הפורטל הישראלי לחקלאות טבע וסביבה

חדשות חקלאות, טבע, סביבה וההתיישבות הכפרית מדור החדשות


החקלאים זועמים: ''רשתות השיווק מנצלות את משבר הקורונה כדי לאיים בעליית מחירים''


התחזיות הקודרות שמפיצות רשתות השיווק הן שקר מוחלט, טוענים החקלאים, ואין מחסור בשווקים. מנכ''ל ארגון מגדלי הפירות ירון בלחסן: ''רשתות השיווק עושקות את צרכני ישראל בחזירות שאין כמותה בעתות שגרה, וגם כעת אינן נעצרות, וממשיכות לאיים בעליית מחירי המזון. זוהי חוצפה שאין כדוגמתה''

מערכת הפורטל לחקלאות טבע וסביבה  18-03-2020



תפוחים בקירור גליל, צילום: עומר שביט

רשתות השיווק מפיצות תחזיות קודרות בנוגע למחסור הצפוי בירקות ופירות בחודשים הקרובים, והחקלאים זועמים. "מדובר בפייק ניוז מוחלט, חקלאי ישראל עובדים מסביב לשעון, בכדי לספק תוצרת חקלאית, אין חשש למחסור בתוצרת טרייה ולכן אין כל סיבה לעליית מחירי המזון, בעיקר לא בשעה קשה זו למדינה" אומר מנכ"ל ארגון מגדלי הפירות, ירון בלחסן.

» רוצים לקבל עדכונים נוספים  הצטרפו אלינו לפייסבוק

בלחסן מוסיף, כי פערי התיווך של רשתות השיווק בשגרה, הן שגורמות ליוקר המחייה. כאשר התוצרת החקלאית הטרייה יוצאת מפתח המשקים, היא נמכרת במחיר נמוך וכאשר היא מגיעה לרשתות השיווק המחיר לצרכן עולה בעשרות אחוזים. ''רשתות השיווק עושקות את צרכני ישראל בחזירות שאין כמותה בעתות שגרה, וגם כעת אינן נעצרות, וממשיכות לאיים בעליית מחירי המזון, זוהי חוצפה שאין כדוגמתה ואני מקווה כי ממשלת ישראל תעצור את המגמה הזו. לא יתכן, כי הרשתות הקמעוניות של בעלי ההון, ימשיכו להחזיק את צרכני ישראל כשבויים במחירי מזון גבוהים ולא מוצדקים" אומר בלחסן.

עוד אומר בלחסן כי בתי האריזה והקירור, מספקים בימים אלו לרשתות השיווק פירות משובחים, המאוחסנים במאגרי הקירור המבוקר, מעונת הקטיף האחרונה 2019- תפוחים, אגסים, בננות, אבוקדו, פרי הדר ופירות נוספים הנקטפים בימים אלו. הפריחות במטעי הפרי מצוינות השנה, אומר בלחסן, מה שמסמן על עונת קטיף ענפה. החל מהחודש הבא יחל קטיף פירות הקיץ הנשירים, כגון נקטרינות, אפרסקים וענבים ומאוחר יותר תפוחים אגסים ועוד, כך שמלאי הפירות יתחדש במהרה.


מכון למיון ואריזת פלפל לייצוא במושב פארן שבערבה התיכונה, צילום: מו''פ ערבה תיכונה וצפונית

"זוהי שעתה היפה של החקלאות הישראלית" אומר בלחסן "המגדלים והחקלאים מוכיחים לעם ישראל, כי אינם עוצרים בעת משבר וממשיכים לספק תוצרת רבה ואיכותית לאורך זמן. לכן, מקומם כי רשתות השיווק מעוניינות לנצל את משבר הקורונה ומאיימות בעליית מחירי המזון. אין מחסור בתוצרת חקלאית, ולכן גם מיותר לאגור מזון, אנו מבטיחים שאספקת הפירות והירקות תמשיך לזרום לאורך זמן. בימים אלו, עקב ההגבלה על הכנסת פועלים פלסטינאים מהרצועה, וסגירת המעברים, קיים מחסור נקודתי בדרום הארץ בכוח אדם לחקלאות, אך עם זאת אספקת הפירות תימשך כסדרה לצרכן הישראלי''.

על פי הבדיקות של ארגון מגדלי הפירות הבעיה דווקא הפוכה - עקב משבר הקורונה וסגירת המלונות והמסעדות, וכן עצירת יצוא של תוצרת חקלאית לעזה, קיים שפע פירות וירקות, בכמויות סיטונאיות, המועברות אל רשתות השיווק והירקנים.


