מערכת הפורטל לחקלאות טבע וסביבה 04-05-2020
שער הגבול בין ישראל וירדן ננעל בפעם האחרונה, צילום: ארז גיבורי - הערבה התיכונה
תם עידן: בטקס עצוב נפרדו חקלאי הערבה ביום חמישי האחרון ממובלעת צופר שהוחזרה לשליטתה של ירדן, לאחר שחיילים נעלו את שער הגבול בפעם האחרונה. בשל המגבלות בתקופת משבר הקורונה, רק כ-50 מתושבי צופר, ובכירים במועצה האזורית ערבה תיכונה, הורשו להשתתף בטקס. הם הניפו דגלים והפריחו בלוני שלום לירדן.
» רוצים לקבל עדכונים נוספים ? הצטרפו אלינו לפייסבוק
מובלעת צופר הייתה בשליטת ישראל עד להסכם השלום בין ישראל לירדן, שנחתם באוקטובר 1994, במסגרתו הועברה המובלעת לריבונות ירדנית והוחכרה למדינת ישראל למשך 25 שנה, עד לשנת 2019.
המובלעת נמצאת בסמוך למושב צופר בערבה, ומכאן שמה. היא כללה 4,500 דונם, שמתוכם 1,500 דונמים מעובדים כשטח חקלאי, בו מצויים בתי רשת חקלאיים וחממות ובהם גידולים של חקלאים מהמושב. בפועל המובלעת הייתה שטח מפורז שאיפשר לחקלאים לשהות בו משעות הבוקר ועד רדת החשיכה ולעבד בו את הגידולים. חקלאי המושב עיבדו את השטחים במובלעת במשך 39 שנה, לפני ובמהלך תקופת ההחכרה.
באוקטובר 2018 הודיעה ירדן כי היא אינה מאריכה את סעיף החכירה של השטח על ידי ישראל הכלול במסגרת הסכם השלום עם ירדן, ובמלאת 25 שנה לחתימת ההסכם, על ישראל יהיה להעביר את שטח המובלעת לירדן. החכרת השטח לישראל הוארכה עד אפריל 2020, תוך הגבלות מסוימות על הכניסה, וביום חמישי האחרון הוחזרה המובלעת סופית לשליטה מלאה של ירדן.
מפריחים בלונים לעבר ירדן בטקס הפרידה ממובלעת צופר, צילום: ארז גיבורי - הערבה התיכונה
חקלאי מושב צופר בערבה התיכונה עבדו לאורך השבועות האחרונים בפירוק המבנים וציוד החממות ממובלעת צופר ופינויים לשטח ישראל. בנוסף לקושי שבפינוי מפעל חייהן של 30 משפחות חקלאי צופר, המדינה העבירה רק חלק מהתקציב שהובטח לחקלאים, אך לא העבירה את השלמת התקציב להקמת חממות חדשות, בסך של כ- 20 מיליון שקלים עבור קבלני החממות. החקלאים נותרו ללא מענה וללא פרנסה.
ראש מועצה אזורית הערבה התיכונה, ד"ר אייל בלום: "כואב מאוד לפנות אזור חקלאי שעובד לאורך שנים רבות, שהיה אמור להוות שיתוף פעולה בין ישראל לירדן ויישום של השלום ומפונה לצערנו הרב באופן חד-צדדי על ידי הירדנים. הממשלה סייעה לנו בקידום תקציב להכשרת שטח חלופי ואני פונה שוב בקריאה לראש הממשלה ומנכ"ל משרדו, להעביר בדחיפות את השלמת התקציב למעבר החקלאים. יש לזכור, כי המדינה היא ששלחה את החקלאים שלנו לעבד את שטח המובלעת בירדן כמשימה לאומית ביטחונית, בכדי להוות מגן פיזי בגבול בין ישראל לירדן. משפחות רבות נותרו כעת ללא פרנסה. המדינה חייבת להביא תקציבים נוספים ולא לנטוש את החקלאים שפונו משטח ירדן".
עוד מציין בלום כי בנוסף להפסדים גדולים שספגו החקלאים בישראל, עם התפשטות וירוס הקורונה, הסגר על שווקי הארץ והעולם וחוסר היכולת לשווק תוצרת חקלאית ופרחים, לא יוכלו החקלאים להתפרנס במידה ולא יועבר התקציב המובטח להקמת החממות בשטח החלופי.
טקס הפרידה ממובלעת צופר, צילום: ארז גיבורי - הערבה התיכונה
אמנון גמליאל, יו"ר ועד מושב צופר: "יום טעון ועצוב היום. כשהחל הסכם השלום, מובלעת צופר עברה לריבונות ירדנית. חששנו להמשיך בעיבוד הקרקע במובלעת, מסיבות ביטחוניות, אך בממשלה ראו את הפעילות כאינטרס לאומי. שר החוץ דאז שמעון פרס ז"ל הגיע לערבה לפגישה עם חקלאי צופר והגדיר את המשך הישארותנו שם כראש חץ וסמל לשלום. שנים רבות עמלו שני הצדדים לשמור על יחסים טובים והמובלעת הפכה לנכס ביטחוני חשוב לישראל. לצערנו לא נעשו מספיק מאמצים הן מהצד הירדני והן מהצד הישראלי ולא הצלחנו לשמור על המובלעת, אשר מעבר לסמל וגשר בין העמים, מהווה מקור פרנסה למשפחות תושבי צופר ועל הממשלה לפעול בכדי שנוכל להמשיך לעבוד כאן בחקלאות ולהתפרנס".
ארז גיבורי, חקלאי ממושב צופר: "מפעל חיינו ירד לטמיון, קשה לפנות ולהרוס במו ידינו שטח חקלאי שהשקענו בו כל כך הרבה שנים. חבל שהשיקולים הפוליטיים בירדן גברו ולצערי מפנים אותנו מהמובלעת על רקע זה. לצערי הממשלה עדיין לא העבירה אלינו את התקציב להקמת החממות כפי שהבטיחה ואני מקווה, כי העברת התקציב תעשה בזמן הקרוב, בכדי שיהיה לנו כושר התפרנסות. מדובר על 30 משפחות שנותרו ללא שטחי חקלאות, על גבול ירדן. אין זה מה בכך ואני קורא לראש הממשלה לסייע לנו בהקדם".
פורסם בחדשות