הפורטל הישראלי לחקלאות טבע וסביבה

חדשות חקלאות, טבע, סביבה וההתיישבות הכפרית מדור החדשות


מו''פ צפון: פריצת דרך במחקרים להפחתת נזקי מחלות בירקות


החוקרים מצפים כי הזיהוי המוקדם שייעשה באמצעות מצלמות תרמיות וחיישנים שונים המשדרים ישירות למעבדה, והטיפול שנמצא יעיל במחקר, ישפיעו באופן משמעותי על רמת המחלות במגוון גידולי קיץ בשדה

מערכת הפורטל לחקלאות טבע וסביבה  04-06-2020



חוקרי מו''פ בחלקות הניסוי בעמק החולה, צילום: מו''פ צפון

מחקר להפחתת נזקי מחלת קרקע קיצית בגידולי ירקות, הנגרמת על ידי הפטרייה קשיון רולפסי, נערך בימים אלו ע''י חוקרי מו''פ צפון במכון המחקר מיגל, בחלקות מחקר של החברה החקלאית הגליל העליון.

» רוצים לקבל עדכונים נוספים ? הצטרפו אלינו לפייסבוק

במחקר נבחנות שיטות אגרוטכניות וכימיות בגידולי קיץ שבהם עלול להיגרם אבדן יבול במקרה של התפשטות המחלה - כמו בעגבניות לתעשייה, אגוזי אדמה (בוטנים) וגזר.

במחקר הנוכחי, משלבים החוקרים שיטות שונות הכוללות תיעוד באמצעות מצלמה תרמית המוצבת על גבי רחפן, ומזהים צמחים נגועים, לפני שהם נראים במצלמת RGB רגילה. כך ניתן לזהות מוקדם מוקדי מחלה ולטפל בהם באופן ממוקד ובכך גם לחסוך בריסוסים.


מחקר בעזרת טכנולוגיה מיוחדת בחלקות גזר בעמק החולה, צילום: מו''פ צפון

החוקרים מצאו כי בבוטנים ניתן להפחית נגיעות על ידי שימוש בזנים סבילים למחלה ויישום תכשירי הדברה. בעגבניות לתעשייה, שימוש בשתילים מורכבים או טיפול כימי בשתילה עשוי להפחית באופן משמעותי את הנגיעות בשלבים ראשונים של הגידול ואילו טיפול כימי יחיד או יבוש פני השטח מספיקים להפחתת המחלה באופן משמעותי בשלבים מאוחרים יותר של הגידול. בגידול הגזר מתנהל מחקר חדש בו נבדקת השפעת תנאי רטיבות הקרקע והטמפרטורות על התפתחות המחלה. כחלק מהניסוי, נזרע שטח בחוות גד"ש של חברה לחקלאות גליל עליון, בזרעי גזר מהזן ניירובי, בו מצפים לקבל מגוון של קצבי התייבשות לאחר אירוע גשם או השקיה.

ד"ר מרי דפני-ילין ממו"פ צפון המובילה את המחקרים אומרת :"אנו מצפים כי טיפולים אלו ישפיעו באופן משמעותי על רמת המחלה בשדה. בטיפולים השונים מוצבים חיישני Time-domain reflectometer (TDR) לבדיקת רטיבות וטמפרטורה של הקרקע לאורך היום, בכל ימות הניסוי. הנתונים משודרים ישירות למחשבים במעבדה. בנוסף, השונות בשדה נבחנת על ידי TDR נייד. המעקב אחר הגידול עד לחודשי הקיץ החמים והצלבת נתונים עם הנתונים המטאורולוגים, יסייע לפתח מערכת תומכת החלטה לטיפול במחלה בגזר ותציע שיטת גידול מיטבית להתמודד עם המחלה. אנו מאמינים כי שילוב זה של חוקרים מתחומי מחקר שונים יסיע במציאת פתרון חקלאי להתמודדות עם מחלת קרקע קיצית הפוגעת במגוון גידולים. " אומרת ד"ר דפני-ילין


חוקרת מו''פ בחלקות הניסוי בעמק החולה, צילום: מו''פ צפון

המחקרים מתבצעים בריכוז של ד"ר מרי דפני-ילין ממו"פ צפון. שותפים למחקר: ד"ר און רבינוביץ', ד"ר רן חובב, פרופ' משה מירון, ד"ר אסף חן, ד"ר יוסף ציפריס, ד"ר אורן רייכמן, שאול גרף, ניבה שקד, ויהודית מוי. המחקר מתבצע במימון מועצת הצמחים (שולחן ירקות), המדען הראשי של משרד החקלאות, החברה לחקלאות גליל עליון, בליווי של חברת גזר בגלבוע וגזר שלוחות.

פורסם בחדשות