הפורטל הישראלי לחקלאות טבע וסביבה

חדשות חקלאות, טבע, סביבה וההתיישבות הכפרית מדור החדשות


פנינת טבע: נחל השבעה שוקם ונפתח לציבור


נחל השבעה, שזורם מצפון להר תבור ובין הישובים הבדואים שיבלי ואום אל ג'אנם, סבל במשך שנים מהזנחה קשה. כעת, לאחר ששוקם במסגרת פרויקט יוצא דופן, האתר פתוח שוב לקהל הרחב

מערכת הפורטל לחקלאות טבע וסביבה  19-11-2019


Responsive
נחל השבעה בשלב א' של השיקום - מרץ 2019, צילום: רשות ניקוז ונחלים ירדן דרומי

נחל השבעה (ואדי אל מידי) שזורם מצפון להר תבור ובין הישובים הבדואים שיבלי ואום אל ג'אנם, ואשר סבל מלכלוך והזנחה קשה בשנים האחרונות, שוקם לאחרונה בהשקעה של כ-4 מיליון שקל והפך לפנינת טבע. האתר נפתח לציבור.

» רוצים לקבל עדכונים נוספים  הצטרפו אלינו לפייסבוק

שיקום הנחל התבצע במסגרת פרויקט יוצא דופן שאליו חברו המשרד להגנת הסביבה, המועצה המקומית שיבלי-אום אל ג'נם, קרן שטחים פתוחים - רמ"י, קק"ל, רשות הטבע והגנים ורשות ניקוז ונחלים ירדן דרומי. כעת, ילדי ותושבי שיבלי לקחו את האחריות על טיפוחו. אורכו של הנחל המוסדר הוא כ- 3 ק"מ.

הנחל נוקה ועבר הנגשה לנכים ונמצא בהמשך תהליכי פיתוח מקטעים נוספים. בשבוע שעבר חנכו השותפים מקטע של כ-1 ק"מ נוסף, אשר כלל ביצוע עבודות ניקיון והסדרת הנחל, שבילי הליכה, גשרון לחציית הנחל, פינות ישיבה ועוד.

דרור פבזנר, אחראי שיקום נחלים במחוז צפון במשרד להגנת הסביבה: "שיקום נחל אל מידי (השבעה) נבחר כאחד מחמשת הפרויקטים לשיקום נחלים שהמשרד להגנת הסביבה מממן. השיקום בוצע באיכות גבוהה מאוד, וכיום הנחל מהווה מפגש לילדי ותושבי קהילת שיבלי וכן לתושבי הישובים הסמוכים. המחויבות של תושבי שיבלי היא לטפח ולשמור על הנחל כדי ליהנות ממנו לאורך זמן". מדובר בנחל המהווה חלק בלתי נפרד מהמורשת של היישוב שיבלי ואשר בשנים האחרונות סבל מהזנחה קשה.

במסגרת העבודות, שהחלו ביוני 2018, הושק שלב א', מצומת עין זעטוטה לכיוון כדורי, בשיתוף רמ"י - קרן שטחים פתוחים ובשבוע שעבר הושק שלב ב', לכיוון כביש מספר 65, במימון המשרד להגנת הסביבה. שלב ג' נמצא בתכנון.

Responsive
עבודות השיקום בנחל השבעה, צילום: רשות ניקוז ונחלים ירדן דרומי

בתוך כך, בוצע ניקיון פסולות מהנחל (מעל ל-100 משאיות אשפה), שיקום הנחל והסדרתו - הרחבת הנחל, אדריכלות נופית, סכרונים ומפלונים, תוך כדי שמירה על חתך ניקוזי של הנחל, על מנת לנתב את זרימת מי הגשמים למופע של נחל. כמו-כן, בוצע לאורך הנחל שביל בטון מונגש לנכים ופינות ישיבה ופיקניק מונגשות. על תכנון שלב א' היו אמונים ליגמ פרויקטים סביבתיים, ותכנון שלב ב': ערן געש - משרד "ערן געש אדריכלות נוף ותכנון סביבתי".

