הפורטל הישראלי לחקלאות טבע וסביבה

חדשות חקלאות, טבע, סביבה וההתיישבות הכפרית מדור החדשות


בית מלאכה לייצור נרות מלפני 1700 שנה התגלה בחפירות בבית שמש


באתר התגלו עשרות נרות שמן, שניים מהם עם דגם מנורת המקדש, תבניות אבן לייצור הנרות ופסלונים. מדובר בבית היוצר של נרות ''בית נטיף'' שהתגלה לראשונה בשנת 1934, בבור מים. הבור נסתם ומקום הימצאו היה בגדר תעלומה, עד היום. החוקרים: הבור קם לתחייה. הממצאים מספרים את סיפורה של שפלת יהודה בתקופה שאחרי מרד בר כוכבא, לפנינו היסטוריה ארכאולוגית ממש

מערכת הפורטל לחקלאות טבע וסביבה  15-12-2020



נרות בית נטיף. צילום: יולי שוורץ - רשות העתיקות

תגלית מרגשת סמוך לבית שמש: עשרות נרות שמן מחרס, תבניות אבן ששימשו לייצור הנרות, ומספר גדול של פסלוני חרס, בני כ-כ-1700-1600 שנה, נחשפו במהלך החודשים האחרונים בחפירות רשות העתיקות ברמת בית שמש.

» רוצים לקבל עדכונים נוספים ? הצטרפו אלינו לווטסאפ / טלגרם / פייסבוק

שני נרות חרס שהתגלו במקום, אף נושאים תיאורים של דגמי מנורת המקדש. גילוי הנרות אשר שימשו למאור בעת העתיקה, הפתיע את הארכיאולוגים לא רק בשל כמותם ויופיים, אלא גם בשל פתרון תעלומה ארכיאולוגית הקשורה בהם.


שבר נר עם דגם מנורת שבעת הקנים. צילום: מורן בלילה - רשות העתיקות

בשנת 1934 גילה הארכיאולוג דימיטרי בראמכי, שהיה אז פקח מטעם אגף העתיקות המנדטורי, בור מים באזור בית שמש של ימינו. בחפירה שערך בבור, גילה להפתעתו אוצר עתיק; כמות עצומה של נרות שמן, שנתגלו בשלמותם, ונשאו עליהם עיטורים מהחי ומהצומח וצורות גיאומטריות.


תמונת הבור כפי שגילה אותו בראמכי בשנת 1934. צילום: דימיטרי בראמכי - הארכיון מנדטורי של רשות העתיקות


בור המים שחשף לראשונה בראמכי ב-1934 ואשר התגלה מחדש. צילום: אסף פרץ - רשות העתיקות

הנרות, המתוארכים לתקופה הרומית המאוחרת (מאות 3 – 4 לסה"נ), כונו לימים "נרות בית נטיף", על שם היישוב הקדום ששכן במקום, והם הפכו למעין מותג חשוב ביותר במחקר הארכיאולוגי. לצד הנרות עצמם, גילה בראמכי תבניות אבן שבהן יצרו את הנרות, ומגוון רחב של פסלוני חרס (צלמיות), בדמויות בעלי חיים ופרשים, נשים וציפורים.

לאחר הגילוי בתקופת המנדט, האתר נשכח, ומיקום הבור ששימש כבית יוצר לנרות ולצלמיות מהגדולים שהתגלו בארץ ישראל, נשאר בגדר חידה, על אף הנסיונות לאתרו.


נר ותבנית הייצור שלו. צילום. צילום: יולי שוורץ - רשות העתיקות

"במסגרת תכנית הפיתוח בבית שמש, בדקנו אזור בשולי האתר בית נטיף", מספרים מנהלי החפירה - מורן בלילה, איתי אביב, ניקולס בננסטיין ועומר שלו. "בבדיקה זיהינו בור מים דומה לבורות הקיימים באזור. אלא שלהפתעתנו, בחפירה שערכנו בסמוך לבור, החלו לעלות נרות חרס, תבניות אבן וכמות גדולה של צלמיות".


