הפורטל הישראלי לחקלאות טבע וסביבה

חדשות חקלאות, טבע, סביבה וההתיישבות הכפרית מדור החדשות


סוף עידן הלולים המיושנים - הרפורמה בענף ההטלה יוצאת לדרך


נחתם הסכם בין משרד החקלאות לבין מגדלי העופות המטילות. עיקרי ההסכמות: תכנון הענף יסתיים תוך 10 שנים, המכס יירד מידית ב-50%, המגדלים יתמכו בתקנות המעבר ללולים ללא כלובים, ענף ההטלה ישודרג בהיקף של כ-760 מיליון ₪

מערכת הפורטל לחקלאות טבע וסביבה  16-06-2022



לולי הטלה, צילום: דפנה יוריסטה - משרד החקלאות ופיתוח הכפר

משרדי החקלאות והאוצר הגיעו להסכמות עם מגדלי העופות המטילות, לקידומה של הרפורמה בענף הלול, ולביסוסו של הענף בשנים הקרובות. ההסכם נחתם אתמול (ד') בין הצדדים.

» רוצים לקבל עדכונים נוספים ? הצטרפו אלינו לווטסאפ / טלגרם / פייסבוק

בעיקרי ההסכם, התכנון בענף ההטלה יסתיים תוך 10 שנים, כאשר שר החקלאות יהיה רשאי, באם יהיה צורך, להאריך את התקופה בשלוש שנים נוספות. במקביל יירד המכס על ייבוא ביצים ב-50% באופן מידי, ל-15 אג', ובהמשך ל-14 אג'. לצד זאת, יתמכו המגדלים באישור תקנות המעבר ללולים נטולי כלובים. כל זאת במטרה לספק לתושבי ישראל ביצים בריאות הבטוחות לשימוש, לטובת שמירה על בריאות הציבור, בריאות בעלי החיים ורווחתם. כמו כן, ניתנה הארכה גם ללולים שביצעו התאמות ללולים מודרניים להמשיך ולפעול ל-15 שנים נוספות, לפני מעבר לגידול נטול כלובים.

על מנת לקדם את המעבר ללולים ללא כלובים, בהתאם לתקנות החדשות, ענף ההטלה ישודרג בהיקף של כ-760 מיליון ₪. לצד זאת, מגדלים שיבחרו לצאת מהענף יקבלו פדיון של עד 100 מיליון ₪, בהתאם למספר הביצים במכסה. כאשר מחירה של כל ביצה הוא 1.5 ₪.

עוד הוסכם כי הענף יתמוך בתיקון הארכת תוקף חיי המדף של הביצים ל-28 ימים במקום התוקף שקיים היום ועומד על 21 ימים. כמו כן, כאמור, תחול הפחתה מידית של המכס על הביצים ל-15 אג'.בשלב השני, ירד המכס ל-14 אג', ובהתאם יוגדל תקציב ההשקעות למגדלים בענף. לאחר סיום התכנון בענף, יופחת המכס ל-10 אג' לביצה. במקביל לכל אלו, הוסכם כי מחיר הביצה יעלה, בתחילת חודש יולי, ב-4.3 אג' לביצה. עוד הוסכם כי לפחות עד לאחר חגי תשרי, לא יפנו המגדלים לוועדת המחירים בבקשה להעלאה נוספת של מחיר הביצה.

שר החקלאות ופיתוח הכפר, עודד פורר: "אני גאה בהישג שהשגנו - לסיום התכנון בענף ההטלה לצד מענקים לשדרוג הלולים והענף למעבר ללולים מתקדמים נטולי כלובים. המהלך הזה, לצד הורדת המכס ב-50% יעניקו יציבות מחירים ויקדמו תחרות בענף אחרי שנים ארוכות של דריכה במקום. בזכות ההסכם, התקדמנו עוד צעד בדרך לשוק חופשי לטובת יותר מ-9 מיליון תושבים שרוצים לצרוך ביצים בריאות במחיר הוגן"

יו״ר התאחדות חקלאי ישראל ומזכ״ל תנועת המושבים, עמית יפרח: ״החקלאות הישראלית שומרת על ביטחון המזון והייצור המקומי לצד הביטחון הלאומי. הסיכום אליו הגענו עם המדינה, וייחתם בשעות הקרובות, שומר על התכנון בענף ההטלה במשך 13 שנה נוספים לפחות , מעניק פיצוי ראוי לפורשים מהענף ולחקלאים אשר רוצים להשקיע בשדרוג הלולים . אנו נמשיך לעמוד איתנים בשביל ולמען החקלאים ונילחם כעת יחד עם ההנהגה החקלאית למען חתירה להסכמות ראויות גם עבור ענף הצומח''.

''אני מודה להנהגה החקלאית ולמזכיר ארגון מגדלי ההטלה, מוטי אלקבץ, לחברי הכנסת בלובי החקלאי שליווי וגיבו אותנו לאורך כל הדרך, לחברי הכנסת בקואליציה והאופוזיציה על התמיכה בהפלת הצו, ליו״ר ועדת הכלכלה, מיכאל ביטון ולשר החקלאות, עודד פורר על ההבנה בחשיבות קיומו של הסכם לחיזוק הענף ובחיזוק יישובי הצפון״. אומר יפרח.

מהתנועה הקיבוצית נמסר: "עמדנו מאוחדים וגיבינו את ענף ההטלה והסכם הביצים חשוב מאוד אך מוקדם לנוח על זרי הדפנה. המבחן העיקרי עוד לפנינו. זהו המאבק החשוב ביותר על עתיד החקלאות הישראלית והוא עומד לפתחם של חברי הכנסת.   אנחנו מחזקים אתכם ומאמינים כי נחישותכם יכולה להביא לחתימת הסכם היסטורי לחקלאות הישראלית ולכלל המשק הישראלי. במאבק הצודק הזה לא נוותר ואסור שהחקלאות תפסיד. סומכים עליכם ומגבים אתכם".


פורסם בחדשות