הפורטל הישראלי לחקלאות טבע וסביבה

חדשות חקלאות, טבע, סביבה וההתיישבות הכפרית מדור החדשות


לראשונה: נשר לבן גב נצפה בישראל


הנשר שמוצאו באפריקה ונמצא בסכנת הכחדה חמורה, נצפה מעל נחל אוג בצפון ים המלח. היום נראה שוב בעמק המעיינות, ככל הנראה לאחר שהצטרף ללהקת ציפורים שעושה את דרכה לאירופה. הגעתו התקבלה בהתרגשות גדולה, במיוחד לאחר שרק לפני כמה ימים נצפתה בחי בר ביטבתה עזניית הנגב שנעדרה מארצנו מאז שנות ה-80

מערכת הפורטל לחקלאות טבע וסביבה  01-05-2021



נשר לבן גב מעל נחל אוג שבצפון ים המלח, צילום: אסף מזרחי - פקח רשות הטבע והגנים

הפתעה מרעישה בצפון ים המלח: פקח רשות הטבע והגנים אסף מזרחי, לכד במצלמתו שלשום (ה') 'נשר לבן גב' מעל נחל אוג בצפון ים המלח. זוהי התצפית ראשונה בישראל ובין היחידות במערב הפלארקטי.

» רוצים לקבל עדכונים נוספים ? הצטרפו אלינו לווטסאפ / טלגרם / פייסבוק

“המפגש היה מרתק'' מספר אסף, ''ראיתי צל גדול של עוף כבד. הרמתי את העיניים ומיד אמרתי לעצמי - וואו זה נשר מעל נחל אוג, איזו הפתעה נעימה. מרים את המצלמה, מבין שזה לא נשר רגיל, צועק לחבר שאין לנשר תגי כנף ושהוא נראה שונה מנשר מקראי. הייתה התלהבות באוויר אבל מהר מאוד הוא המשיך לדאות גבוה בשמיים תוך כדי מעוף מזרחה. יום למחרת לא הייתי רגוע לגבי התמונות שצילמתי וההגדרה שלי מהתמונות במסך המצלמה. הורדתי את התמונות לפלאפון ומיד הבנתי שיש פה משהו מיוחד”.


נשר לבן גב מעל נחל אוג שבצפון ים המלח, צילום: אסף מזרחי - פקח רשות הטבע והגנים

נשר לבן גב (Gyps africanus - White Backed Vulture) הוא נשר אפריקאי בגודל בינוני, סימני הזיהוי העיקריים שלו הם; ראש שחור, סוככות תחתית כנף לבנות וגב לבן. כמו שאר הנשרים גם מין זה ניזון מפגרים ולכן חשוף להרעלות. מדובר באחד ממיני הנשרים האפריקאים הנדירים ביותר שיש ומוגדר בדרגת CR (Critically Endangered), בסכנת הכחדה קריטית. ב- 55 שנים האחרונות הצטמצמה אוכלוסיית המין בכ- 90%.

היום (שבת) נראה הנשר בעמק המעיינות מעל כפר רופין. צפרים מעריכים כי יתכן שהצטרף ללהקות ציפורים נודדות שחרפו באפריקה, ועכשיו עושות את דרכן לאירופה דרך ישראל.

עזניית הנגב נצפתה ביוטבתה לראשונה מאז שנות ה-80

ביום רביעי, אחרי עשרות שנים שלא נראה בישראל, נצפה לראשונה העוף 'עזניית נגב' בשמורת הטבע חי בר יוטבתה. עזניות הנגב נכחדו מישראל כמקננות כבר בשנת 1989. ברשות הטבע והגנים מציינים, שעד קום המדינה היו במרחבי הנגב הצפוני ומרכז מדבר יהודה בצפון ועד הרי אילת, עשרות זוגות של עזניות נגב מאוכלוסייה שזוהתה ע"י פרופ' היינריך מנדלסון ז"ל והוכרה בעולם כתת מין הנקרא ע"ש הנגב: Torgos tracheliotus negevensis. תת המין היה נפוץ גם בחצי האי ערב.


עזניית הנגב בשמורת חי בר יוטבתה, צילום: גולן רידר - רשות הטבע והגנים

בשלושים השנים האחרונות חלה ירידה דרסטית באוכלוסיית המין בכל תחום תפוצתו ונותרו ממנו בכל אפריקה והמזרח התיכון כ-5,700 פרטים בלבד! כאשר גורם ההכחדה העיקרי הם הרעלות כנגד טורפים.

הקינון הידוע האחרון נרשם באזור יוטבתה בשנת 1989. כיום מוחזקים כמה פרטים בודדים בגרעיני רבייה במסגרת פרוייקט פורשים כנף בשיתוף רשות הטבע והגנים, החברה להגנת הטבע וחברת חשמל.


עזניית הנגב בשמורת חי בר יוטבתה, צילום: גולן רידר - רשות הטבע והגנים

יהושוע שקדי המדען הראשי ברשות הטבע והגנים: ״עזניה לא נראתה במדינה מאז שנות ה80 של המאה שעברה, לכן זהו רגע מכונן בחייו של כל אוהב ושומר טבע בישראל. תפוצתה באפריקה, ובעבר עשרות זוגות קיננו בנגב. העזניה נראית במצב מצויין. אנחנו מקווים שהפרט הזה יהיה הסנונית הראשונה של גרעין רבייה חדש בישראל.  רשות הטבע והגנים מתכננים להקים גרעין רבייה עם מדינות המפרץ שם יש עזניות רבות. מדובר בעוף ענק עם מוטת כנפים 1.90. מין מרכזי אוכל פגרים, לעוף מקור חזק שמצליח לפתוח את הפגר.

''אנחנו מזמינים את הציבור לבוא לבקר בשמורת הטבע חי בר יוטבתה ולראות את העזניה. אני מקווה שהיא תשאר בארץ מדובר בעוף שיש לו חשיבות רבה״. אמר שקדי.
פורסם בחדשות