הפורטל הישראלי לחקלאות טבע וסביבה

חדשות חקלאות, טבע, סביבה וההתיישבות הכפרית מדור החדשות


אפקט הקורונה: ירידה בזיהום האוויר בישראל


על פי נתוני המשרד להגנת הסביבה, בשבוע האחרון נרשמה ירידה בריכוז מזהמי האוויר בישראל שהתבטאה בהפחתה של 30% בחנקן הדו-חמצני בהשוואה לממוצע נתוני איכות האוויר של החודשים האחרונים. לעומת זאת, בשבוע האחרון חלה עלייה בריכוזי החלקיקים הנשימים העדינים, שנגרמה ככל הנראה מהסעת אבק ממזרח ומדרום

מערכת הפורטל לחקלאות טבע וסביבה  18-03-2020



צילום: מתן קידר - הפורטל לחקלאות טבע וסביבה

יוצאים מהבית פחות, מזהמים פחות: לצד האתגרים המשמעותיים - "אפקט קורונה" משפיע לטובה על זיהום האוויר מתחבורה. בשבוע האחרון נרשמה ירידה ברורה בריכוז מזהמי האוויר בישראל שהתבטאה בהפחתה של 30% בחנקן הדו-חמצני בהשוואה לממוצע.

» רוצים לקבל עדכונים נוספים  הצטרפו אלינו לפייסבוק

עם תחילת התפשטות נגיף קורונה, הוציאה ממשלת ישראל באופן הדרגתי הנחיות שמטרתן הפחתת התפשטות הנגיף בישראל. פועל יוצא של הנחיות אלו, שמובילות לאתגרים משמעותיים לאוכלוסייה, הוא גם הפחתה בשימוש בתחבורה הציבורית ובנסיעה בכלל.

המערך הארצי לניטור אוויר של המשרד להגנת הסביבה בדק את נתוני איכות האוויר של השבוע האחרון, והשווה אותם לממוצע נתוני איכות האוויר של החודשים האחרונים.

מתוצאות הבדיקה שביצע ד"ר אילן לוי ממערך ניטור אוויר ארצי עולה, כי ריכוזי החנקן הדו-חמצני (NO2) ירדו ב-10 מק"ג/מ"ק. בתקופה שבין 1 בינואר 2020 ל-11 במארס 2020, הריכוז הממוצע של החנקן הדו-חמצני שנמדד היה 35.5 מק"ג/מ"ק. לעומת זאת, בין התאריכים 12 במארס 2020 ועד 16 במארס 2020, הריכוז הממוצע שנמדד היה 25.0 מק"ג/מ"ק – הפחתה של כ-30%.

לא ניתן לקבוע באופן חד-משמעי בשלב זה שהסיבה לירידה בריכוזי החנקן הדו-חמצני בשבוע האחרון נגרמה רק כתוצאה מהפחתה בפליטות של מזהמי האוויר מתחבורה, וייתכן ששינוי בתנאי מזג האוויר תרם לירידה. יחד עם זאת, ההפחתה בריכוזי החנקן הדו-חמצני היא עקבית וברורה, חדה וניכרת, והתרחשה בכל תחנות הניטור שנבדקו. המשרד להגנת הסביבה ימשיך לעקוב אחר השיפור בנתוני איכות האוויר.

התחנות שנכללו בבדיקה עבור החנקן הדו חמצני: תחנות ניטור תחבורתיות בגוש דן, חיפה וירושלים (עירוני ד, עמיאל, כביש 4, רמז, יפו – יפת, אחד העם, וראשון לציון בגוש דן, עצמאות בחיפה, ודבורה הנביאה ובר אילן בירושלים).

המזהמים שבחן מערך ניטור אוויר ארצי של המשרד להגנת הסביבה הם חנקן דו חמצני (NO2) וחלקיקים נשימים עדינים (PM2.5) - מזהמים אשר מאפיינים זיהום אוויר כתוצאה מפעילות אנושית, כגון תחבורה ותעשייה. מקור משמעותי נוסף לחלקיקים הנשימים העדינים בישראל הוא המדבריות באזור המזרח התיכון וצפון אפריקה.

למרות הירידה שנרשמה בריכוזי החנקן הדו-חמצני, חלה עלייה בריכוזי החלקיקים הנשימים העדינים בערך הממוצע מ-13.6 ל-20.0 מק"ג/מ"ק. עלייה זו בשבוע האחרון נגרמה, ככל הנראה, מהסעת אבק ממזרח ומדרום – בעיקר בלילה שבין 12 ל-13 במארס. התחנות שנכללו בבדיקה עבור החלקיקים הנשימים העדינים הן: תחנות ניטור בגוש דן (עירוני ד, רמז, יפו-יפת, ראשון לציון ואנטוקולסקי).

פורסם בחדשות