מנהל החפירה, איתי אביב, מחזיק צלמית אדם בת כ-1600 שנה, צילום: יולי שוורץ - רשות העתיקות


מנהלת החפירה, מורן בלילה, מחזיקה נרות שמן בני כ-1600 שנה, צילום: יולי שוורץ - רשות העתיקות

כאשר ירדו החוקרים אל תוך בור המים, שנותר שלם, הופתעו לראות שהוא מוכר להם מהצילומים כפי שהופיעו בפרסומיו הידועים של בראמכי. בבור אף התגלו ממצאים שבראמכי השאיר אחריו: סלי עור ששימשו להוצאת האדמה, וארגז מתכת ריק. "הבור של נרות בית נטיף קם לתחייה!" אומרים הארכיאולוגים. "ההתרגשות שלנו הייתה רבה, מאחר שלא מדובר רק בתגלית ארכיאולוגית, החשובה בפני עצמה, אלא לפנינו היסטוריה ארכיאולוגית ממש".


ממצאים מחפירת בית נטיף. צילום: איתי אביב - רשות העתיקות


ממצאים מחפירת בית נטיף. צילום: איתי אביב - רשות העתיקות

"הצלמיות והדגמים שעל הנרות מאזור בית נטיף, מספרים את סיפורה של שפלת יהודה בתקופה שאחרי מרד בר -כוכבא", מסביר בנימין סטורצ'ן מרשות העתיקות, חוקר נרות בית נטיף. "מכתבי יוספוס פלביוס אנחנו יודעים שבימי הבית השני, בית נטיף היתה בירת מחוז - אחת מ-10 הערים המרכזיות של הממשל החשמונאי. עם כשלון מרד בר כוכבא ונצחון הרומאים, התדלדלה מאוד האוכלוסייה היהודית בשפלת יהודה, והיישוב הפך ברובו נחלתם של אנשים שהושפעו מתרבות פגאנית. על כך, מעידים הפסלונים הרבים שנחשפו באתר. במקביל, על נרות החרס ניתן למצוא גם סמלים יהודיים מובהקים, כמו שופר, מחתה ומנורה, ואלה - מספרים על חיים יהודיים שהמשיכו להתקיים בשפלת יהודה על אף כשלון המרד: ברור שיצרן הנרות ייצר נרות שכאלה כתגובה לביקוש, שעדיין היה קיים באזור. בתקופה זו, גם הנצרות מתחילה להתגבש, ובמכלול נרות בית נטיף מוכרים גם דגים, שהם אחד מסמלי הנצרות. ממגוון הנרות והצלמיות, אם כן, ניתן להסיק שחיה כאן אוכלוסיה מעורבת".


חפירת רשות העתיקות ברמת בית שמש. צילום: אסף פרץ - רשות העתיקות

עבודות החפירה הארכאולוגית הגדולה שנערכה לפני הקמת שכונה חדשה ע"י משרד הבינוי והשיכון מחוז ירושלים, נעשו רובן ככולן על-ידי בני נוער וחניכי מכינות קדם-צבאיות מכל רחבי הארץ. בני הנוער העלו מן הבור מדי מיום שפע של נרות, וממצאים רבים אחרים.


חניכות המכינה הצבאית בית הראל בעת שטיפת ממצאים בחפירה הארכיאולוגית, צילום: יולי שוורץ - רשות העתיקות

"חג החנוכה הוא הזדמנות נפלאה לספר לציבור על חשיפת מצבור הנרות, אמצעי התאורה המקובלים בתקופות הקדומות", אומרים הארכיאולוגים. לאור חשיבות הממצא והמקום, ידאגו רשות העתיקות ומשרד הבינוי והשיכון לשמר את האתר ולהציגו כחלק מפארק גדול, פתוח לציבור.

צילום: יניב ברמן, רשות העתיקות

פורסם בחדשות