הפורטל הישראלי לחקלאות טבע וסביבה

חדשות חקלאות, טבע, סביבה וההתיישבות הכפרית מדור החדשות


ארונות קבורה רומיים בני כ-1700 שנה, מהיפים שהתגלו בעולם, יוצגו באשקלון בתצוגה חדשה


התצוגה המרהיבה ביוזמת עיריית אשקלון ורשות העתיקות, תציג עתיקות שנאספו בעיר במרוצת השנים, ובהן גם פסל שיש של גבר לבוש גלימה מהתקופה הרומית, ועמודים נושאי כתובות. ''ארונות קבורה אלה, עולים בפארם ובאיכותם על כל דומיהם, שנמצאו בתחומי ארץ-ישראל''

מערכת הפורטל לחקלאות טבע וסביבה  10-08-2022


צילום: אמיל אלג'ם, רשות העתיקות

מהפכת שימור האתרים ההיסטוריים באשקלון עולה שלב:  סרקופגים (ארונות קבורה) רומיים מעוטרים מאשקלון, מהיפים ביותר בארץ ובעולם בכלל, יזכו, בקרוב, לכבוד הראוי להם בעיר.

» רוצים לקבל עדכונים נוספים ? הצטרפו אלינו לווטסאפ / טלגרם / פייסבוק

מקדמות יחד עיריית אשקלון ורשות העתיקות, שדרוג, תצוגה של ממצאים שמוצבים ב'חצר הסרקופגים' בבית העם בשכונת אפרידר מזה יותר מ-50 שנה, וכעת הם יוצגו בתצוגה מודרנית ומזמינה, לרווחת הקהל הרחב.


עבודות השדרוג של רשות העתיקות ב'חצר הסרקופגים' בשכונת אפרידר. צילום: מארק אברהמי, רשות העתיקות

בשנות ה-70, כשהסרקופגים המהודרים נמצאו במפתיע במהלך עבודות בניה שנעשו בשכונת אפרידר, הם הוצבו במרכז תצוגה ארכיאולוגית שכבר עמדה בשכונה.  כל הפריטים יחד, יוצרים תמונה מוחשית לפעילות העירונית העניפה שהתרחשה בעיר הנמל בעת העתיקה: אשקלון היתה עיר מסחר תוססת בקנה מידה בינלאומי;  שמה הלך לפניה בטיב התוצרת המעולה שיצאה לרחבי העולם עתיק. מקור כוחה הכלכלי ועצמתה העירונית, היו הנמל ונתיבי הים המוליכים אליו וממנו.

במסגרת העבודות שנעשות כעת במתחם בית העם, מעודכנת ומשודרגת התצוגה הארכיאולוגית של רשות העתיקות בעיצוב חדש, בשילטי הסבר ועוד. במבצע מורכב, מוצאים ארונות הקבורה הכבדים מהמתחם לטובת שימורם בידי מומחי מינהל השימור של רשות העתיקות, ובסיום התהליך יוחזרו למקומם הקבוע והמעודכן.


חצר הסרקופגים לפני השדרוג. צילום: אמיל אלג'ם, רשות העתיקות


הדמיה של התצוגה הארכיאולוגית המתוכננת בחצר אפרידר. תכנון: אדר' רם שואף, אדר' מיכל רטנר, מינהל שימור -רשות העתיקות

ארונות קבורה אלה, עולים בפארם ובאיכותם על כל דומיהם, שנמצאו בתחומי ארץ-ישראל. הארונות עשויים שיש בהיר, מעוטרים בתבליטים סביב סביב. הם נוצרו במרכזי הייצור הגדולים ביוון או באסיה הקטנה, והובאו לאשקלון על פי הזמנה מראש.

בחזיתו ובשני צדדיו של אחד הארונות, מתוארת בפירוט סצינת מלחמה. חוקרים מניחים, שמדובר במלחמת היוונים בטרויאנים על גבי הארון השני, מופיע תבליט הלקוח מהמיתולוגיה, בו אל השאול (האדס) חוטף את פרספוני (בתה של דמטר, אלת האדמה והפריון בעולם הקלאסי). על גבי מכסה הסרקופג, מגולפים שני בני זוג ללא פרטים מזהים – הארכיאולוגים סוברים, שעיצובם הסופי של הפנים נועד להיעשות בהתאם לתווי פניהם של הלקוחות העתידיים. מכאן, נראה כי הארונות לא הגיעו לכלל שימוש.


אחד הסרקופגים שיוצגו בתצוגה החדשה והמעודכנת. צילום: ניר שמשון – פארן, רשות העתיקות

לדברי אלי אסקוזידו, מנהל רשות העתיקות, "רשות העתיקות רואה בעיר אשקלון את חוד החנית בהצגת ערכי מורשת לציבור. אני מאמין שכלל הערים ילמדו ממנה כיצד משלבים חדש עם עתיק, ומכניסים ערך מוסף למרחב הציבורי. בימים אלה, מתקיימים ברחבי העיר אשקלון  ובגן הלאומי שבה, שלל מיזמים משמעותיים, להנגשה עכשווית ומזמינה של המורשת המפוארת של העיר, לרווחת קהל הרחב."