הפורטל הישראלי לחקלאות טבע וסביבה

חדשות חקלאות, טבע, סביבה וההתיישבות הכפרית מדור החדשות


מחקר: ניתן להגדיל את היישובים הכפריים בכ-90%


על פי מחקר חדש שנערך ברשות לתכנון במשרד החקלאות ופיתוח הכפר, עולה כי תכנון ושיווק נכון של המרחב הכפרי יגדיל את היישובים בעשרות אלפי יחידות דיור, רובן בפריפריה באזור הצפון והדרום

מערכת הפורטל לחקלאות טבע וסביבה  11-06-2019


Responsive
צילום: דורון לב - הפורטל לחקלאות טבע וסביבה

"בית קטן בערבה" – סתם קלישאה או אולי החיים של ממש? ישראלים רבים חולמים לבנות את בית החלומות שלהם בתוך יישובים כפריים קטנים ולגדל שם את הילדים ואולי גם לצרף כלב קטן למשפחה. הקהילה התומכת, הסביבה הפסטורלית והמרחבים הירוקים עושים את שלהם. אך חלום זה התנפץ לרבים מהם, חלק קראו לזה בשם "מצוקת דיור" וחלק כינו זאת חוסר במשאבים כלכליים.

» רוצים לקבל עדכונים נוספים  הצטרפו אלינו לפייסבוק

מחקר חדש של משרד החקלאות מצא כי ב-835 מושבים, קיבוצים ויישובים קהילתיים, המשתייכים ל-54 מועצות אזוריות, קיימות כבר כיום כ-176,000 יחידות דיור. רוב היישובים הללו נמצאים בפריפריה הישראלית, כ-34% מהם ממוקמים בצפון וכ-23% מהם בדרום.

המחקר החדש חושף כי על פי תוכניות מאושרות ניתן לבנות עוד כ-93,000 יחידות דיור, כלומר תוספת של כ-50% ליחידות הדיור הקיימות טרם מומשה. בנוסף לכך, על פי תוכנית המתאר הארצית תמ"א 35 והתוכניות המחוזיות ניתן לתכנן כ-67,000 יחידות דיור נוספות. כלומר, ניתן לתכנן ולבנות עוד כ-160,000 יחידות דיור ביישובי המרחב הכפרי וזאת במסגרת התכנונית הכוללת.

כיום, המועצות האזוריות בישראל מחזיקות בכ-85% משטח מדינת ישראל. על אף היקף השטח המשמעותי, פחות מ-10% מהאוכלוסייה בישראל מתגוררת בשטחן. בתוך כך, הפוטנציאל הכולל של הבנייה באזורים שלא מומשו עד כה עשוי להגדיל את יישובי המועצות האזוריות בכ-90% ביחס למצב הקיים. כך שבממוצע, ניתן להגדיל כל ישוב בכ-190 יחידות דיור. כאמור, על בסיס התוכניות המאושרות כיום, ניתן לבנות עוד כ-93,000 יחידות דיור.

בחלוקה גיאוגרפית, על פי מחוזות, נמצא כי למחוז הצפון יכולות להתווסף כ-40,000 משפחות חדשות, המהוות כ-43% מסך הפוטנציאל השיווקי ביישובי המרחב הכפרי; והמחוז הדרומי יוכל לקבל בברכה כ- 27,000 משפחות, המהוות כ-29% מסך הפוטנציאל. בניגוד לכך, בשורה רעה למשפחות המתכננות להשתקע במרכז – על פי ממצאי המחקר, הפוטנציאל השיווקי הטמון במרכז הארץ נמוך יחסית ונאמד בכ-12,000 יחידות דיור בלבד.

Responsive

מתוך 67,000 יחידות הדיור הנוספות שניתן לתכנן בהתאם לתכנון הארצי והמחוזי, כ-80% הן בפריפריה, כ-28,000 יחידות דיור ניתנות לתכנון במחוז הצפון וכ-26,000 יחידות דיור במחוז הדרום במסגרת התכנונית הארצית הקיימת.

Responsive

ד"ר רותי פרום אריכא מנהלת הרשות לתכנון במשרד החקלאות: "משרד החקלאות ער לשינויים החלים במדינה ולרצון של כל אזרח בפינה חמה שיוכל לקרוא לה 'בית'. רצון זה משתלב עם מדיניות הממשלה בדבר צמיחה וגידול האוכלוסייה בפריפריה. בין תפקידיה הרבים, הרשות לתכנון במשרד החקלאות חוקרת לעומק את ההתיישבות הכפרית, במטרה לעמוד על מקומה בתוך החברה ולהראות זאת כלפי חוץ. בתוך כך, תוכל החברה הישראלית להיעזר בנתונים הללו ואף לעשות בהם שימוש לטובת הגדלת מספר יחידות הדיור במרחב הכפרי".

בתגובה לידיעה של משרד החקלאות, מסר נמרוד רבר, מנכ''ל חברת קורום המתמחה בתהליכים הקשורים לבניה כפרית וקהילתית בקיבוצים ובמושבים: "המדינה חייבת לתת עדיפות לבניה במגזר הכפרי ובפרפריה. הבניה במגזר זה תוך מתן מענה לצרכים ולייחוד של מאפייני המגזר החקלאי הם חלק מרכזי בפתרון למצוקת הנדל"ן ולפיזור יותר נכון של האוכלוסייה במדינת ישראל שלא יכולה להיוותר מרוכזת כולה בקווי חדרה גדרה. המדינה חייבת לפעול בכמה מישורים על מנת להקל את הבניה במגזר ההתיישבותי ולהסיר חסמים בירוקרטיים זאת על מנת לפעול בהתאם למדיניות שהוצגה במחקר".