הפורטל הישראלי לחקלאות טבע וסביבה

חדשות חקלאות, טבע, סביבה וההתיישבות הכפרית מדור החדשות


סכר דגניה עשוי להיפתח כבר החודש


לאחר 28 שנים בהן היה סגור, סכר דגניה עשוי להיפתח עוד החודש. ברשות המים החליטו שלא לחכות שהכינרת תתמלא, והגדירו את הפרמטרים לנקודות הקריטיות בגובה המפלס בהן תינתן ההוראה לפתיחת הסכר על מנת למנוע הצפות ביישובים הסמוכים

מערכת הפורטל לחקלאות טבע וסביבה  12-02-2020



סכר דגניה ואתר 'ירדנית'. מאת: Rav - נוצר על ידי מעלה היצירה, נחלת הכלל ויקיפדיה

האם אנחנו עומדים בפני רגע היסטורי ? לכינרת מלאה נותר מעט יותר ממטר, וברשות המים החליטו היום (ד') כי סכר דגניה עשוי להיפתח עוד לפני כן, ואפילו כבר החודש. בישיבתו היום, קבע צוות מפלס הכנרת, בראשו עומד מנהל רשות המים גיורא שחם, את הנקודות הקריטיות לגובה מפלס בהן תינתן ההוראה לפתיחת סכר דגניה.

» רוצים לקבל עדכונים נוספים  הצטרפו אלינו לפייסבוק

מפלס הכנרת ממשיך לעלות בכל יום וגובהו עמד הבוקר על 209.995- מ'.  החלטת רשות המים תינתן בהתאם למפלס המים בכנרת במהלך חודשי החורף הקרובים (פברואר-אפריל), על מנת למנוע הצפה אפשרית בישובים הסמוכים לכנרת.

בישיבה שהתקיימה הוגדרו הפרמטרים לפיהם נקבעו הנקודות הקריטיות לפתיחת הסכר בהתייחס לתאריך מוגדר בעונה, ספיקת השחרור של המים מהכנרת וההסתברות הנדרשת לאי חציית הקו האדום העליון.


ישיבת צוות מפלס הכנרת הבוקר, צילום: באדיבות רשות המים

כך לדוגמא נקבע כי סכר דגניה יפתח אם בסוף פברואר (בתאריך 29.2) תחזית מפלס הכנרת ל-5 ימים הבאים תעבור את מפלס 209.3- מ' (50 ס"מ מתחת לקו האדום העליון).

נקודת ציון נוספת: אם בתאריך 21.03 תחזית מפלס הכנרת ל-5 ימים הבאים תעבור את מפלס 209.0- מ' (20 ס"מ מתחת לקו האדום העליון).

ההחלטה התקבלה מתוך הבנה כי לא ניתן להמתין עם פתיחת הסכר עד למצב בו הכנרת מגיעה לקו האדום העליון שהינו 208.8- מ', וזאת מאחר וקצב עליית המפלס עשוי להיות מהיר משמעותית מיכולת שחרור המים מהכנרת דרך סכר דגניה.




סכר דגניה הנמצא בחלקה הדרומי של הכנרת, מווסת את זרימת מי הכנרת דרומה לנהר הירדן ובהמשך לים המלח. בשנה גשומה במיוחד, בה מפלס הכנרת עולה ומתקרב לקו האדום העליון, על רשות המים להחליט אם לאשר את פתיחת הסכר בכדי למנוע הצפות בישובים השוכנים לחופי הכנרת.  דרך הסכר הפתוח יכולים לזרום עד 150 מ"ק בשנייה, קצב זרימה זה מביא לירידה של 7.5 סנטימטרים במפלס הכנרת במשך יממה.

ברשות המים לקחו בחשבון כי בספיקה של 150 מ"ק לשנייה מתחילים להיגרם נזקים לתשתיות ושטחים חקלאיים במורד הירדן. כמו כן, במקביל לשחרור מים מהכנרת בסכר דגניה, יכולים להיות אירועי זרימה קצרים יחסית בנחלים נוספים המתנקזים לירדן הדרומי – נחל יבנאל, נחל חרוד, נהר הירמוך ועוד. על מנת למזער נזקים במורד נהר הירדן, ברשות המים מתכננים במצב עניינים שכזה לצמצם את הזרמת המים מהכנרת למורד ובכך לצמצם את הסיכון לנזקים בתשתיות שנמצאות במורד הכנרת.


צילום: משה לוי - הפורטל לחקלאות טבע וסביבה

ברשות המים נערכים לפתיחת הסכר רק בהנחה שספיקת השחרור מהסכר תהיה 70 מ"ק לשנייה. ספיקה זו מאפשרת בעת גלי גאות מקבילים כדוגמה בירמוך, לצמצם את ההזרמה מהכנרת ובכך למזער נזקים במורד הירדן.

מנהל רשות המים, גיורא שחם: "קביעת נקודות גובה קריטיות מדויקות לפתיחת סכר דגניה בהתאם למפלס המים באגם במועדים השונים היא הכרחית להיערכות נכונה למניעת הצפות בישובים הסמוכים לכנרת לצד שמירה שלנו על המים בכנרת כמשאב חשוב מאין כמוהו לכולנו. רשות המים עושה את כל המאמצים בכדי למנוע את פתיחת הסכר בהמשך החורף, ודואגת לשם כך לשאוב מדי יום כ-מיליון קוב מים מהכנרת ולהעבירם למוביל הארצי".

פורסם בחדשות