מערכת הפורטל לחקלאות טבע וסביבה 06-04-2020
עגבניות ישראליות מחבל אשכול בנגב המערבי, צילום: מוטי אביבי
הוועדה המיוחדת להתמודדות עם נגיף הקורונה בראשות חה''כ עופר שלח התכנסה היום (ב') לדיון בהשפעת משבר הקורונה על ענף החקלאות בישראל.
» רוצים לקבל עדכונים נוספים הצטרפו אלינו לפייסבוק
מזכ"ל התאחדות חקלאי ישראל אבשלום (אבו) וילן אמר בדיון: "החקלאים עומדים היום בחזית אספקת בטחון המזון לאזרחים אבל מה שקורה בחלק מרשתות השיווק הוא בלתי נתפס. הרשתות מייבאות עגבניות מטורקיה ומלפפונים והחקלאים שלנו משמידים תוצרת הארץ. זה אבסורד. 80% מהעגבניות מיוצרות היום בעוטף עזה. זו העת לסולידריות. פנינו בנושא לראש הממשלה, שר האוצר ולרשתות עצמן, וביקשנו מהם לבוא לקראת החקלאים אבל הייבוא נמשך."
וילן התייחס להשמדת התוצרת ואמר כי החקלאים משתדלים לא להשמיד את התוצרת ותורמים אותה. ''רק מהערבה לדוגמא יצאו השבוע עשרות טונות לנזקקים. באחיטוב משרד הביטחון קנה אתמול טונות של מלפפונים כדי למנוע השמדה. מה שאפשר תורמים, אבל אתם חייבים להבין. הרשתות מייבאות תוצרת זולה ופחות איכותית מחול כדי להוריד את החקלאים על הברכיים. חקלאי לא מסוגל כלכלית לקטוף תוצרת שהוא יודע שהוא יפסיד עליה עשרות אלפי שקלים''.
"לוקח זמן להגדיל את יכולת אספקת התוצרת'' הוסיף וילן. ''למשל בנושא המחסור בביצים שנמצא כעת בכותרות. להרחיב תוצרת של לול לוקח שנה שלמה כדי להגביר קצב הטלה. אני חושב שביום שאחרי המשבר מדינת ישראל תצטרף לעשות חשיבה מחדש על איך משמרים את בטחון המזון במדינת ישראל ואיך מבטיחים ייצור מקומי שיספק מספיק מזון לאזרחים. יש 12,000 חקלאים בארץ שמצליחים לספק כעת את המזון. אבל צריך לחזק אותם אם נרצה להמשיך ולהבטיח את ביטחון המזון של אזרחי המדינה.
עיקרי דברי מזכ״ל תנועת המושבים, עו״ד עמית יפרח בועדה:
٠ פטור מתשלום ארנונה : הממשלה נתנה שורת הקלות למגזר העסקי, בין השאר פטור מתשלום ארנונה. החלטה זו אינה כוללת את ענף החקלאות. חקלאים רבים אינם עובדים, משמידים שטחים או מייבשים אותם. על כן נבקש- שענף החקלאות יהיה חלק מההקלות למגזר העסקי. בעיקר בפטור בארנונה.
٠העסקת צעירים בתחום החקלאות: כחלק מהפתרון למשבר הכלכלי שנוצר והאטת המשק (עבור עובדים שפוטרו או הוצאו לחל״ת) ובמקביל כפתרון לחקלאים שצריכים ומשוועים לידיים עובדות, אנו מבקשים להפעיל את תכניות עמלי (תכניות להעסקת צעירים יוצאי צבא בחקלאות) למתן פתרון עבור אלפי צעירים שיועסקו בעבודה החקלאית לייצור מזון איכותי וטרי לתושבי המדינה.
٠פניה לרשתות השיווק להפסקה מיידית של ייבוא פירות וירקות (חיזוק החקלאות הישראלית, תוצרת מקומית איכותית לעומת ייבוא שהוא תוצרת ירודה ונחותה, פערי תיווך).
٠פנייה לממשלה- עצירת ייבוא וחיזוק החקלאות המקומית. יש מספיק סחורה חקלאית מקומית איכותית וטרייה. לא באמת צריך לייבא.
٠העסקת עובדים זרים והשארתם בארץ והמשך השארת עובדים פלשתינים (עם תום החודשיים): בנוסף הקלות לחקלאים על העסקה.
٠תיקון 116: עצירה מיידית של מינהל האכיפה להיכנס למשקים חקלאיים וחלקות מגורים (תיקון 116) ולעצור כל אכיפה או קנסות לאלתר.
٠טיפול בפנייה למפכל המשטרה: לאפשר עבודה חקלאית במשקים משפחתיים באמצעות בני משפחה (עבודה חיונית, עזרה בעבודת המשק).
٠חיזוק מכירה ישירה ומתן עזרה בפלטפורמות שיווק
٠חיזוק המו״פים החקלאיים האזוריים- מחקר חקלאי. זאת בעקבות החלטת קקל להקפיא באופן חד צדדי את ההתקשרות איתם.
٠פנייה לראש הממשלה להכנת תכנית עבודה רב שנתית לחיזוק החקלאות וביטחון המזון
٠תמיכה (ישירה או עקיפה) במשקים חקלאיים שנמצאים בסיכון לפני קריסה (כתוצאה מסגירת שערים וגבולות בינלאומיים וההשפעה על הייצוא. בין השאר פרחים ותבלינים. כמו כן כמו שמספקים תוצרת חקלאית לענף המסעדנות וכיוצא בזה).
