הפורטל הישראלי לחקלאות טבע וסביבה

חדשות חקלאות, טבע, סביבה וההתיישבות הכפרית מדור החדשות


עבודות שיקום ופיתוח בבריכת החורף הטבעית בריחניה


בריכת החורף ביישוב ריחניה שבגליל העליון שמשתרעת על פני שטח של 7.5 דונם, תשוקם בעלות של 900 אלף שקלים. בבריכה ובסביבתה קיים מגוון ביולוגי עשיר של צמחיה ובעלי חיים - ביניהם מינים של דו-חיים הנמצאים בסכנת הכחדה

מערכת הפורטל לחקלאות טבע וסביבה  14-02-2021



בריכת החורף ביישוב ריחניה, צילום - דניה סלינג'ר, ליג''מ פרויקטים סביבתיים

ביישוב בריחניה שבגליל העליון, מתבצעות בימים אלה עבודות תשתית, פיתוח, שיקום ושימור של בריכת החורף הטבעית הממוקמת בחלקו הצפון-מערבי של היישוב, בשטח המשתרע על כ-7.5 דונמים. העבודות בהשקעה של כ-900 אלף שקלים, מבוצעות ע''י רשות ניקוז ונחלים כינרת, רשות הטבע והגנים, בשיתוף מועצה אזורית מרום הגליל, במימון של הקרן לשטחים פתוחים ובתכנון משרד ליגמ פרויקטים סביבתיים.

» רוצים לקבל עדכונים נוספים ? הצטרפו אלינו לווטסאפ / טלגרם / פייסבוק

על פי תכנית המתאר של ריחניה, בריכת החורף וסביבתה יישמרו ויאסר כל פיתוח העלול לפגוע בתפקודה כמערכת ביולוגית אקולוגית וכשלולית חורף. התכנון התחשב באופי המיוחד והטבעי של השטח.  בבריכה ובסביבתה קיים מגוון ביולוגי עשיר של צומח ובעלי חיים. המים בשלולית בה צלולים וגדלים בתוכה צמחי מים רבים כמו נורית המים ובצעוני מצוי. כחלק מהתכנון תבנה גם טיילת קונזולית (תלויה) המעניקה תחושת ציפה מעל מי הבריכה ובגדה מוקמו בולדרים על מנת להעשיר את בית הגידול.

בסקרים שנערכו במהלך ארבע השנים האחרונות, נמצאו בבריכת החורף בריחניה, ארבעה מינים של דו חיים הנמצאים בסכנת הכחדה: סלמנדרה מצויה, חפרית מצויה, טריטון הפסים וקרפדה ירוקה וכן אילנית מצויה. בבריכת החורף חיים גם חסרי חוליות מקבוצות שונות, כמו סרטנים, רכיכות וחרקים וכן עופות מים וקינון של טבלנים גמדיים וכן נחשי מים וצבי ביצות.


בריכת החורף ביישוב ריחניה, צילום - דניה סלינג'ר, ליג''מ פרויקטים סביבתיים

כאמור, על פי תכנית המתאר של היישוב ריחניה, בריכת החורף וסביבתה יישמרו ויאסר כל פיתוח העלול לפגוע בתפקוד המערכת ביולוגית-אקולוגית וכשלולית חורף. תכניות הפיתוח של היישוב בקרבת השלולית, יהיו בעלי אופי תואם את אלה של השלולית, לדוגמה- תכנית הפיתוח של שכונת המגורים הסמוכה לבריכה, כוללת בתוכה פיתוח משמר, אשר מסדיר את הממשק של דיירי השכונה אל הבריכה ללא כל פגיעה בה. הדבר אף יתאפשר באמצעות הקמה של גידור אסטטי, בטיחותי ואקולוגי, לתחימת אזור הבריכה לבל תפגע.

היישוב ריחאניה ממוקם בשטחה של מועצה אזורית מרום הגליל ונמצא בסמיכות ליישובים עלמה, כרם בן זמרה ודלתון. היישוב נוסד בשנת 1873, אך רק בשנת 1880 הגיעו אליו משפחות צ'רקסיות משבט אבזאח מצפון הקווקז. התיישבותו של שבט האבזאח מלווה באגדה על שלושה פרשים שיצאו לחפש מקום התיישבות שיתאים להם. הפרשים הגיעו לאזור והתרשמו מהקרקע ומבריכת המים והמעיין הסמוך והחליטו להתיישב במקום, לאחר שקיבלו את ברכת השלטונות. הכפר נבנה בצורה מלבנית, מוקפת חומה ושערים שננעלו בלילה. מקור השם בצמחי ההדס (ריחן בערבית), שצמחו ליד הבאר הנמצאת במקום.

