הפורטל הישראלי לחקלאות טבע וסביבה

חדשות חקלאות, טבע, סביבה וההתיישבות הכפרית מדור החדשות


משרד האנרגיה עצר פעילות של אחת המערכות באסדת לוויתן


המערכת שנועדה להגביר את תפוקת הגז באסדה תחדל לפעול עד לתחקיר מקיף בנושא. חלק מהתקלות הן בשל סטנדרטים מאד גבוהים של בטיחות. יו"ר ועדת הפנים והגנת הסביבה מיקי חיימוביץ': ''כדי ליצור אמון בציבור, נדרשת שקיפות. הוועדה דורשת לקבל נתונים מדויקים על מהות התקלות''

מערכת הפורטל לחקלאות טבע וסביבה  16-06-2020



אסדת טיפול בגז טבעי ממאגר לוויתן, מאת: Amir.bendavid - נוצר על ידי מעלה היצירה, CC BY-SA 4.0, ויקיפדיה

"לפני שבועיים עצרנו פעילות של מערכת שנועדה להגביר את תפוקת הגז בלוויתן, עד לתחקיר מקיף", כך דיווח אודי אדירי, מנכ"ל משרד האנרגיה לוועדת הפנים והגנת הסביבה בראשות ח"כ מיקי חיימוביץ', שדנה היום באסדת לוויתן.

» רוצים לקבל עדכונים נוספים ? הצטרפו אלינו לפייסבוק

לדברי אדירי, ''חלק מהתקלות באסדה הן בשל סטנדרטים מאד גבוהים של בטיחות, שבגללם, הגלאים משביתים את המערכת. לא נשקפת סכנה, אבל עדיין צריך לטפל ברצינות. יש למעלה מ-70 גלאי גז. זו רמת בטיחות מאד גבוהה, והרבה מהתקלות הן התראות שווא של גורמי בטיחות".

עוד אמר המנכ"ל אדירי: "בכל מיקום שהיה נבחר לאסדה יש יתרונות וחסרונות. היתרון במיקום שנבחר הוא שכמות הנוזלים באסדה קטנה – מקסימום 2000 חביות, ורוב הזמן פחות מחצי. זה מקטין את הבעיה אם חלילה יהיה אירוע קיצון". יו"ר הוועדה, מיקי חיימוביץ': "אם אותן 2000 חביות מתפזרות לנו, אני לא רוצה לחשוב על ההשלכות".

יו"ר הוועדה, ח"כ מיקי חיימוביץ': "התושבים באזור החוף מודאגים ומביעים חוסר אמון במערכת ואלו גוברים לנוכח תקלות חוזרות ונשנות מאז תחילת ההפעלה המסחרית . אחת המשימות המרכזיות שלנו כאן היא לאפשר שיתוף ציבור ושקיפות מלאים גם כאן בכנסת ואנחנו נבקש להבין ולקבל נתונים מדויקים של מהות התקלות, דרכי הטיפול בהן ופרטים לגבי הניטור שמתבצע בחוף ועל האסדה ולהביא לכך שיבוצעו כל הפעולות הנדרשות על מנת להבטיח את שלום התושבים, בריאותם ולמנוע פגיעה בסביבה".

יוסי וירצבורגר, מנהל אגף אוצרות טבע במשרד האנרגיה פירט בפני הוועדה והסביר מספר תקלות שאירעו באסדה בחודשיים האחרונים.

יו"ר איגוד ערים לאיכות הסביבה שרון כרמל אסיף איזק: "כמי שמייצגים קרוב למיליון תושבים אנחנו חייבים לדעת מה קורה על האסדה. לכן גם בקשנו את כינוס הוועדה בנושא הזה. צריך לדעת שהתקלות מטופלות ושהן לא חוזרות על עצמן. פנינו ליזם, למשרדי הממשלה וביקשנו שיהיה נוהל ברור בזמן תקלות. שנדע מה קורה שם. שלא יקרה אסון. ואם יש תקלה שחוזרת על עצמה צריך להפסיק את עבודת האסדה".

יוני ספיר, עמותת שומרי הבית: "אני מזועזע. אנו מזהים חריגות של אוזון, שנוצר מתגובה כימית. זה נקלט במספר תחנות. גורם לצריבה בגרון, פוגע במערכות החיסון ומחמיר אסטמה. בחמישה חודשים נרשמו 15 חריגות, פי שתיים מכל שנת 2019 ופי 3 מב2017. זורים לנו חול בעיניים. כמעט אף מילה ממה שנאמר פה אינה אמת. מרגע שהחלה אסדת לוויתן לפעול, שיעור השימוש בגז ירד, והשימוש בפחם עלה". מנכ"ל משרד האנרגיה, אודי אדירי: "זה לא נכון".

שולי נזר, סמנכ"ל המשרד להגנת הסביבה: "יש חשש להפרות בתנאי ההיתר של נובל אנרג'י". יו"ר הוועדה, מיקי חיימוביץ': "אשמח לשמוע על דיאלוג מול נובל. במהלך הזמן היו סירובים שלהם לשתף פעולה". שולי נזר: "הוצאנו עיצומים". היו"ר חיימוביץ: "תכלס' לא הושתו קנסות". נזר: "זו תחילת תהליך. מדובר במיליונים. עיצום מתחיל בבחינת חומר הראיות".

יו"ר הוועדה, ח"כ מיקי חיימוביץ': "לאורך זמן התחושה היא שלא היו לכם עיניים באסדה". נזר: "הדרישה שלנו היא לקבל חיבור של מכשירי הניטור ישירות למשרד, כדי שנוכל לתת לציבור מידע. במקרה זה נובל שגו ובחרו לעכב את חיבור המצלמה. זה פגע ביכולת שלנו לתת מידע לציבור. האינטרס שלהם היה להעביר מידע, כי הציבור מודאג. יו"ר הוועדה, חיימוביץ': "היום אתם מחוברים? אם יידלק הלפיד, תדעו בזמן אמת?"

רן עמיר, ראש אגף ים וחופים במשרד להגנת הסביבה: "ליווינו את ליוויתן מתחילת התכנון, דרך קבלת כל ההיתרים והרישיונות. יש למתקן היתר פליטה לאוויר, היתר הזרמה לים, תוכנית חירום של שפך שמן לים ותוכנית ניטור לסביבה ומים".

פורסם בחדשות