הפורטל הישראלי לחקלאות טבע וסביבה

חדשות חקלאות, טבע, סביבה וההתיישבות הכפרית מדור החדשות


מחקר חדש: אכילת עלים ירוקים עשויה לסייע בהפחתת הסיכון להתפתחות אלצהיימר


במחקר של האגודה האמריקנית לנוירולוגיה נמצא קשר בין צריכת ירקות עליים ירוקים, קבוצה הכוללת עשרות סוגים, לבין הפחתת הסיכון להתפתחות מחלת האלצהיימר. בנוסף, נמצא כי תזונה בריאה תורמת לשמירה על תפקוד המוח ולהאטת הירידה הקוגניטיבית בגיל מבוגר

מערכת הפורטל לחקלאות טבע וסביבה  16-07-2023



צילום: Istock

במחקר שהתפרסם לאחרונה בכתב העת המוביל Neurology של האגודה האמריקנית לנוירולוגיה, נמצא קשר בין צריכת ירקות עליים ירוקים לבין הפחתת הסיכון להתפתחות מחלת האלצהיימר. קבוצת הירקות העליים הירוקים היא קבוצה גדולה הכוללת עשרות סוגים, בהם חסה, כרוב, תרד, ברוקולי, בצל ירוק, עירית, עלי חרדל, ארוגולה, רוקט, גרגר הנחלים, מנגולד, סלרי, ארטישוק, פטרוזיליה, כוסברה, שמיר, עשבי תיבול ועוד. עוד הוכח כי הקפדה על תזונה בריאה עשויה לסייע בשמירה על תפקוד המוח ולהאט ירידה קוגניטיבית המגיעה עם הגיל.

» רוצים לקבל עדכונים נוספים ? הצטרפו אלינו לווטסאפ / טלגרם / פייסבוק

במחקר, בו השתתפו 581 אנשים שהיו בני 84 בממוצע בתחילת המחקר, עקבו החוקרים אחרי דפוסי התזונה שלהם במשך כ-7 שנים, ואת הקשר לסמנים ביולוגיים שונים לאלצהיימר (כמו: רבדים עמילואידיים, חלבוני tau ופתולוגיה כוללת) ברקמת המוח עצמה, לאחר המוות.

במחקר נמצא כי דפוסי תזונה בריאים יותר, כמו תזונת MIND (תזונה שהותאמה למניעת תהליכים ניווניים במערכת העצבים) ותזונה ים-תיכונית, המדגישות צריכת ירקות, פירות, דגנים מלאים, קטניות, שמן זית ועוד, ומכילות פחות מזון מהיר ומטוגן, היו קשורים לפתולוגיה כוללת נמוכה יותר של אלצהיימר. ממצאים אלה נמשכו גם לאחר נטרול משתנים מבלבלים נוספים.

בנוסף, תזונת MIND שמה דגש גם על צריכת ירקות עליים ירוקים (יותר מ-6 מנות בשבוע). במחקר נמצא כי בקרב נבדקים שהיו בשליש הגבוה ביותר של צריכת הירקות העליים הירוקים, הייתה פתולוגיה כוללת פחותה של מחלת אלצהיימר, בהשוואה לאלו שבשליש הנמוך ביותר. כן נמצא כי ציון תזונת MIND גבוה יותר בנקודה אחת, היה קשור, לפחות רבדים חלבוניים במוח, בדומה להיות המוח צעיר יותר בכ-4 שנים.

המחקר החדש מצטרף לספרות המדעית המצביעה על קשר בין צריכת ירקות ופירות לבין תפקוד המוח. לדוגמה: במחקר שעקב אחר כ-13,000 נשים אמריקניות במהלך יותר מ-10 שנים, נמצא שהביצועים הקוגניטיביים היו טובים יותר אצל נשים שדיווחו על הצריכה הגבוהה ביותר של ירקות ממשפחת המצליבים ושל ירקות עליים ירוקים, לעומת הצריכה הנמוכה ביותר. גם צריכת פירות יער ותות שדה, לפחות פעמיים בשבוע מדי שבוע, נמצאה קשורה לשיפור התפקוד הקוגניטיבי בקרב נשים. במחקר שעקב אחר כ-5,000 גברים אירופאים בני 68 בממוצע במשך שש שנים, נמצא שצריכת ויטמין C וּויטמין E בתזונה נקשרה לסיכון מופחת להתפתחות אלצהיימר. גם בסקירת מחקרים חדשה שפורסמה בימים אלה, וכללה 14 מחקרים שהקיפו 242,000 נבדקים, נמצא כי תזונת MIND, הכוללת יותר ירקות, פירות ובפרט ירקות עליים ירוקים, הייתה קשורה בהפחתה של 17% בסיכון לדמנציה.

מרב מור-אופיר, תזונאית קלינית M.Sc. ויועצת מדעית למועצת הצמחים, מדגישה כי "המחקרים החדשים מדגישים את הפוטנציאל הרב הגלום בתזונה בריאה הכוללת מרכיבים טריים כמו ירקות ופירות, העשירים בנוגדי חמצון ודלקת, ובפרט ירקות עליים ירוקים, לשמירה על תפקוד המוח ולקידום בריאות הציבור. לכן, אנחנו ממליצים על צריכת ירקות ופירות מ-5 קבוצות צבע: אדום, כתום, ירוק, לבן וסגול. מומלץ לשלב ירקות עליים ירוקים בתזונה באופן יומיומי".

» פורסם בחדשות