פתח סיני, אקולוג גליל תחתון רשות הטבע והגנים: "מדינת ישראל חתומה על 'אמנת רמסר', לשמירה על בתי הגידול הלחים. ב-2 בפברואר מציינים את השמירה על בתי הגידול הלחים בעולם. רשות הטבע והגנים מתוקף החוק, אחראית על שמירת ערכי הטבע המוגנים בתחום ברכת החורף. ברכת חורף ריחניה היא ברכה גדולה ועמוקה ובה צמחי מים רבים כמו נורית המים ובצעוני מצוי. רשות הטבע והגנים שותפה בפרויקט ביחד עם רשות ניקוז ונחלים כינרת, מועצה אזורית מרום הגליל ותושבי ריחניה. רשות הטבע והגנים מלווה את הפרויקט מראשיתו, כמו כן, מפעילה ביחד עם השותפים פרויקט חינוכי בבית הספר היסודי בריחניה שמוקד הפעילות היא בריכת החורף. בעבר הרחוק היו בישראל הרבה מאוד בריכות חורף צמודות לישובים, אך פיתוח מואץ פגע בהן. בריכה זו חשובה היסטורית לריחניה, אך גם בגלל ערכי הטבע שבה ולכן חשוב לשמור עליה. פיתוח משמר בבריכה שהיא לא שמורת טבע שנמצאת בתוך ישוב ומוקפת במבנים מאתגר במיוחד. בשיתוף פעולה של רט"ג עם כלל הגורמים, התווה דרך לביצוע פיתוח מינימלי בגוף הבריכה וכמו כן ניתנה התייחסות לשמירה על קישוריות צפונה וכן לנושא אופי הצמחים בשיקום על מנת לשמור על הבריכה איכותית ומתפקדת לדורות הבאים".


עבודות השיקום בבריכת החורף ביישוב ריחניה, צילום - דניה סלינג'ר, ליג''מ פרויקטים סביבתיים

צביקה סלוצקי, מנכ"ל רשות ניקוז ונחלים כינרת: "אני רואה בפרויקט סביבתי ואקולוגי זה פרויקט חשוב עקב העובדה, כי בריכות ושלוליות חורף הולכות ונעלמות מהטבע בכל הארץ, בשל תהליכי עיור מואצים וכך נכחדים יצורים דו חיים התלויים בבריכות אלו. הכחדה כזו מפרה את האיזון האקולוגי ולכן קיימת מחויבות בינלאומית לשמרן. ישראל בין הארצות החתומות על 'אמנת רמסר' לשימור המגוון הביולוגי במקווי מים שחשיבותם הוגדרה. הגוף האחראי על אכיפת החוק לשמירה על מקווי מים הוא רשות הטבע והגנים ואנו פועלים בשיתוף פעולה במגוון תחומים ופרויקטים לשימור הסביבה והמרקם האקולוגי במרחב" אומר סלוצקי ומוסיף: "הוכנה תכנית עבודה לשיקום ושימור בריכת החורף בריחניה, על ידי רשות ניקוז ונחלים כינרת, מועצה אזורית מרום הגליל, הקרן לשטחים פתוחים ורשות הטבע והגנים, הכוללת הקמת "שביל צף" בצידה המזרחי עם מדרך עץ, פינות ישיבה ותכנית נוף של שתילות ונטיעות לאורכה של הבריכה, להנאת המטיילים ותושבי ריחניה".

אושרי ילוז, מהנדס רשות ניקוז ונחלים כינרת: "כיום, קיימת יותר מודעות לחשיבות השמירה על בתי גידול לחים ובריכות חורף, לשמירת האיזון האקולוגי, זאת מאחר ועדיין נפגעות בריכות וסביבתן בשל השלכת פסולת או רמיסה לא מבוקרת של הצומח והחי הייחודיים ועל מנת לשמר את ערכי הטבע הרבים בבריכה ולאפשר לתושבי הכפר והסביבה ליהנות מיופייה. בריכות או שלוליות חורף הינן בעלות מערכת אקולוגית ייחודית, הנוצרת מהיקוות של נגר עילי, או עליית מי תהום במיקום בו קיימים חללים בקרקע. מאחר ושלוליות החורף הן זמניות, משתנים גם תנאי הסביבה שבהן, כמו מפלס המים, הטמפרטורה, המליחות, אחוז החמצן ועוד, שינויים קיצוניים לאורך העונה, המאלצים את היצורים והצמחים בבריכה להתאים את מחזור חייהם לסביבה המשתנה תדיר. עובדות אלה הופכות את בריכות החורף למעבדה אקולוגית, המהווה בית גידול המקיים מגוון ביולוגי עשיר וייחודי, כאשר בעלי חיים אחרים כמו עופות, זוחלים וכד', מגיעים לבריכות ליהנות משפע המים והמזון המצויים בהן".

פורסם בחדשות