מערכת הפורטל לחקלאות טבע וסביבה 04-02-2023
נחל בצת. מאת McKaby - נוצר על־ידי מעלה היצירה, CC BY-SA 4.0, ויקיפדיה
בעקבות התבססותו מין של 'סרטן נהרות' שפלש לשמורת נחל בצת בגליל המערבי, רשות הטבע והגנים לא תחדש השנה את הזרמת המים העונתית המלאכותית שמתבצעת במהלך חודשי האביב והקיץ. כדי להביא לייבושו של הנחל במטרה לנסות למגר את המין הפולש.
» רוצים לקבל עדכונים נוספים ? הצטרפו אלינו לווטסאפ / טלגרם / פייסבוק
את התהליך כולו מלווה צוות מומחים הבוחן את כל ההיבטים הנלווים ובהם טיפול במינים המקומיים שצפויים להיפגע מהייבוש. לאחר העונה הראשונה יחליט הצוות מתי להזרים שוב מים לנחל ולשקמו מחדש לטובת הטבע המקומי והמטיילים הרבים הפוקדים את האזור.
פעולת ייבוש הנחל והצורך ההכרחי למיגור סרטן הנהרות נתמכים גם בידי חוקרים בתחום המינים הפולשים והאקולוגיה של בתי גידול מימיים במוזיאון הטבע ע"ש שטיינהרדט באוניברסיטת תל אביב. מהלך זה מבוצע בתיאום ובשיתוף עם רשות המים והמשרד להגנת הסביבה.
הזרמת המים המלאכותית לנחל בצת כפי שהיא כיום החלה בשנת 2019 בעקבות התייבשות עונתית של הנחל לאורך כשני עשורים. הזרמת המים התאפשרה בזכות הקצאת מים של רשות המים במסגרת פעילות שיקום שהובילה רשות הטבע והגנים בשיתוף רשות המים על פי התוכנית לשיקום נחלים, ערכי טבע ונוף.
מאז החלה הזרמת המים חזר הנחל לאופיו האיתן והחל תהליך איטי והדרגתי של השתקמותו. רשות הטבע ליוותה תהליך זה מקרוב ושמחה לראות כי נוסף על השתקמות המערכת האקולוגית גם המטיילים שבו לפקוד את הנחל.
היעדר חידוש הזרמת המים באביב הקרוב, כפי שמתוכנן עתה, יביא להתייבשות חוזרת של הנחל במהלך הקיץ במטרה למגר את סרטן הנהרות הפולש. ההערכה היא שהנזק מייבוש הנחל יהיה קטן בהרבה מהפגיעה הבלתי הפיכה במערכת האקולוגית שתיגרם כתוצאה מהתבססותו של סרטן הנהרות. עם מיגור הסרטן אפשר יהיה להשיב את ההזרמה ולשוב לשקם את הנחל מחדש.
סרטני הנהרות הם קבוצה של סרטנים עילאיים של מים מתוקים שאינם מתקיימים בישראל באופן טבעי, ומכאן הגדרתם מין פולש. מקורו של סרטן הנהרות הפולש בנחל בצת – בצפון מזרח מקסיקו ובדרום מזרח ארה"ב. צבעו אדום כהה עם צבתות ארוכות וצרות, ואורכו לרוב עד 12 ס"מ.
מדובר במין העמיד למגוון רחב של תנאי סביבה, מסתגל היטב לתנאים חדשים, בעל קצב גדילה מהיר ופוטנציאל רבייה גדול. לסרטן זה גם יכולת ללכת קילומטרים רבים ביבשה, כך שיצליח לחדור בקלות גם לנחלים נוספים בסביבה. כל אלו הופכים אותו לפולש־על. הוא ניזון ממגוון מקורות: מצמחים, מחסרי חוליות ומדו-חיים, והוא מהנדס את סביבתו בחפירת מחילות ומשפיע על איכות המים. בכך הוא יוצר איום של ממש להמשך תהליך שיקום הנחל והתבססות המערכת האקולוגית בו, לרבות מינים המתקיימים בנחל דוגמת הסלמנדרה המצויה, מין בסכנת הכחדה. השפעתו על נחל בצת צפויה להיות עצומה והרסנית. יצוין כי סרטן הנהרות אינו מוגדר מסוכן לאדם.
סלמנדרה - דו-חיים בסכנת הכחדה. Image by Sonja Rieck from Pixabay
הדיווחים הראשונים על נוכחות סרטני הנהרות בנחל בצת התקבלו בסתיו 2022. עם קבלת הדיווחים צוותים של רשות הטבע והגנים הכוללים אקולוגים ופקחים עשו בדיקות ומצאו כי אוכלוסייה של סרטנים התבססה בנחל. לאחר התייעצויות בנושא, הגיע הצוות המקצועי למסקנה שכדי להציל את הנחל יש למגר את הסרטן, וכי הדרך היעילה לכך היא באמצעות ייבושו, מה שמתאפשר בזכות השליטה על מקורות המים.
זאת ועוד, אם סרטני הנהרות בנחל בצת יפלשו גם למקורות מים אחרים בישראל, הפגיעה תהיה קשה לטבע, למערכות אקולוגיות, לתשתיות תיירותיות, חקלאיות, כלכליות ואחרות.
ברשות הטבע והגנים ובמשרד להגנת הסביבה מציינים כי המינים הפולשים הנעים בין מקומות בעולם באמצעות האדם הם מהגורמים המרכזיים התורמים למשבר מגוון המינים בכל העולם. מקרה הסרטן הפולש בנחל בצת הוא דוגמה לאיום הקיים בחדירה ובהתבססות של מינים פולשים בכל המערכות האקולוגיות – המימיות והיבשתיות.
ברשות מוסיפים עוד כי בנחל בצת יש סבירות שמקור הפלישה של סרטני הנהרות לנחל הוא אדם אחד שהשליך אותם למים. פעולה יחידה זו די בה כדי לחבל בתהליך שיקום ארוך, יקר ומורכב של הנחל. חשוב לזכור כי נחל בצת, וכמוהו כל אתרי הטבע והשטחים הפתוחים בכלל, אינם מקום ראוי לשחרר לתוכם או סמוך אליהם בעלי חיים וצמחים שאינם מקומיים.
דווחו על סרטני נהרות פולשים
» פורסם בחדשות