תפוחים בגליל, צילום: עומר שביט

אסף קרת מנכ"ל בית האריזה והשיווק "בראשית'' ברמת הגולן אומר כי, על מנת לספק את הדרישה לרשתות השיווק ועם זאת להתמודד עם הנחיות משרד הבריאות פועלים בתי האריזה והשיווק עם מספר מצומצם של אנשים בשתי משמרות לאורך היממה ומציין כי לא צפוי מחזור בתוצרת חקלאית".

עומר קניון יו"ר חברת "יופי של ירקות" ממושב עין יהב שבערבה התיכונה אומר: "האיום של מחסור בירקות הוא ספין במטרה להטעות את הצרכנים. חקלאי הערבה ממשיכים לעבוד מסביב לשעון במטרה לספק פלפלים, עגבניות, חצילים ומלונים לשווקים ולרשתות הקמעונאיות, כך שלא צפוי חוסר בשנה הקרובה", קניון מוסיף כי "מידי יום מספקת החברה 100 טון פלפלים אדומים, צהובים וכתומים שצפויים להאכיל את כל מדינת ישראל, ולכן אין צורך לאגור תוצרת טרייה לטווח הארוך".


ירון בלחסן מנכ"ל ארגון מגדלי הפרות בישראל- צילום: ארגון מגדלי הפירות

עמוס לוין, סמנכ"ל החקלאות בחברה לפיתוח הגליל (משקי גליל עליון) מוסיף כי, מלאי התפוחים במחסני הקירור שנבדק בתחילת חודש מרס עמד על כ-28,000 טון, וקצב השיווק של התפוחים מוערך בכ-11,000 טון לחודש. לפיכך, המלאי הנוכחי מספיק לשלושה וחצי חודשי שיווק, החל מחודש יוני יחל קטיף התפוחים מיבול 2020, ובחודש יולי יחל כבר קטיף תפוחים מזנים נוספים. "אנו לא צופים שינויים משמעותיים בקצב השיווק ואין כול מקום להתערבות מיוחדת מעבר לשמירת הכללים המקובלים המביאים לאיזון סביר בין ההיצע והביקוש. אי לכך, אנו לא צופים מחסור בתפוחים בחודשים הקרובים, מלאי התפוחים מהיצור המקומי צפוי להספיק ואין צורך להיכנס לבהלה או לשנות את כללי היבוא והמסחר" אומר לוין.

על פי דו"ח נתוני שיווק הפירות של מועצת הצמחים, עולה כי לרשתות הקמעונאיות שווקו 6,510 טון פירות בשבוע, וכי נרשמה עלייה של 110 טון מתחזית השיווק. בשבוע הקרוב צפויים לספק בתי האריזה והחקלאים 6,250 טון פירות לשווקים בישראל. עוד עולה מהדו"ח כי מתחילת שנת 2020 נרשמת כבר עלייה של 7.3% בכמות הפירות המסופקת לצרכן הישראלי בהשוואה לתקופה המקבילה אשתקד.

גם מזכיר ארגון מגדלי הירקות מאיר יפרח יוצא נגד טענת רשתות השיווק כי החקלאים הם אלה שמעלים מחירים, ומציע להן כי יבדקו את עצמן. "רשתות השיווק, כתמיד, מעלות מחירים לצרכנים ומתגוננות בתקשורת בכך שההעלאה מיועדת לכיסי החקלאים. כמובן שהצהרות אלה אינן נכונות. אם רשתות השיווק היו מוותרות על עמלה על עמלה בשיעור של כ-28% שהן נוטלות לכיסן, אפשר היה לשווק במחירים ראויים לכל נפש לאוכלוסייה בישראל ובתנאים אמיתיים של היצע וביקוש''.

יפרח מוסיף ואומר: ''החקלאים פגשו את משבר הקורונה כשם חבולים וסובלים ממדיניות משרדי החקלאות והאוצר, שבשנים האחרונות פתחו ביבוא פרוע וחסר אחריות בעיקר מטורקיה וחיסלו לא מעט חקלאים, מגדלי ירקות ופירות, שצמצמו שטחים ונותרו חסרי כול. צעדי היבוא לא הוזילו את המחירים לצרכנים, ורק היבואנים התעשרו''.

 


פורסם בחדשות