רפת קיבוץ בית העמק כיום, צילום: יואב ברנעבתום שנה לא פשוטה ומרובת אתגרים עבור ענף הרפת, נערכים ברפתות של קיבוצי הגליל המערבי לדבר הטוב הבא: מגה-רפת, שהיא רפת משותפת למספר קיבוצים, משופרת טכנולוגית, מצומצמת בכוח אדם עם תנובה גבוהה משמעותית.
» רוצים לקבל עדכונים נוספים הצטרפו אלינו לפייסבוקהרפת המאוחדת הראשונה תהיה מיזם של הקיבוצים בית העמק, אושה וראש הנקרה. בהמשך מתכוונים לאחד כוחות ולהקים רפת אחת משותפת גם לקיבוצים: סער, מצובה וחניתה.
יש שיגידו כי הרפתנים נמצאים כעת בקרב המאסף על הישרדותם. הסיבות לכך הן מגוונות ורבות, בהן: הכבדת הרגולציה, תקנות השפכים ודרישות איכות הסביבה, המייקרות מאוד את ההוצאות. שינויי האקלים מהווים אף הם אתגר לא פשוט עבור הרפתנים; טמפרטורות גבוהות ולחות קיצונית בקיץ והמעבר לחורף משופע במשקעים, מעניקים אמנם יבולים בשפע, אך איכותם הירודה משפיעה על ניצולת המזון של הפרה החולבת וצאצאיותיה, עגלות הגידול, שהן עתיד הרפת.
ואם לא די בכל אלו, גם מכסות המים לחקלאות הוקטנו ושטחי גידולי השדה צומצמו לטובת מטעי האבוקדו באזור הגליל המערבי, מה שמאלץ את הרפתנים לנדוד הרחק לחיפוש מקורות מזון גס. תהליכי ההסדרים בענף הרפת להם התחייב משרד האוצר, נתקעו בשל מערכת בחירות ארצית מתמשכת ושלל סיבות אחרות, והשלמתם אינה נראית בקצה האופק. גם התעצמותם של ארגוני ההגנה על בעלי החיים בשיח הציבורי והתקשורתי איננה מועילה במיוחד לענף.
"זו הייתה שנה קשה מהבחינה הכלכלית אבל אנחנו מביטים קדימה באופטימיות זהירה, אומר יואב ברנע – רכז התארגנות הרפתות של קיבוצי הגליל המערבי בתשלובת מילואות, חבר קיבוץ בית העמק, "הפרויקטים העתידיים שלנו יהיו לחבר מספר רפתות והפיכתן לרפת אחת גדולה יותר, חזקה יותר, מניבה יותר. הרפתות הראשונות שעל הפרק הן של בית העמק, אושה וראש הנקרה המתאגדות יחדיו על מנת למקסם את הרווח הפוטנציאלי שלהן. מדובר ביוזמה שתוליד צמצום כוח אדם ניהולי והכנסת שיפורים טכנולוגיים שההשקעה המשותפת בהם תוחזר בהמשך עם מימוש החזון לרפתות יצרניות וגדולות יותר, בעלות יכולות מיקוח בתחום הרכש והסחר", אומר ברנע ומסכם: "כך ניצור אפשרות לרווחיות רבה יותר והמשכיות יציבה ומשגשגת של הענף".
התארגנות הרפתות בגליל המערבי הוקמה בשנת 1988 והיא שותפות וולונטרית של 14 רפתות: רפת אושה, אילון, אפק, בית העמק, יסעור, כפר מסריק, לוחמי הגטאות מורן, סער, עין המפרץ, ראש הנקרה, רגבה, רמת יוחנן ותובל. ההתארגנות מספקת כמכלול 76 מיליון ליטר חלב בשנה, בעיקר למחלבות שטראוס, אך גם לתנובה. הנהלת ההתארגנות, המורכבת ממנהלי הרפתות, מתכנסת כשש פעמים בשנה ולפי הצורך, כדי לדון בנושאים שונים הקשורים לרפת. רכז ההתארגנות, יואב ברנע, מייצג את הרפתות במועצת התאחדות מגדלי בקר, בפורום שטראוס, בפורום החקלאי ובמועצה האזורית מטה אשר. ברנע אף אחראי על ארגון כנסים וימי עיון מקצועיים עבור הרפתנים, ריכוז הצעות מחיר לרכישת חומרי גלם ומזונות גסים, ניהול מכרזי בקר שבועיים וארגון ערבי חברה לרפתני האזור שקיבוציהם שותפים בהתארגנות.
פורסם
בחדשות