הפורטל הישראלי לחקלאות טבע וסביבה

חדשות חקלאות, טבע, סביבה וההתיישבות הכפרית מדור החדשות


שלושה מוקדי שפעת עופות חדשים התגלו בעין החורש, ברם-און ובגבעת יואב


בשלושת המוקדים כ-90 אלף תרנגולי הודו. המוקדים בודדו ומתבצע ניטור אקטיבי של חוות נוספות באזור, זאת בנוסף להמשך הפעילות במושב מרגליות. באגמון החולה נצפו כ-5,000 עגורים מתים. משרד החקלאות: ''מדובר באירוע מתגלגל ומתמשך לאור ההערכות כי עוד מוקדים יתגלו''

מערכת הפורטל לחקלאות טבע וסביבה  27-12-2021



פעילות משרד החקלאות במרגליות. קרדיט: משרד החקלאות ופיתוח הכפר

משרד החקלאות ופיתוח הכפר מעדכן על שלושה מוקדי התפרצות נוספים של שפעת עופות בצפון הארץ; במוקד הראשון בקיבוץ עין החורש שבמועצה האזורית עמק חפר, אותרו כ-31 אלף תרנגולי הודו לפיטום נגועים בנגיף הקטלני לעופות; במוקד השני, מדובר על כ-19 תרגולי הודו לפיטום נגועים במושב רם-און שמועצה האזורית גלבוע; במוקד השלישי זוהו כ-38 אלף תרנגולי הודו לפיטום נגועים במושב גבעת יואב במועצה האזורית גולן.

» רוצים לקבל עדכונים נוספים ? הצטרפו אלינו לווטסאפ / טלגרם / פייסבוק

השירותים הווטרינריים פועלים בימים האחרונים במתכונת חירום, שלושת המוקדים הנוספים בודדו וממשיך הניטור האקטיבי באזור כולו, על מנת לבער את המחלה ולמנוע את המשך התפשטותה.

שר החקלאות, עודד פורר: "אנו צריכים להביא את הלולים במדינת ישראל למצב של בטיחות ביולוגית גבוהה כדי לא להיות גם בשנה הבאה באירוע מתגלגל ומתמשך כזה"

כידוע, בעונה זו של השנה, מאות אלפי עופות עוברים בישראל בדרכם לאפריקה. נוכחותם של עופות בתקופת נדידה מגבירה את הסכנה להעברת מחלות שונות, ובראשן – שפעת העופות. לאור זאת, משרד החקלאות שב ומזהיר כי על כל מגדלי העופות והציפורים, למלא אחר הנחיות השירותים הווטרינריים, ולמנוע שוטטות של עופות בשטחים פתוחים. על כל  מקרי תחלואה ותמותה חריגים בעופות יש לדווח מיד לווטרינר המטפל, לווטרינר הרשותי ולשירותים הווטרינרים במשרד החקלאות. בכל מקרה אין להשליך פגרי עופות בצורה לא מוסדרת.

כמו במקרים קודמים השנה, גם במקרה זה מדובר בשפעת עופות מזן H5N1, שעלול לגרום בסיכון נמוך לתחלואה בבני אדם. משרד החקלאות שב ומזכיר לציבור להקפיד על צריכת מוצרי עוף וביצים רק לאחר בישול, כיוון שטיפול בחום גבוה (בישול, אפייה, טיגון) משמיד את כלל החיידקים והנגיפים בעופות. במשרד מציינים כי המלצה זו תקפה בשגרה, וכעת ביתר שאת.

מאז התפרצות שפעת העופות בקרב עופות בר באגמון החולה, השירותים הווטרינריים מבצעים ניטור אקטיבי של חוות ומשקים באזור הצפון כולו. בתוך כך, זוהו המוקדים היום.


פינוי העגורים מאגמון החולה וביצוע דיגום שלהם, צילום: הדס כהנר - רשות הטבע והגנים

כאמור, רק אתמול פורסם על מוקד תחלואה נוסף בסמוך למושב מרגליות, ובו כ-320 אלף תרנגולות מטילות. זאת, בנוסף, למוקדים קודמים במרגליות, נאות גולן, אגמון החולה, כפר ברוך, קיבוץ עין צורים, אביגדור, מעיין צבי ונהלל. נכון להיום, משרד החקלאות מנהל חפ"ק באגמון החולה, על מנת לתכלל את פעילות כלל גורמי הממשלה הרלוונטיים הפועלים במקום, ולסייע לרשות הטבע והגנים ולקק"ל לנהל את אירוע התחלואה החריג בקרב עופות בר באזור.

מאז מרץ 2006, אז התגלו מקרי שפעת עופות בקיבוץ חולית ועין השלושה שבדרום הארץ ובמושב שדה משה שבחבל לכיש, מתגלים מקרי שפעת כמעט בכל שנה.

המשרד להגנת הסביבה דיווח אתמול, כי כ-5,000 עגורים מתים נצפו באגמון החולה, ועוד כ-30 פרטים בעמק יזרעאל; שמורת הטבע החולה תישאר סגורה עד לתאריך 1/1/22.

השרה להגנת הסביבה תמר זנדברג סיירה באגמון החולה יחד עם נציגי רשות הטבע והגנים וקק"ל קיימה הערכת מצב יחד עם הגורמים בשטח. "אנחנו בעיצומה של התפרצות חריפה מאוד של שפעת העופות שפוגעת בעגורים. זו למעשה אחת הפגיעות החמורות ביותר בחיות הבר אי פעם בישראל. אלפי עגורים כבר מתו מהמחלה, מאות אלפי תרנגולות הושמדו בלולים, ועדיין לא ידוע אם ישנה התפשטות לחיות בר נוספות. יחד עם כל הגורמים, משרדי הממשלה, רשות הטבע והגנים וקק"ל, אנו עוקבים אחרי המציאות בשטח. נפעל לטפל בה בצורה הנכונה והסביבתית ביותר".


פינוי העגורים מאגמון החולה וביצוע דיגום שלהם, צילום: הדס כהנר - רשות הטבע והגנים

רעיה שורקי, ממלאת מקום מנכ"ל רשות הטבע והגנים: ''בהמשך להערכות המצב וניטור תחלואת שפעת העופות בשטח נכון להיום, יום א׳ 26/12/21, בניטור מקיף שבוצע באגמון החולה, תועדו כ-5,000 עגורים מתים בשטח אגמון החולה, שהוא אתר הלינה המרכז את מירב האוכלוסייה של העגורים בישראל. כמו כן, נצפו כ-250 עגורים מתים בעמק החולה מחוץ לאגמון, וכ-30 עגורים פגועים בשאר אזורי הארץ, רובם בעמק יזרעאל".

ברשות הטבע והגנים שבים ומציינים כי ככלל בתקופה זו יש להימנע ממגע עם עופות בר ועם הפרשותיהם, ובמקרה ומזהים בשטח מיני עופות פגועים או מתים אסור לגעת בהם ויש לדווח על כך מיד למוקד רשות הטבע והגנים שמספרו 3639*.

למידע נוסף בנושא שפעת העופות בעגורים ניתן לגלוש לאתר רשות הטבע והגנים.

פורסם בחדשות