מערכת הפורטל לחקלאות טבע וסביבה 08-06-2023
דרורית צהובת גרון. צילום: עמית גולדשטיין - באדיבות החברה להגנת הטבע
לפני כשנה, התגלה במקרה ולראשונה, קינון של דרורית צהובת-גרון, ציפור נדירה ביותר בישראל. הקינון התגלה בעקבות תצפית אקראית של הצפר נדב ישראל, שהובילה לגילוי של אוכלוסייה שלמה, שמנתה כעשרה זוגות לפחות, באותו האזור בצפון רמת הגולן.
» רוצים לקבל עדכונים נוספים ? הצטרפו אלינו לווטסאפ / טלגרם / פייסבוק
לפני כמה ימים, נצפו שוב דרוריות צהובות-גרון באותו האזור, כשהן כבר עסוקות בפעילות קינון נמרצת. בנוסף, נקבה אחת שסומנה ב-2022 על ידי ד"ר יוסף כיאט, מנהל מרכז הטיבוע הישראלי בחברה להגנת הטבע, תועדה שוב השנה לאחר ששבה מהנדידה.
לדברי ד"ר יואב פרלמן, מנהל מרכז הצפרות בחברה להגנת הטבע, בסוף חודש יולי 2022 סיימו הדרוריות לקנן, ויצאו בנדידה - ככל הנראה לתת היבשת ההודית, אזור החריפה הרגיל של מין זה.
דרורית צהובת גרון. צילום: יואב פרלמן, החברה להגנת הטבע
"הגילוי המפתיע ב-2022 היה מרגש, אך לא היה ברור אז אם היה זה אירוע חד-פעמי, או שזהו באמת מין דוגר חדש וקבוע בטבע הישראלי. התגלית החוזרת הזאת מעידה כי הקינון של הדרורית צהובת-גרון בישראל איננו אירוע חולף, אלא מדובר בהתבססות של אוכלוסייה חדשה בישראל. זוהי תגלית מרגשת במיוחד, משום שמרחב זה כבר נסקר בשנים האחרונות והיא לא זוהתה עד כה", אומר ד"ר יואב פרלמן, מנהל מרכז הצפרות בחברה להגנת הטבע.
בחברה להגנת הטבע מוסיפים כי הדרורית צהובת-הגרון קטנה מעט מדרור הבית ועדינה ממנו. היא מחבבת מקומות יבשושיים המציעים סבך שיחים ועצים פזורים ומצויה גם בנוף כפרי חקלאי. היא קטנה ודקת גזרה, הראש עדין והמצח שטוח. מידותיה הן סנטימטרים בודדים, לרוב בין 13-14.5 בלבד. הזיהוי הראשון שלה בישראל היה בשנת 1982. "מינים שונים של ציפורים משנים את תחומי תפוצתם ושינויי אקלים עשויים לתרום לשינויים אלה, כמו שינויים בבית הגידול שמאפשרים התבססות בתנאי חדשים שנוצרים. באזור זה של רמת הגולן, מתקיים חורש טבעי עשיר ומפותח. יתכן שהשיפור בתנאי בית הגידול מאפשר התבססות שלה", מסכם ד"ר פרלמן.
» פורסם בחדשות