הפורטל הישראלי לחקלאות טבע וסביבה

חדשות חקלאות, טבע, סביבה וההתיישבות הכפרית מדור החדשות


''אף ממשלה לא העזה לצאת נגד רשתות השיווק בבעלותם של טייקונים''


החקלאי הוא האחרון בשרשרת הערך והרווח, והמחיר שהוא מקבל על ק''ג של תוצרת חקלאית הוא נמוך. מנכ''ל ארגון מגדלי הפירות: ''רשתות השיווק מעלות את המחיר כראות עיניהן, והממשלה מלבה את האש בעניין יוקר המחיה כנגד החקלאים, מאחר ונגד הטייקונים קשה לה''

מערכת הפורטל לחקלאות טבע וסביבה  03-11-2019


Responsive
מימין: ח"כ אופיר סופר, ח"כ אלון שוסטר, ניר מאיר מזכ"ל התנועה הקיבוצית, ירון בלחסן מנכ"ל ארגון מגדלי הפירות, עו"ד עמית יפרח מזכ"ל תנועת המושבים הנכנס, ואילנה הופמן כלכלנית התאחדות חקלאי ישראל

ייבוא פירות וירקות מחו''ל שנמשך כבר מספר שנים, מעסיק בימים אלו את החקלאים, לאחר שבתקופה האחרונה שוב עלה נושא ייבוא העגבניות מטורקיה המוגשות בבסיסי צה''ל. לצד הפגיעה בחקלאים בשל הייבוא, ישנה תופעה חמורה לא פחות - פערי התיווך והמחירים לצרכן ברשתות השיווק והמזון.

» רוצים לקבל עדכונים נוספים  הצטרפו אלינו לפייסבוק

ירון בלחסן, המנכ"ל החדש של ארגון מגדלי הפירות בישראל נשא דברים בנושא בפאנל שהתקיים בשבוע שעבר במסגרת התערוכה החקלאית "יבול שיא" שהתקיימה במעיין חרוד.

בין הדברים שאמר בלחסן בתערוכה: "אנו עדים בעת הזו למגמה מדאיגה. בעוד חקלאי ישראל מתעוררים מוקדם בבוקר למציאות בה הם מעבדים את שדותיהם בזיעת אפם, רועה מדינת ישראל בשדות זרים ומקדמת ייבוא תוצרת חקלאית מחוץ לארץ. בתקופה האחרונה הנושא עלה שוב לכותרות בעקבות ייבוא העגבניות מטורקיה של ארדואן, למטבחי צה"ל. האם תוכלו לדמיין שצבא טורקיה ישתמש בעגבניות ישראליות?''.

''אין זו הפעם הראשונה בה אנו נאלצים להשמיע קולנו'' אמר בלחסן. ''לא נשלים עם מציאות בה ממשלת ישראל תתמוך בחקלאים בטורקיה, באירופה או בעזה על חשבון החקלאים בישראל, המכשירה את הפגיעה במפעל החקלאות הציוני. התקציבים המועברים לפיתוח ענף החקלאות נמוכים משמעותית מאשר במדינות אירופה או ארה"ב: בעוד אצלנו, המדינה מעניקה סבסוד לקצבת מים בלבד, במדינות המתחרות לנו בייצוא תוצרת חקלאית, התמיכה רחבת היקף ונוגעת לכל תהליך הכשרת הקרקע, כוח האדם והיבול החקלאי. אין מדובר במחווה של רצון טוב, בעולם המערבי הבינו, כי תפקידה של החקלאות הוא ייצור מזון עצמי עבור אזרחי המדינה, שמירה על קרקעות הלאום, התיישבות בשולי המדינה על הגבולות ועוד. בעוד באירופה ובארה"ב רואים חקלאות כערך, בישראל אנו עדים לאובדן דרך. שם גילו, את מה שאנחנו הספקנו לשכוח, היעדר תמיכה בחקלאות מייצרת אי-שוויון שפוגע לא רק בחקלאים, אלא גם בשאר אזרחי ישראל, בכלכלת המדינה ובביטחונה".

עוד אמר בלחסן: "אמנם ישראל נחשבת בשנים האחרונות 'לסטארט אפ ניישן', אך אסור לממשלת ישראל לשכוח את החקלאות והתעשייה החקלאית, בכדי שיתקיים כאן ביטחון מזון, כך שנוכל להמשיך לייצר תוצרת חקלאית ומזון לתושבי המדינה ולא נהיה תלויים בחסדי מדינה זו או אחרת בשעת מלחמה או אמברגו בייבוא תוצרת חקלאית, ממדינות העלולות להפנות לנו גב, בדומה לנושא הגז ממצרים, המים מטורקיה ועוד. ייצור מזון עצמי במדינה הוא צורך קיומי ובטחוני, לכן יש להבטיח קיום של תעשייה חקלאית ברת-קיימא כאן בישראל. חקלאות מקומית היא אינטרס עליון של המדינה לשמירה על צביונה ועל הביטחון התזונתי של אזרחיה. על המדינה להעניק יותר סובסידיות לחקלאים בישראל ולהשוות את תנאיהם לאלו של החקלאים באירופה, על מנת לאפשר להם להיות תחרותיים וכלכליים. הדרך לעשות זאת היא לנקוט במדיניות המכסות, כלומר לאפשר יבוא של חקלאות זרה רק במקרים של תוצרת חסרה בשיתוף והתייעצות עם ארגוני המגדלים''.

בנושא יוקר המחייה ציין בלחסן, כי ידוע שהמחיר הניתן לחקלאי עבור ק"ג פרי, הוא נמוך וכי רשתות השיווק הן הקובעות את מחיר הפירות והירקות שרוכש הצרכן. החקלאי הוא האחרון בשרשרת הערך והרווח ורשתות השיווק מעלות את המחיר כראות עיניהן "אף ממשלה עדיין לא העזה לצאת נגד רשתות השיווק בבעלותם של טייקונים. הממשלה מלבה את האש במצב יוקר המחיה ומחירי המזון, כנגד החקלאים, מאחר ונגד הטייקונים קשה לה. מצב זה עלינו לשנות" אמר בלחסן.

בתערוכה השתפו גם: יו"ר קק"ל דניאל עטר, ח"כ אלון שוסטר, ח"כ רם בן ברק, ח"כ אופיר סופר, מזכ"ל תנועת המושבים מאיר צור, יו"ר המועצות האזוריות שי חג'ג', מזכ"ל התאחדות חקלאי ישראל אבשלום (אבו) וילן, ראשי רשויות, בעלי חברות, מומחים וחקלאים.

פורסם בחדשות