הפורטל הישראלי לחקלאות טבע וסביבה

חדשות חקלאות, טבע, סביבה וההתיישבות הכפרית מדור החדשות


הציבור הישראלי ממשיך להפריד פסולת גם בזמן ההסתגרות בבתים


מנתוני המשרד להגנת הסביבה עולה כי משקל פסולת האריזות שנאסף למיחזור בחודש מארס עלה ב-37% מהתקופה המקבילה אשתקד; היקף הפסולת האלקטרונית שנאספה מהבתים עלה בתקופה זו בכ-100%

מערכת הפורטל לחקלאות טבע וסביבה  19-04-2020



צילום: שלומית קידר - הפורטל לחקלאות טבע וסביבה

היקף איסוף פסולת האריזות ופסולת אלקטרונית לחודש מארס 2020, לאחר התפרצות משבר הקורונה בישראל, והסתגרות הציבור בבתים, מציגים עלייה משמעותית בפסולת אריזות וכן בפסולת חשמלית באיכות טובה שניתן להעבירה למיחזור כחוק. כך עולה מניתוח שביצע המשרד להגנת הסביבה.

» רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו אלינו לפייסבוק

המשמעות היא, כי הציבור שמפריד פסולת אריזות לפח הכתום, המשיך להפריד אותה גם בימי משבר נגיף הקורונה בהצלחה רבה. עוד עולה מהנתונים, כי יבואני המכשירים החשמליים והמשווקים - למרות המשבר - המשיכו ליישם את חוק פסולת אלקטרונית ולממן את האיסוף והמיחזור.

בתוך כך, הממשלה אישרה בישיבתה הטלפונית ביום חמישי האחרון את טיוטת חוק שמירת הניקיון (הוראת שעה), שהגיש השר להגנת הסביבה, ח"כ זאב אלקין, במסגרתה תובטח הרציפות התפקודית של שירותי פינוי ומיחזור הפסולת הביתית בישראל בתקופה זו של התפשטות נגיף קורונה ותנאי החירום, בתקציב של 190 מיליון שקל מהקרן לשמירת ניקיון. בשלב הבא, נוסח החוק יעבור לאישורה של הכנסת.

חלק מן הרשויות המקומיות נתונות בימים אלה בקשיים תקציביים ונוכח הדחיפות בהמשך הטיפול השוטף בפסולת, הממשלה אישרה את הסמכת הקרן לשמירת הניקיון, לתקופה קצובה, לסייע לכלל הרשויות הנזקקות לכך באמצעות מענקים, לפרק זמן קצוב של שלושה חודשים. השתתפות הקרן במענק נועדה לסייע לרשויות להמשיך ולהעניק טיפול ומיחזור שוטף בפסולת הביתית שהצטברה או שתצטבר בשטחן, כך שההנחה המתוכננת בשיעור הארנונה לא תיפגע ביכולת זו.

נתוני חודש מארס 2020 מראים עלייה באיסוף פסולת אריזות למיחזור בסך 37% בהשוואה כאמור לחודש המקביל ב-2019, ועלייה של 100% של היקף המוצרים החשמליים שנאספו מבתי התושבים במסגרת נוהל פינוי מוצרים מבית לקוח, בהשוואה לחודש מארס המקביל.

פסולת אריזות (פח כתום): מהנתונים עולה, כי 1,377,665 משקי בית הפרידו בחודש מארס 2020 פסולת אריזות לפח הכתום. בחודש מארס 2020 נאספו כ-2,200 טונות של פסולת אריזות לעומת מארס 2019 אז נאספו כ-1,600 טונות – עלייה אבסולוטית של כ-37%.

כאשר מחלקים את המספרים הללו למספר משקי הבית שהיו חשופים לפח כתום בחודש מארס 2020 לעומת מארס 2019, הרי שמדובר על 0.38 קילו למשק בית לשבוע במארס 2019, ו-0.49 קילו במארס 2020 – עלייה של כ-28%. כלומר שבבדיקת הפריסה, כל משפחה ממחזרת יותר.

