טחינה גולמית ומלאה תוצרת 'אחוה', צילום: דרור קליש - באדיבות טחינה אחוהמסתבר שאנחנו הצרכנים הגדולים ביותר של טחינה בעולם. אומנם ישראל לא מגדלת שומשום כענף חקלאות בארץ, אבל אנחנו מייבאים אותו בכמות גדולה מאתיופיה או הודו.
» רוצים לקבל עדכונים נוספים הצטרפו אלינו לפייסבוקהטחינה היא מוצר צריכה בסיסי המוכר בכל בית, אך ללא ספק הטבעונים הם הראשונים שהפכו את הטחינה לרכיב עיקרי בתזונה היומית והיא נחשבת כיום, בארץ ובעולם, כמזון על. לפניכם 10 עובדות שכדאי לדעת על הטחינה ולמה כדאי לאמץ אותה בחום בתפריט היומי.
1. זרע השומשום, המקור לכל טחינה בעולם, גדל בתוך תרמיל של צמח פורח. התרמיל נפתח לרווחה כאשר הוא בשל ושם יושב לו בהוד והדר זרע השומשום הבשל. ההשראה למשפט "שומשום היפתח" מתוך הסיפור על "עלי באבא ו40 השודדים", בו נפערת לפתע דלת מערה חסומה, הגיעה ככל הנראה מאותו תרמיל שומשום בשל.
2. בתחילה, הטחינה לא הייתה בכלל המוצר העיקרי, אלא תוצר לוואי של ייצור שמן השומשום בימי הביניים. אך עם הזמן, ועם התפתחות הטעם והמזון, היא הפכה למוצר חשוב בפני עצמו.
3. זרעי השומשום עשירים בחלבון, סידן, ויטמינים מקבוצת B וחומצות שומן בלתי רוויות. מרבית חומצות שומן אלה, החיוניות לבריאות האדם, משתייכות לקבוצת אומגה 6 וחלקן לאומגה 9. הסידן חשוב לבניית העצם. הברזל חשוב לשמירה על רמת ההמוגלובין בדם. בנוסף, הטחינה מכילה אנטי-אוקסידנטים, העוזרים לנקות תוצרי לוואי מזיקים הנוצרים בתהליכי החמצון בגוף.
צילום: באדיבות טחינה אחוה4. טחינה מאד פופולרית ומזוהה עם המזרח התיכון, אבל תתפלאו לשמוע שישנם מתכונים המכילים טחינה גם בסין, הודו ווייטנאם.
5. טחינה VS חמאת בוטנים: טחינה מנצחת במחלקת הסידן עם פי 9 יותר חומר לחיזוק העצמות.
6. כשטחינה היא כהה יותר ומרירה טיפה היא עשויה מזרעי טחינה מלאים (לא מקולפים) והיא נקראת גם חמאת שומשום. היא נחשבת בריאה יותר ומכילה גם סיבים תזונתיים.
7. בעבר היה קשה להשיג טחינה כמוצר מדף באירופה ומחירה היה גבוה במיוחד. היא נמצאה בעיקר בחנויות המוכרות מוצרים גולמיים או חנויות מזרח תיכוניות.
8. רובנו מקשרים את הטחינה לפלאפל או חומוס, אבל טבעונים משתמשים בטחינה כתחליף לביצים וגם כהזדמנות לחזק את מאגרי הסידן, השומן הבריא ולהפחית בפחמימות.
9. טבעונים צורכים טחינה בתוך: עוגיות, שייקים, שוקו חם, פאי דלעת ותפוחים ועוד המון מאפים ותבשילים. כמו כן, היא יכולה להוות תחליף לשמנת או אפילו יוגורט. בכל מנה מקבלים 8 גרם של חלבון מן הצומח, רכיב קריטי עבור טבעונים וצמחוניים.
10. טחינה שחורה? יש דבר כזה. המקור שלה הם זרעי שומשום שחור, זן אחר של שומשום הנפוץ בעיקר במזרח הרחוק ופופולארי מאוד במטבח היפני. טעם הטחינה הזו הוא חזק יותר והיא משמשת לא פעם כדי להסמיך מרקים, לקשט סלטים וגם, תתפלאו לשמוע, כצבע מאכל שחור וטבעי.
לסיכום נאמר, כי יש עוד הרבה שימושים מופלאים לטחינה שרובנו לא מכירים שיכולים להעשיר ולגוון את המנות שלנו. טחינה היא דרך מהירה וטעימה להגדיל את צריכת הסידן שלנו וכן להוות תחליף לחמאה או ביצים. אז הוסיפו טחינה בקביעות לרשימת הקניות שלכם ותיהנו גם אתם מפצצת הבריאות הנהדרת הזו!
הכותבת -ד"ר עומר גלעדי, הנה הרבליסטית קלינית ומטפלת פרא-רפואיתמוגש כחומר מקצועי מחברת "אחוה", יצרנית הטחינה הישראלית
פורסם
בחדשות