במשרד להגנת הסביבה מסבירים כי ''ההשקעה התקציבית בשיקום הנחלים היא רק ההתחלה, המשימה האמיתית היא לייצור שייכות קהילתית, שתבטיח את טיפוח הנחלים והשמירה עליהם ואת זה השגנו בשיתופי פעולה יוצאי דופן עם תושבי שיבלי ורשות הניקוז".

מוניר שיבלי, ראש המועצה המקומי: "אנחנו חיים באזור יפה וחשיבות הנחל לתושבי שיבלי היא היסטורית ועכשווית. יש לי זיכרונות ילדות מהמקום הזה, שהפך לאזור מוזנח עם השנים. זוהי זכות להוביל שינוי תפיסתי ולהחזיר את הוואדי לידי התושבים והציבור. כעת חשוב לנו להמשיך לשמור על הנוף ולטפח אותו".

עובד יבין, מנכ"ל רשות הניקוז: "המשימה הגדולה של כולנו היא להחזיק את השטחים הפתוחים ולטפח אותם, כך שכל מקום יהיה נחל השבעה. ההצלחה שלנו היא לעמוד כאן בנחל ולשמוע את הילדים אומרים שהנחל הוא הפרויקט שלהם והם ישמרו עליו. נשמח שתמשיכו לפתוח לנו את הדלת לפרויקטים נוספים, שכולם יבינו שהשטחים הפתוחים הם החזית ולא החצר האחורית. אני מודה לכל הגורמים שלוקחים חלק בפרויקט, אותו אנו מיישמים בראיית ניהול אגני חדשנית - לפיה כל הפעילים במרחב שותפים לטיפוחו".

Responsive
עבודות השיקום בנחל השבעה, צילום: רשות ניקוז ונחלים ירדן דרומי

ילדי כיתות ו', שהשתתפו בשנה שעברה בתוכנית "שומרי הנחל", במימון המשרד להגנת הסביבה ובביצוע רשת הניקוז, ריגשו את המשתתפים, כאשר אמרו: "היה לנו מאוד כיף לעזור בשיקום הוואדי. אנחנו מתחייבים לשמור על הוואדי וגם להעביר מסר זה למשפחות שלנו".

תלמידי בית הספר כדורי שבמועצה אזורית הגליל התחתון הוכשרו אף הם לטפח את הנחל במסגרת תוכנית "שומרי הנחל", המתקיימת בשיתוף המועצה, בית הספר רשות ניקוז ונחלים ירדן דרומי והמשרד להגנת הסביבה. עוד חברה לפרויקט, השכנה הצמודה - מועצה מקומית כפר תבור, כאשר שני ראשי הרשויות, נכחו בטקס חנוכת הנחל.

בתוך כך, חברה לפרויקט רשות הטבע והגנים (רט"ג), אשר מעבירה בשותפות עם רשות הניקוז כבר שנה שניה את תוכנית "שומרי הנחל וההר", המכשירה את המד"בים של שיבלי להדריך את הדור הצעיר ולפעול בעצמם לטיפוח הנחל והר תבור.

הנחיות הגעה לנחל השבעה: הכניסה דרך היישוב שיבלי, בכיכר הראשונה יש לנסוע ימינה. לאחר כמה מאות מטרים, לצידו של עמוד חשמל ישנו שלט "עין זעטוטה" – שם יש לנסוע ימינה ולרדת לוואדי עד לחניון הנחל. במשך החורף זורמים מי גשמים בנחל. ברשות הניקוז מדווחים כי אשתקד נמשכו הזרימות גם לאחר עונת החורף, בעקבות ריבוי המשקעים. לאורך הנחל מוקמו מכלים ירוקים לפינוי אשפה, אנא הקפידו לאסוף את האשפה ולהשאיר אחריכם את הנחל נקי למען ילדי ותושבי שיבלי, המטיילים וכלל המבקרים מכל הארץ שפוקדים את המקום המשוקם.

פורסם בחדשות