הפורטל הישראלי לחקלאות טבע וסביבה

חדשות חקלאות, טבע, סביבה וההתיישבות הכפרית מדור החדשות


תעריפי המים לצריכה ביתית יעלו בתחילת יולי בכ- 2.4%


לדברי רשות המים, עליית התעריף הייתה אמורה להיות גבוהה יותר, אך היא מותנה בזכות הרגולציה על התאגידים. התעריף הגבוה יעלה ב-1.5% והתעריף הנמוך ב-2.9%. המשמעות לצרכן: תוספת של כ-3 ₪ לחודש. אדם טבע ודין: ניתן היה לצמצם את עליית התעריפים - הפתרון הוא שיקום מי התהום של ישראל''

מערכת הפורטל לחקלאות טבע וסביבה  23-06-2019


Responsive
צילום: Anna Babich - iStock.com

מועצת רשות המים מודיעה כי החל מ-1 ביולי 2019 יעלו תעריפי המים בכ-2.4%. על פי החוק, תעריפי המים חייבים לשקף את עלותם האמיתית, והם מתעדכנים פעמיים בשנה: בתחילת ינואר ובתחילת יולי.

» רוצים לקבל עדכונים נוספים  הצטרפו אלינו לפייסבוק

''עליית התעריפים המתונה נדרשה בשל עליית מדד גבוהה יותר בחודש מאי, עלויות רכישה נוספת של מים מותפלים ושינויים נוספים בהכרה בעקבות השימוע בעיקר ברכיבי הון והכרה במתקני טיהור שפכים מתקדמים יותר (לטיפול שלישוני)'' אומרים ברשות המים. ''השינוי נעשה באופן השומר על פער שקלי ולא אחוזי בין התעריף הנמוך לגבוה, שינוי היוצא כ- 0.197 ₪ לקוב מים. החלת הרגולציה העדכנית על תאגידי המים והביוב – המתבססת על דוח וועדת בלינקוב, מיתנה את העלייה הצפויה בתעריפים''.

עוד מוסיפים ברשות המים, כי העלאה זו מתבצעת בשים לב למצב משק המים ולהשקעות הנדרשות במשק המים העירוני. רשות המים תמשיך לחתור, לייעול ספקי המים השונים (מקורות, תאגידים איגודי ערים לביוב וכיו"ב) – פעילויות אשר תכליתן צמצום העלויות הנדרשות לאספקת שירותי המים והביוב באופן יעיל, וע"י כך גם המשך מיתון התעריף, ככל שניתן.

התעריף לכמות מוכרת (התעריף הנמוך) יעמוד מעתה על 7.079 ₪ למ"ק (במקום 6.880 ש"ח למ"ק) ואילו התעריף לכל כמות נוספת (התעריף הגבוה) יעמוד על כ-13.153 ₪ למ"ק (במקום 12.955 ₪ למ"ק).

המשמעות של שינוי תעריפים זה על משפחה ממוצעת בת 4 נפשות הצורכת כ-15 מ"ק לחודש בעלות של כ- 112 ש"ח, הינה תוספת עלות בסך של כ-3 ₪ לחשבון המים והביוב החודשי. *הסכומים המוצגים בהודעה זו כוללים מע"מ.

אדם טבע ודין: ניתן היה לצמצם את עליית תעריפי המים

ב'אדם טבע ודין' מציינים, כי הפקה של מטר-קוב של מי תהום עולה כמה עשרות אגורות. לעומת זאת, כל קוב של מים מותפלים עולה בין 2 ל- 3 ₪.

• בשנה האחרונה (מיולי 2018) התייקרו מחירי המים שלוש פעמים., עלייה של כ-8%.

• משפחה בת חמש נפשות שצרכה בכל חודש את הכמות הממוצעת (הצריכה הממוצעת למגורים לנפש בישראל היא 52.6 מטר-קוב בשנה) שילמה ב-2018, 2028 ₪ על המים- לאחר עליית המחירים ביולי השנה היא תשלם 2,184 ₪, כלומר 156 ₪ יותר בשנה. מחיר המים לא עוצר- גם ב 1.1.2020 צפוי מחיר המים לעלות שוב.

• אחת הסיבות להתייקרות מחיר המים היא שהמדינה רוכשת יותר ויותר מים מותפלים. גורם נוסף לעליית מחיר המים הוא מספרם הרב של תאגידי המים- לפי דוח ועדת בלניקוב, צמצום מספר תאגידי המים יוזיל משמעותית את מחיר המים.

• הפתרון לצמצום עליית מחירי המים הוא שיקום מי התהום של ישראל. הפקה של מטר-קוב של מי תהום עולה כמה עשרות אגורות. לעומת זאת, כל קוב של מים מותפלים עולה למדינה בין 2 ל 3 ₪. חידוש ההפקה של מי התהום יכול היה לחסוך כסף רב לציבור.

• מי התהום הם מים טבעיים, זולים ובריאים יותר ביחס למים מותפלים.

• לאחר העלייה הצפויה, מחיר המים בתעריף הנמוך יהיה 7.08 ₪ לכל מטר-קוב, במקום 6.88 כפי שהיה עד כה. מעל כמות זו, ישולם התעריף הגבוה, שיעמוד על 13.15 ₪ למטר-קוב, במקום 12.96 כפי שהיה עד כה.

• ''אנחנו מפסידים פעמיים'' אומרים באדם טבע ודין. ''פעם אחת כאשר אנחנו משלמים מחיר גבוה יותר על מוצר חיוני - מים. ופעם שניה, המים המותפלים שמגיעים לברזים שלנו פחות בריאים בגלל שחסרים בהם מינרלים חיוניים לגוף האדם כמו מגנזיום. אך מעבר למחיר הכלכלי, חשוב שהציבור ידע שבהסתמכות על מספר מתקני התפלה יש פוטנציאל סיכון במקרה של הסלמה ביטחונית או השבתה של אחד או יותר ממתקני ההתפלה, וכן מחיר סביבתי ובריאותי גבוה. על המדינה לקדם בדחיפות תכנית מפורטת לשיקום האתרים בהם קיים זיהום מי תהום נרחב ולהגדיל משמעותית את ההפקה ממי התהום על ידי חידוש ההפקה ממאות בארות המים הסגורות. רק כך יתאפשר מיהול של המים המותפלים במים טבעיים''.

עו"ד עמית ברכה, מנכ"ל אדם טבע ודין: "המדינה מפחידה אותנו עם פרסומות של 'ישראל מתייבשת' אבל לא עושה כלום כדי לשקם את מאגר המים הטבעיים של ישראל שהפקתם זולה יותר ויכולה להוזיל לנו את חשבון המים החודשי. שר האנרגיה יובל שטייניץ, האחראי על רשות המים אינו מאמין בשיקום בארות מזוהמות, אחרת היה מחייב תכנית לאומית לשיקום מי התהום וחידוש ההפקה מהבארות- תכנית שהייתה מחייבת את רשות המים לטהר הרבה יותר מים משהיא עושה כיום. יישום תכנית שכזו יוביל לפחות הסתמכות על התפלה ויאפשר לצמצם את ייקור תעריפי המים לאזרחי ישראל."

נקודות עיקריות מהדו"ח של אדם טבע ודין על שיקום מי התהום
קישור לדו"ח המלא