הפורטל הישראלי לחקלאות טבע וסביבה

חדשות חקלאות, טבע, סביבה וההתיישבות הכפרית מדור החדשות


פריצת דרך עולמית: לנסור, העגבניה היחידה שעמידה בפני הוירוס ToBRFV


הנגיף הקטלני שהתגלה לראשונה בעולם לפני שש שנים, הביא כמעט לקריסה כלכלית של ענף העגבניות. לנסור, זן עגבניות חדש שטופח בחממות בעוטף עזה, יבטיח עלייה של כ-50% בכמות יבול העגבניות בארץ לאורך השנים הקרובות, ויביא להתייצבות הענף. כמו כן, צפוי שכניסתו לשוק תביא לצמצום ייבוא העגבניות לישראל ולהורדה במחיר לצרכן

מערכת הפורטל לחקלאות טבע וסביבה  13-01-2021


צילום: זרעים גדרה-סינג'נטה

הזהב האדום - בשורה לענף החקלאות והצרכנים: בתום 5 שנות מחקר הצליחו חוקרי קונצרן הזרעים הבינלאומי סינג'נטה Syngenta Vegetable Seeds, המובילה בעולם בתחום האגרו-טכנולוגיה, להביא לפריצת דרך בטיפוח זן עגבנייה חדש וראשון בעולם, 'לנסור-Lansor',  העמיד בפני הנגיף ToBRFV אשר פגע בשש השנים האחרונות במעל 50% מיבול העגבניות בישראל ובעולם.

» רוצים לקבל עדכונים נוספים ? הצטרפו אלינו לווטסאפ / טלגרם / פייסבוק

הנגיף הקטלני ToBRFV (Tomato brown rugose fruit virus) התגלה לראשונה בשנת 2014, ומאז החל מרוץ עולמי במעבדות המו"פ של חברות הזרעים ומכוני המחקר בעולם לטפח זן של עגבנייה בעל תכונות עמידות בפני המחלה. פריצת הדרך הגיעה בתום 5 שנות מחקר בלבד, במעבדות המו"פ של חברת סינג'נטה, שייצרו זן עגבנייה חדש ובריא. הצלחה זו הינה תודות למאגר הגנטי (germplasm) העצום, העמיד ברמות שונות, בפני נגיף- ToBRFV ובאמצעות טכנולוגיה חדשנית ומתקדמת, הצליח צוות החוקרים לקדם עמידות גבוהה מאוד, בגנים ספציפיים ולייצר זן עמיד.

ישראל היא הראשונה בעולם שהחלה לגדל את העגבניות האלה בחממות החקלאיות בעוטף עזה. צוות אגרונומים של 'זרעים גדרה-סינג'נטה', בשיתוף מגדלי העגבניות בעוטף עזה, הקימו חממות לגידול וטיפוח הזן החדש, המשתרעות על פני שטח של כ- 10 דונם. עם הצלחת הגידול, החלו החודש בשיווק ראשון לרשתות בארץ, ובמקביל תחל החברה בהפצת זרעי 'לנסור-Lansor' למדינות ברחבי העולם בהן נפגע גידול העגבניות כתוצאה מהנגיף.

באמצע שנת 2021 צפוי שיווק של מעל 100 טון עגבניות וכבר בסתיו 2022 יהיו בארץ כ-400 דונם חממות גידול עגבניית 'לנסור-Lansor', מה שיביא לאיזון בכמות יבול העגבנייה בארץ, כאשר היבול צפוי לעלות בצורה משמעותית בכ- 50% לכל דונם. הזן החדש ישקם את שטחי הגידול והחחמות שחוסלו בשל הנגיף וירחיב את הענף עם כניסה חדשה של מגדלים. כמו כן, צפוי שכניסתו של הזן החדש לשוק, תביא לצמצום ואף לביטול ייבוא עגבניות לישראל ולהורדת מחיר העגבניות לצרכן.


עגבניית לנסור, צילום: זרעים גדרה-סינג'נטה

עד שנת 2014, השנה בה התגלה הנגיף הקטלני, עמד יבול העגבניות בישראל על כ- 200 אלף טון בממוצע בשנה, אך הנגיף-ToBRFV הביא לירידה מתמשכת ביבול לאורך השנים, של כ- 50% וגרם לנזק כלכלי של כ- 120 מיליון שקלים ולקריסה טוטלית של עשרות משקים. חקלאים רבים נאלצו לעקור את צמחי העגבנייה ולסגור את החממות. הירידה המשמעותית ביבול הביאה לעליית מחירי העגבנייה לצרכן ולייבוא בכמות חסרת תקדים של עגבניות בשנים האחרונות, בעיקר מתורכיה ומעזה.

על פי נתוני משרד החקלאות, ייבוא העגבניות נמצא במגמת עלייה, כאשר בשנת 2019 העגבניות היוו כמעט 40% מסך הייבוא של הירקות הטריים לישראל. על פי נתוני מועצת הצמחים, בשנת 2014 הייבוא הסתכם כ-3,000 טון עגבניות ובשנת 2019 כ- 40,000 טון.

כך למשל, בשנת 2016 שווקו מאזור בקעת הירדן כ- 11 אלף טון עגבניות, ובשנת 2019 כ- 5,000 טון בלבד. מתוך סך היבול ששרד את הנגיף בשטחי גידול העגבניות בנגב, שווקו בשנת 2016 כ- 26 אלף טון ובשנת 2019 כ- 14 אלף טון בלבד. ממרכז הארץ שווקו בשנת 2016 כ- 25 אלף טון ובשנת 2019 כ- 14 אלף טון ובחבל אשכול הנחשב לספק העגבניות המוביל בארץ, שווקו בשנת 2016 כ- 84 אלף טון ובשנת 2019 כ- 68 אלף טון בלבד.