٠תמיכה בעסקים קטנים תומכי חקלאות (פל״ח ותיירות כפרית)- כתוצאה מהפגיעה המשמעותית בכל העסקים הקטנים במרחב הכפרי (עסקים תומכי חקלאות- בית בד, יינות וכו).
נשיא התאחדות האיכרים, דובי אמיתי: "אחת הבעיות היא העודפים שחקלאים נדרשים להשלים, יש הערכה של 60 מיליון ₪ פגיעה בענף הירקות. יבוא הוא אחד הדברים שהורגים אותנו משום שהוא משמש ככלי עבור הקמעוניים לשחק עם היצע וביקוש. יש לי המון ביקורת על התנהלות המדינה מול החקלאים. זה הזמן להוריד לחקלאים את מחירי המים ולהאריך לעוד חודש את השהיה של העובדים הפלסטינים. כמו כן, יש לבחון אפשרות להביא עובדים זרים נוספים מחו"ל".
ח"כ מיקי חיימוביץ' (כחול לבן) הודתה על קיום הדיון בנושא החקלאות לבקשתה והעלתה את נושא הביטחון התזונתי והדאגה למצב החקלאים: "מדינת ישראל התגלתה במצב שבו מחסני החירום לא מספיקים. משבר הקורונה צריך להביא לשינוי מדיניות בנוגע לריבונות התזונה שלנו. אם נהיה חשופים ליותר ויותר משברים כאלה, אנחנו צריכים להיערך בזירה המקומית. האם במצב חירום אתם לא יכולים להתערב ולהעדיף תוצרת הארץ?". לאחר מכן פנתה למנכ"ל משרד החקלאות ושאלה "האם משרד החקלאות מתכוון להיות גורם אקטיבי בקישור בין החקלאים לצה"ל באספקת פירות וירקות? צה"ל פועל במקומות הכי נזקקים, ואספקת הפירות והירקות חשובה לתושבים גם מבחינה בריאותית. משרד החקלאות צריך לקחת חלק אקטיבי ולמנוע זריקת פירות וירקות, צריך לפנות לרשתות השיווק ולנקוט בפעולות שיימנעו ניצול של המשבר הנוראי לטובת גריפת רווחים על חשבון החקלאים".
ח"כ רם בו ברק (יש עתיד- תל"ם): "הנושא הזה תפס אותנו כמו בבריאות, החקלאות במצב הכי גרוע שהיה בישראל. כרגע הנמלים פתוחים אבל המצב הזה יכול להשתנות. הנושא של בטחון תזונתי הוא קריטי ולכן צריך מיד אחרי המשבר לפתח מדיניות שתבטיח לנו את זה לזמן ממושך".
מנכ"ל משרד החקלאות, שלמה בן אליהו: "כל הפעילות והכלים שתומכים בפעילות החקלאית מוחרגים. יש ענפים ספציפיים שנפגעו כי אין להם לאן לשווק את התוצרת שלהם כמו פרחים ותבלינים. יש מוצרים שאין בהם בטחון מזון: לא מגדלים אורז, סוכר, מספיק חיטה וכו'. יש מוצרים שמגדלים בארץ אך את רוב הכמות מביאים מחו"ל: בשר, דגים וכו'. להגיד סיסמה של בטחון מזון לא עוזר, יש דברים שאין מספיק בארץ וצריך לייבא. פירות וירקות יש מספיק בארץ, הייבוא של פירות וירקות מהווה רק 4.7% מהצריכה".
היו"ר ח"כ עפר שלח הגיב לדבריו: "המספר שאתה נוקב, 4.7% זה מסך הפירות וירקות, יכול להיות שבעגבניות זה יותר. האם ברמה הלאומית לא עדיף כרגע לעצור את היבוא בתחומים אלה? המנכ"ל שלמה בן אליהו השיב: "אי אפשר לעצור ייבוא אפשר להעלות מכס"
סמנכ"ל גורמי ייצור במשרד החקלאות, אסף לוי: פועלים בשותפות עם משרד האוצר ורשות האוכלוסין על מנת לתת מענה לנושא העובדים הזרים. פרסמנו נוהל זריז שתומך בהוצאות המתנדבים, לינה הסעות וכדומה. כולנו תקווה שיותר צעירים יישארו בענף גם אחרי המשבר". לוי גם התייחס למשבר הביצים וקרא לציבור "לא לקנות ביצים לא חתומות ולא מסומנות, זה הרבה יותר מסוכן זה סלמונלה. פתחנו יבוא של 65 מיליון ביצים אבל לא צפינו את עודף הביקוש המטורף שנהיה. עשינו כל מה שאנחנו יכולים בשביל שהיבואנים יוכלו להביא יותר ביצים ועשינו מה שאפשר בשביל לסייע בשינוע של ביצים לארץ''.
היו"ר ח"כ עפר שלח סיכם את הישיבה: "ברור לכולנו שהחקלאות לא נפגעה באותה מידה בה נפגעו ענפים אחרים במשבר הקורונה, ויחד עם זאת דורשת התייחסות מיוחדת".
פורסם בחדשות