הפורטל הישראלי לחקלאות טבע וסביבה

חדשות חקלאות, טבע, סביבה וההתיישבות הכפרית מדור החדשות


באוויר בים וביבשה: נשר שהורעל וצבי ים פצועים חזרו לטבע


הנשר, שככל הנראה הורעל משרידי חומר הדברה לריסוס חיות משק, נמצא ע''י תושב רמת נגב, והושב אתמול לטבע לאחר שטופל בבית החולים לחיות בר של רשות הטבע והגנים. באותו בית-חולים טופלו גם שני צבי ים שנמצאו פצועים ותשושים והוחזרו השבוע גם הם אל הים

מערכת הפורטל לחקלאות טבע וסביבה  15-08-2019



צילום: יניר בן אריה - רשות הטבע והגנים  

נשר עם תג כנף K48, שנמצא לפני כשבוע בנגב שהוא פגוע על הקרקע עם חשד להרעלה, הושב חזרה לטבע, לאחר שטופל והתאושש בבית החולים לחיות בר ברמת גן.

» רוצים לקבל עדכונים נוספים  הצטרפו אלינו לפייסבוק

הנשר, שסומן לראשונה במכתש רמון בשנת 2007, כחלק מהניטור של פרויקט 'פורשים כנף', נמצא בחולות משאבים שברמת הנגב, לאחר שתושב האזור דיווח על כך לרשות הטבע והגנים. הנשר נאסף על ידי פקח הרשות והובהל במהירות אל בית החולים לחיות בר. שם עבר מספר בדיקות מקיפות שכללו גם צילומי רנטגן ובדיקות דם.

הנשר סבל מדופק חלש ותשישות. בבדיקה לבירור גורמי הפגיעה שהתבצעה בבית החולים לחיות בר של רשות הטבע והגנים והספארי בר''ג, נמצאו בקיא שלו שרידי חומר הדברה, המשמש כנראה לריסוס חיות משק כנגד טפילים. החשד כי הוא ניזון מפגרי חיות משק שנזרקו בשטח פתוח באופן לא מבוקר. הנשר קיבל טיפול רפואי שכלל מתן נוזלים, חימום ואטרופין אליו הגיב מצוין, והחל להתאושש.

ההשבה המרגשת לטבע התרחשה בשמורת טבע מצוק הצינים, בהשתתפות פקחי רשות הטבע והגנים, אקולוגים ואחרים שליוו אותו במהלך הטיפול והשיקום. קודם ההשבה הוצמד לנשר משדר GPS למעקב אחרי שרידותו.

ברשות הטבע והגנים מציינים כי הרעלה בזדון או הרעלה עקיפה שלא במתכוון, כמו במקרה זה כנראה, הם מהאיומים המרכזיים ביותר על אוכלוסיית הנשרים בישראל המצויה בסכנת הכחדה. רק לאחרונה, בחודש מאי האחרון, מצאו את מותם 8 נשרים שהורעלו בזדון ברמת הגולן ועוד אחד נפגע ושוקם בבית החולים לחיות בר.

על מנת להתמודד עם תופעת חיות משק ואחרות שנזרקות לשטחים פתוחים באופן לא מבוקר, רשות הטבע והגנים מפעילה באזור הנגב מערך של פקחי סניטציה בשיתוף משרד החקלאות, המשרד להגנת הסביבה וחברת כי"ל , האוספים פגרי חיות משק ואחרות להטמנה, כילוי ותחנות האכלה מפוקחות ובכך מונעים מנשרים לאכול בשר פגרים ,הנושא חומרים שעלולים לפגוע בהם.

בתוך כך פועלת רשות הטבע והגנים בשיתוף החברה להגנת הטבע וחברת החשמל עם הספארי וגן החיות התנ"כי במסגרת "פרויקט פורשים כנף" לשמירה ולביסוס אוכלוסיית הנשרים בישראל באמצעות ממשק כנגד הרעלות, רבייה של נשרים ועופות דורסים אחרים, מיגון עמודי חשמל למניעת התחשמלויות ופעולות הסברה וחינוך לציבור הרחב.

קובי ומשה חזרו לים


קובי ומשה, צב וצבת ים שנמצאו פצועים ותשושים לפני מספר חודשים, שבו גם הם השבוע חזרה לטבע בחוף ריביירה בבת ים, לאחר שטופלו במרכז הארצי לצבי ים של רשות הטבע והגנים. השניים שוחררו בליווי פקחי רשות הטבע והגנים בשיתוף "מרכז הגל שלי" – עמותה המסייעת לנוער בסיכון וקהל רב נוסף מקרב משתמשי החוף.

Responsive
הצבים קובי ומשה חוזרים לים, צילום: דנית אלאלוף - רשות הטבע והגנים

צבת הים משה, נמצאה כשהיא צפה בים מול מרינה הרצליה במרץ השנה והובאה למרכז ההצלה כשהיא תשושה מאד ומלאה בטפילים, מה שמצביע על כך כי היא צפה זמן רב מאד ללא יכולת לצלול ולאכול. היא טופלה באנטיביוטיקה ונוזלים ולאחר בדיקה מקיפה יותר הכוללת בדיקת CT במרפאתו של הוטרינר ד"ר צחי אייזנברג התברר כי משה סובלת מכיס אוויר בריאה הימנית . ד"ר צחי אייזנברג שאב מהריאה כ- 6 ליטר אוויר במסגרת הטיפול שניתן לה ולאחר חודשיים בבדיקה חוזרת נמצא כי כיס האוויר נעלם כמעט לחלוטין. עם השלמת הטיפול בה ותקופה התאוששות והשגחה צמודה הוחלט במרכז הארצי להצלת צבי ים כי היא כשירה לחזור לים.

צב הים קובי נמצא במים מול מרינה אשדוד בינואר השנה והגיע למרכז ההצלה כשהוא חלש מאד ורזה. לאחר בדיקה מקיפה יותר הכוללת בדיקת CT במרפאתו של ד"ר צחי אייזנברג התברר כי הוא סובל מפגיעה באוזן התיכונה. בנוסף היו לקובי פצעים על העיניים. ד"ר אייזנברג, הוטרינר, טיפל בעיניים והוציא משם חול ושאריות צדפים שנכנסו מתחת לעין. לאחר מספר שבועות בטיפול נמרץ הועבר לבריכה בחצר הטיפולים להמשך טיפול והשגחה רפואית. קובי נלקח לביקורת נוספת אצל הווטרינר ונמצא כי הוא כשיר לחזור לים.

ברשות הטבע והגנים מציינים כי תקופת ההטלות של צבות הים נמצאת עדיין בעיצומה ואלו עולות לחופי ישראל בשעות החשכה כדי להטיל ביציהן. בתוך כך גם מתחילים לבקוע האבקועים ( צבי הים שבקעו זה עתה מהביצים) ואלו עושים דרכם על הים הפתוח. על כן יש לשמור על ניקיון הסביבה החופית ולהימנע מכל הפרעה לצבות הים ולאבקועים, לרבות נסיעה על חופי הים הגורמת לקוליסים ( סימני צמיגים) המקשים על האבקועים להגיע אל הים. במקרה שנתקלים בצב/ת ים על החוף או אבקועים צעירים יש לעדכן בכך באופן מיידי את רשות הטבע והגנים במוקד הפעיל 24 שעות ומספרו 3639*.

פורסם בחדשות