במקביל, המשבר נתן אותותיו במחירי העגבניות לצרכן. בשנת 2013 עמד המחיר הממוצע לצרכן לקילו עגבנייה על 5.16 שקלים ובשנת 2019 הוא עלה ל- 6.46 שקלים.


עידן אלון, חקלאי ממושב יתד בעוטף עזה בחממת עגבניות הלנסור, צילום: זרעים גדרה-סינג'נטה

עידן אלון, חקלאי ממושב יתד בעוטף עזה, המגדל בימים אלה את עגבניית 'לנסור-Lansor': "בשנים האחרונות אני וחברי החקלאים מתמודדים בחוסר אונים מול הנגיף שפגע במחצית מיבול העגבנייה, נאלצנו להשמיד כמויות רבות של פרי וחלקנו אף עברו לגידולים חקלאיים אחרים. הבשורה של 'זרעים גדרה-סינג'נטה' מהווה עבורנו תקווה וציפייה, כי נוכל לחזור ולגדל עגבניות בריאות ועמידות לצרכן הישראלי. כבר עכשיו אני מבחין בצמחי העגבנייה החדשה, שגדלה באופן מבטיח ועמיד, הצמחים במצב טוב מאוד ובעלי פוטנציאל לגידול יעיל ובריא".

ד"ר פילאר צ'קה, מנהלת טיפוח גלובלית של עגבניות בסינג'נטה: "על ידי פיתוח מהיר ושימוש בסמנים מולקולריים, הצלחנו לפתח תוך חמש שנים בלבד זן עמיד לנגיף, כאשר בדרך כלל פיתוח זן עמיד יכול לארוך עד 10 שנים. הודות להצלחת המחקר, ניתן לפרוס את פיתוח שיטת העמידות למגוון רחב של זנים במאגר הגנטי שלנו".


מעבדות סינג'נטה, צילום: זרעים גדרה-סינג'נטה

רוד קגמן, ראש יחידת העגבניות בסינג'נטה: "צוות המו"פ של סינג'נטה נמצא צעד אחד לפני כולם עם השקת הזן המסחרי הראשון העמיד בפני נגיף- ToBRFV, כבר עתה אנו פועלים להצגת הזן 'לנסור-Lansor'- בתוכניות הטיפוח שלנו ברחבי העולם ובשנים הקרובות נבנה עמידות רחבה במבחר מוצרינו".

ליאור קושניר, מנכ"ל זרעים גדרה-סינג'נטה: "אנו גאים להיות הראשונים שמביאים את פריצת הדרך שתביא לסיומו של משבר נגיף- ToBRFV בעגבניות. בשנים האחרונות בענף החקלאות, העיניים היו נשואות אל עולם המחקר המתקדם של טיפוח זנים חדשים ועמידים, בתקווה לפיצוח הגנטי שייצור זן עגבנייה חדש ועמיד. הצגתו של זן פורץ דרך זה, העמיד בפני הנגיף מעיד על מסירותה של 'זרעים גדרה- סינג'נטה' לתמוך במגדלים ובחקלאות, בשילוב טכנולוגיה חדשנית, על מנת להבטיח שגידולי ירקות בעלי ערך גבוה יפיקו את מלוא הפוטנציאל הגנטי שלהם, תוך שיפור, האיכות, הנוחות והפרודוקטיביות, לטובת מגדלים, משווקים, קמעונאים וצרכנים".

תמיר בסון, מנהל שיווק בזרעים גדרה-סינג'נטה: "מגדלי העגבניות ברחבי העולם ובישראל, חיכו בכיליון עיניים, לפתרון שינצח את המאבק בנגיף- ToBRFV. הזן החדש 'לנסור-Lansor' בעל עמידות IR- הנחשבת לעמידות טובה במיוחד, אותו ניתן לשתול בחממות ובבתי רשת, ישווק בקרוב לחקלאים ברחבי הארץ, שיקבלו ליווי אישי ומקצועי מצוות האגרונומים של 'זרעים גרדה-סינג'נטה'".


מימין: עידן אלון מגדל עגבניות בעוטף עזה ותמיר בסון מנהל שיווק זרעים גדרה סינג'נטה, צילום: זרעים גדרה-סינג'נטה

העגבנייה היא אחד הגידולים החשובים ביותר בענף החקלאות בעולם, הירק הנמכר ביותר ומוצר בסיסי בכל בית. צריכת העגבניות בישראל עומדת בממוצע על כ- 20 ק"ג לנפש בשנה. בישראל ישנם כ-400 מגדלי עגבניות והיקף שטחי גידול העגבנייה עומד על כ- 24 אלף דונם, כאשר אזור הגידול העיקרי בארץ נמצא בעוטף עזה, בחבל הבשור וכן באזור הנגב המערבי, בערבה, מרחבים ושדות נגב, לכיש, השפלה, חדרה, הבקעה ובית שאן.

'זרעים גדרה-סינג'נטה'- מהחברות הוותיקות והמובילות בענף זרעי הירקות בארץ ובעולם. החברה דוגלת בחדשנות ופועלת רבות על מנת לספק ללקוחותיה גנטיקה איכותית ומתקדמת לצד פתרונות גידול חדשניים אשר נותנים מענה לתנאי אקלים ושוק משתנים, לצד האתגרים הייחודיים של מגדלי הירקות בישראל ובעולם. החברה משקיעה מעל 100 מיליון דולר בשנה במחקר ופיתוח בתחום הירקות והזרעים.

פורסם בחדשות