הפורטל הישראלי לחקלאות טבע וסביבה

חדשות חקלאות, טבע, סביבה וההתיישבות הכפרית מדור החדשות


רגע לפני השרב הגדול, קנט מסכמת את החורף


החברה תפצה את החקלאים בכ-173 מיליון ₪ בעקבות אירועי מזג אוויר קיצוניים בחורף האחרון. שמוליק תורג'מן, מנכ''ל קנט: החורף האחרון הוכיח שוב שעבור החקלאים הדבר הכי צפוי הוא הבלתי צפוי והדרך היחידה כמעט העומדת בפניהם היא למנוע את הנזקים הכלכליים שגורם מזג האוויר באמצעות הביטוח''

מערכת הפורטל לחקלאות טבע וסביבה  22-05-2019


Responsive
נשר של פרי בפרדס אשכוליות, צילום: באדיבות קנט - הקרן לביטוח נזקי טבע בחקלאות

Winter Is Over….. החורף הסוער ועתיר המשקעים שעבר עלינו הביא עימו ברכה לחקלאים, אבל גם נזקים בהיקפים עצומים. מסיכום נתוני חורף 2018-19 שנערך בקנט, הקרן לביטוח נזקי טבע בחקלאות, עולה כי קנט פיצתה את החקלאים בכ-173 מיליון ₪ בעקבות נזקי מזג האוויר. את עיקר הנזק ספגו מגדלי הירקות ואחריהם מגדלי הפירות.

» רוצים לקבל עדכונים נוספים  הצטרפו אלינו לפייסבוק

מסיכום נתוני קנט עולה כי במהלך חודשי החורף - נובמבר 2018 עד אפריל 2019, התקבלו בחדר המצב של החברה כ-5,400 דיווחי נזק של חקלאים. מרבית דיווחי הנזק , כ-2400, התקבלו מחקלאים באזור הצפון ולאחריהם ממגדלים בדרום הארץ ובמרכזה, כ-1,500 דיווחים מכל אזור.

גורם הנזק המרכזי בחורף האחרון היה הברד שפגע בגידולים השונים. במקרים רבים הברד פוצע את הפירות והירקות ובכך מונע את שיווקם בהמשך. מהנתונים עולה כי בגין נזקי ברד קנט תפצה את החקלאים בלמעלה מ-56 מיליון ₪.

נזק משמעותי נוסף, בהיקף של כ-30 מיליון ₪ נגרם כתוצאה מאירועי סערה ומרוחות חזקות. הרוחות החזקות גרמו הן לנשר של פירות מהעצים הן לטלטול של הפירות על העץ תוך כדי פגיעה בהם. נזקים משמעותיים נוספים נגרמו כתוצאה ממחלות שונות, שיטפונות וגשמים. בהקשר זה יצוין כי מזג האוויר החורפי והגשמים שליוו אותנו עד לפסח גרמו לנזקים כבדים לגידולי הפלחה. עיקר הנזק נגרם לשחתות שהושארו בשדות לצורך ייבוש, כאשר הגשמים והרטיבות גורמים להשמדת השחתות כתוצאה מעובש וריקבון. כמו כן הגשמים גרמו לנזקים בחימצה.

ומי ספג את מרבית הנזקים בחלוקה על פי ענפים ? מסיכום נתוני החורף של קנט עולה כי מרבית הדיווחים על מקרי הנזק היו ממגדלי הירקות (למעלה מ-1,800 מקרים), הפירות (למעלה מ-1,250 דיווחי נזק), ההדרים (כ-650 מקרים), הלול והפלחה.

מבחינת ההיקף הכלכלי של הנזקים, את הפיצוי הגבוה ביותר, למעלה מ-51 מיליון ₪, יקבלו מגדלי הירקות, כאשר הנזקים הגדולים ביותר נרשמו לגידולי תפו"א, עגבניות, מלפפון ובצל. מגדלי הפירות יקבלו פיצוי בגובה של למעלה מ-49 מיליון ₪ עבור נזקים שנגרמו בעיקר לגידולי שקד, נקטרינה, תפוח עץ, אפרסק, ענבי מאכל, שזיף יפני, אגס, דובדבן, מנגו ומשמש. מגדלי הפלחה יקבלו פיצוי על נזקים בהיקף של כ-10 מיליון ₪ ומההדרים יקבלו פיצוי של למעלה מ-8 מיליון ₪. החורף החולף גרם לנזקים גם למגדלי בעלי החיים. מגדלי העופות יקבלו פיצוי בגובה של כ-22 מיליון ₪ ומגדלי הבקר כ-11 מיליון ₪.

שמוליק תורג'מן, מנכ"ל קנט: ''החורף האחרון הוכיח שוב שעבור החקלאים הדבר הכי צפוי הוא הבלתי צפוי והדרך היחידה כמעט העומדת בפניהם היא למנוע את הנזקים הכלכליים שגורם מזג האוויר באמצעות הביטוח. אם בשנים האחרונות עיקר הנזק בחורף נגרם כתוצאה ממספר אירועי קרה, הרי שהחורף הנוכחי אופיין דווקא בכמות גדולה מאוד של משקעים, ולאו דווקא בטמפרטורות נמוכות. בנוסף, החורף האחרון היה ארוך מהרגיל כשגם בפסח, שחל השנה באמצע אפריל, היינו עדים למזג אוויר סוער במיוחד. יחד עם התרומה המבורכת למשק המים, הגשמים המאוחרים ומזג האוויר הסוער שליווה אותם, גרמו לנזקים לפירות הקיץ הצעירים ולגידולי הפלחה שכבר נקצרו והיו אמורים להתייבש בשמש האביבית''.