למרות משבר נגיף קורונה, המשיך תאגיד תמיר לפרוס פחים כתומים: 11,000 משקי בית נוספו רק בחודש מארס האחרון בקריית ביאליק, בעפולה, באורנית ובמועצה אזורית יואב.

פסולת אלקטרונית: עוד מציגים הנתונים עלייה של 100% במספר המוצרים החשמליים שנאספו מבתי התושבים במסגרת נוהל פינוי מוצרים מבית לקוח בהשוואה לחודש מארס בשנה הקודמת -למרות המגבלות והתקנות בשל התפשטות נגיף קורונה. במסגרת נוהל פינוי מוצרים מבית לקוח של המשרד להגנת הסביבה, פונו כ-22 אלף מוצרים חשמליים גדולים (מכשירים "לבנים") בחודש מארס 2020 לעומת כ-10,500 מוצרים בחודש מארס 2019.

לפי החוק, מימון האיסוף והמיחזור חל על יבואני המכשירים, באמצעות תאגידי המיחזור מאי ואקומיוניטי, שיישמו את החוק במלואו למרות משבר נגיף הקורונה.

כדי לשמור על רמת איסוף הפסולת ומיחזורה גם בימים אלה, המשרד להגנת הסביבה ביצע עם תחילת המשבר הקלות רגולטוריות הנוגעות לבירוקרטיה עבור תאגידי המיחזור, אך עמד על כך שהתאגידים יתמקדו במהות, וימשיכו לאסוף ולמחזר פסולת תוך מענה יומיומי לאזרחים ולרשויות המקומיות, כדי להגן על הסביבה ועל בריאות הציבור.

איסוף והפרדה במקור של פסולת הם גורמים משמעותיים להעלאת היקף המחזור ואיכותו. לכן, המשרד להגנת הסביבה ממשיך לפעול לפריסה מיטבית של מכלי איסוף ייעודיים ברשויות המקומיות; להרחבה של איסוף פסולת אלקטרונית מבתי התושבים; ולקידום מפעלי מחזור מתקדמים בפריסה ארצית.

גם בעת הזו, המשרד להגנת הסביבה קורא לציבור להמשיך ולהפריד פסולת במקור - ומלבד מכלי המשקה בפיקדון שהומלץ לשמור בינתיים בבית, להמשיך ולהשליך מכלי משקה גדולים למיחזוריות; את פסולת האריזות לפחים הכתומים; קרטון ונייר לפחים הכחולים; פסולת אריזות זכוכית לפחים הסגולים; ופסולת אלקטרונית למוקדי האיסוף ברשויות ככל הניתן ובכפוף להוראות היציאה מהבית.

חוקי הסביבה המתקדמים בישראל מבוססים על מודל אחריות יצרן מורחבת, שלפיו קיימת חובה ליצרנים וליבואנים של מוצרים שונים לממן את האיסוף והמיחזור הנאות של הפסולת שנוצרת מהמוצרים שנמכרים על-ידם מלכתחילה. בחלק מהחוקים הסביבתיים, החובות מבוצעות באמצעות תאגידי המיחזור שזכו ברישיון לפעילותם מהמשרד להגנת הסביבה ובפיקוח אגף אחריות יצרן מורחבת במשרד להגנת הסביבה; בחלק אחר של החוקים, האחריות מוטלת ישירות על היצרנים והיבואנים.

חוק הפיקדון על מכלי משקה, חוק הצמיגים, החוק להסדרת הטיפול באריזות, חוק לטיפול סביבתי בפסולת אלקטרונית ובסוללות וחוק השקיות הם חוקים סביבתיים לטיפול בפסולת המהווה סיכון סביבתי ובריאותי. לפי רגולציה זו על היצרנים והיבואנים של מוצרים אלו, לשאת באחריות המלאה לאיסוף ומיחזור הפסולת שנוצרת באופן ישיר מהמוצרים הנמכרים על ידם.

פורסם בחדשות