהטבע ובניגוד לחוק- כשם שאין לאכול במסעדה ללא תעודת כשרות."
רשות הטבע והגנים מאחלת לכול בית ישראל חתימה טובה ושנה טובה, מזכירה לציבור כי כל רשות מקומית ואזורית דואגת לחלוקת סכך לתושביה וכי מקומות החלוקה מתפרסמים לידיעת הכלל, ומבקשת להצטייד בסכך במקומות החלוקה ולרכוש לולבים והדסים רק מהמטעים המיועדים לכך.