הפורטל הישראלי לחקלאות טבע וסביבה

חדשות חקלאות, טבע, סביבה וההתיישבות הכפרית מדור החדשות


מלכת הבטטות הלבנות


עשרים זני בטטות חדשים, כולם נבחנו אך רק אחד הוכתר. במשרד החקלאות נבחנו הזנים החדשים שטרם אוקלמו בישראל, ומתוכם נמצאו 5 זנים של בטטות לבנות וייחודיות כאשר לכל אחת מאפיינים שונים

משרד החקלאות ופיתוח הכפר  27-01-2020


Responsive
מלכת הבטטות הלבנות זן טרוויס (Travis), צילום: משרד החקלאות ופיתוח הכפר

בעולם קיימים זנים רבים ומגוונים של בטטות בעלות צורות וצבעים שונים. הבטטות הנפוצות והמוכרות כיום בשווקים הן הבטטות הכתומות, המתוקות מזני ג'ורג'יה ג'ט ובורגארד שעל פי ההערכות, מהוות כ-98% מייצור הבטטות בישראל.

» רוצים לקבל עדכונים נוספים  הצטרפו אלינו לפייסבוק

אז נכון שכבר התרגלנו לצבע הכתום, אבל במסגרת כנס הבטטות של שירות ההדרכה והמקצוע (שה"מ) במשרד החקלאות שהתקיים אתמול בקריה החקלאית בראשל''צ, נחשפה לראשונה רשימה ארוכה של זנים חדשים, וכן הוכתרה מלכת הבטטות.

במהלך השנה האחרונה, בוצעו במשרד החקלאות מבחנים של 20 זנים חדשים שטרם אקלמו בישראל. מתוכם, נמצאו 5 זנים של בטטות לבנות וייחודיות כאשר לכל אחת מאפיינים שונים.

במקום הראשון הוכתר הזן האמריקאי טרוויס (Travis) המוביל מבין הבטטות הלבנות: הוא זהוב מבחוץ ולבן מבפנים. הזן החדש מניב כ-3 טון לדונם, ורובו באיכות גבוהה. ואם שואלים את המומחים שלנו, הם צופים כי זהו הזן הנבחר שאם ייקלט בשוק המסחרי, נוכל לפגוש בעוד מספר שנים בחנויות. אז מה נרוויח ממנו? מלבד צבעיו הייחודיים, זן החדש מאופיין בתכולת החומר היבש של הזן החדש גבוהה במיוחד, מה שמביא לספיחה מעטה של שמן במהלך הטיגון, כך שתהיה מצוינת ללביבות המתוכננות או לצ'יפס הפריך, וכן למוצרי תעשיית הצ'יפס בכללותה!

במקום השני, הגיע אלינו היישר מסין הזן הוורוד - זושו 18 (Xushu 18): מבחוץ הוא מזכיר את הבטטות המוכרות לנו בצבע ורוד בהיר, אך אם נחצה את הבטטה, נגלה בפנים בטטה לבנה. זן הבטטה זושו 18 הוא הזן המוביל בסין ומצטיין בטעמו. יחד עם זאת, הזן החדש מאופיין בקליפה דקה מה שמקנה לו מראה לא מזמין וכן עלול לפגוע באיכות הירק ובחיי המדף שלו.

במקום השלישי והמכובד, ניתן למצוא את הזן טנזניה (Tanzania) שמוצאו במזרח אפריקה. מדובר בזן שמבחוץ הוא לבן וכשחוצים את הבטטה, מגלים גוון צהבהב. הזן החדש הוא אמנם זן בעל פוטנציאל גדול לגידול, ויכולת ספיחת השמן מועטה במיוחד. יחד עם זאת, מדובר בזן שנרקב בקלות, תוך פחות מחודש, ובפועל היבול שלו נמוך ביחס למתחריו. כל אלו מביאים לכך שמדובר בזן בעל סיכויים נמוכים למסחר בשוק.


פורסם בחדשות