צילום: שני כהן - באדיבות ארגון מגדלי הדגים בישראלגפילטע פיש בפסח - רק למהירי החלטה? בשנתיים האחרונות, צומצם היקף גידול דגי הקרפיון בישראל ב-500 טונות, זאת בשל הורדת מכס על יבוא דגים מתחרים מחו"ל. למרות זאת, בארגון מגדלי הדגים מציינים כי בימים אלה נעשה כל מאמץ לספק את מלוא הביקוש - וככל הנראה לא צפוי מחסור בדגי קרפיון בחג.
» רוצים לקבל עדכונים נוספים הצטרפו אלינו לפייסבוקמנתוני ארגון מגדלי הדגים בישראל עולה, כי במהלך פסח 2019 ישווקו בישראל כ- 700 טון קרפיון, כ- 550 טון אמנון, כ- 300 טון בורי וכ- 150 טון דגי באס. זאת לצד דגי ברמונדי, פורל, מוסר, אמור, אדמונית, דניס ועוד. בארגון מציינים כי בתקופה האחרונה חלה עלייה בביקוש לדגי בס ןבורי טריים.
אלי שריר, מנכ"ל ארגון מגדלי הדגים בישראל: כמדי שנה, לקראת הפסח, אנחנו רואים עלייה בביקוש לדגים בכלל ולדגים הטריים בפרט. לאחר הפחתת המכס על ייבוא הדגים, שנכנסה לתוקף לפני כשנתיים, נרשמה ירידה משמעותית במחיר אותו מקבלים המגדלים הישראלים לק"ג, בעוד שהמחיר לצרכן בנקודות המכירה כמעט שלא ירד כלל והפער התגלגל בסופו של דבר, כפי שקורה במקרים רבים אחרים, לכיסם של היבואנים ובעלי רשתות השיווק.
הירידה ברווחיות הענף הובילה לצמצום היקפי הגידול, בעיקר בדגי הקרפיון, ואף לסגירה של בריכות הדגים במספר משקים. בשנים האחרונות עמד היקף גידול הקרפיון על כ- 4,000 טונות בשנה ואילו השנה אנו צופים שסך היבול השנתי יעמוד על כ- 3,500 טונות. למרות זאת, הענף נערך לספק את הביקוש הצפוי בחג הקרוב ולאפשר לכל בית בישראל לחגוג את ליל הסדר ואת ימי החג עם דג ישראלי טרי ואיכותי. על פי הנתונים שבידינו כרגע, ככל הנראה לא צפוי מחסור בדגים טריים ואיכותיים בתקופת החג".
שריר מציין כי לצד הביקוש העונתי הגובר לקרפיון בתקופת הפסח, בימים האחרונים מזהים בארגון עלייה חדה בביקוש לדגי בס ובורי טריים. "כל דגי הבורי והבס שאנחנו מספקים כרגע נחטפים מייד. הציבור הישראלי בוחר שוב ושוב לתת אמון בדג שלנו ויודע להעדיף את הטריות והאיכות של התוצרת החקלאית הישראלית ואנו עושים כל מאמץ לנסות ולעמוד בביקושים בתקופת הפסח ולאורך כל השנה".
בארגון מגדלי הדגים מוסיפים כי החל מיום ב' ה- 8.4.19 ועד תום הפסח יעברו כל מגדלי הדגים בארגון להאכלה במזון כשר לפסח, בכדי להבטיח כי הדגים העולים על שולחן הסדר של בית ישראל עומדים בדרישות הכשרות לחג.
מומלץ לרכוש דגים טריים רק בחנויות המפוקחות על-ידי השירותים הווטרינריים ברשות המקומית ולהקפיד על סימני ההיכר לזיהוי דג טרי:
1. עור הדג - על העור להיות מבריק, לח ומעט רירי. אם העור אינו רירי יש לחשוד בחוסר טריות של הדג. הריר מאפשר לדג התנגדות נמוכה בחיכוך עם המים. יש לזכור שהדג מייצר ריר כל עוד הוא חי.
2. גמישות בשר הדג - חשוב שהבשר לא יהיה גמיש מידי. בשר הדג צריך להיות אלסטי אך נוקשה. כלומר, כאשר לוחצים על בשר הדג עם האצבע חשוב לוודא כי לא נוצרה גומה, והעור נשאר מתוח.
3. עיני הדג - יש לוודא שעיני הדג אינן עכורות.
4. צבע הזימים - הזימים צריכים להיות אדומים, מבריקים ולא דבוקים זה לזה.
5. ריח הדג - ריח לא נעים מעיד על חוסר טריות. ריח הדג צריך להיות "דגי" אך לא בלתי נעים.