הפורטל הישראלי לחקלאות טבע וסביבה

חדשות חקלאות, טבע, סביבה וההתיישבות הכפרית מדור החדשות


נערכים לאפשרות של כניסת נחילי ארבה לישראל


בעקבות גשמים חריגים באזור תימן וגבול אריתראה-סודן, במשרד החקלאות מדווחים על נדידת נחילי ארבה למצרים ולסעודיה. הפעם האחרונה שהארבה הגיע לישראל הייתה לפני שש שנים, ועכשיו ישנו חשש, אם כי לא גדול, שהוא יגיע שוב

מערכת הפורטל לחקלאות טבע וסביבה  19-02-2019



צילום: יואב מוטרו - באדיבות משרד החקלאות ופיתוח הכפר

לא לוקחים סיכון: צוותי השירותים להגנת הצומח במשרד החקלאות החלו בהיערכות לקראת אפשרות לכניסתם של נחילי ארבה לשטחי מדינת ישראל, ונמצאים בקשר רציף עם ארגון המזון והחקלאות של האו"ם (FAO) לקבלת תמונת מצב על תנועת הנחילים בערב הסעודית ומצרים.

» רוצים לקבל עדכונים נוספים  הצטרפו אלינו לפייסבוק

להקות הארבה הגיעו לאזור בעקבות הגשמים החריגים שפקדו את מזרח תימן וגבול אריתראה-סודן. בדו''ח שפרסם האו"ם בימים האחרונים, מתברר כי חלה התקדמות בתנועתם של הנחילים לכיוון ישראל, אך הם עדיין רחוקים. החשש לכניסתם לישראל אינו גדול, ובימים הקרובים התמונה תתבהר עוד יותר, והמשרד ימשיך לעדכן.

בתוך כך, צוותי המשרד בדקו את מלאי חומרי ההדברה הידידותיים, שאינם מסוכנים לבני אדם, כדי להיות מוכנים לקראת אירוע מתמשך מסוג זה. הבוקר גם נערכו ישיבות היערכות בנושא בניהול שר החקלאות אורי אריאל. המשרד ממשיך לעקוב אחר האירוע, ומעדכן את כלל הנוגעים בדבר, לרבות ראשי המועצות האזוריות בדרום הארץ.

ארבה המדבר אינו מסכן בני אדם ובעלי חיים, הוא מהווה 'מטריד' באוויר וידוע כמזיק לחקלאות. שכיחותו בשטחי המדינה תלוי, בין היתר במזג האויר, ובגודלן ומהירות נדידתן של להקות הארבה. תפוצתו נרחבת, קרוב ל- 30 מיליון קמ"ר ב-60 מדינות. הארבה ניזון ממגוון רחב ביותר של מיני צמחים, וכן מעלים, פרחים, פירות, זרעים וקליפות עצים.

כזכור, הפעם האחרונה הייתה בשנת 2013, כאשר צפה משרד החקלאות מבעוד מועד את כניסתם של להקות ארבה ותנועתן מאילת ועד הערבה. במהלך מיגור התופעה ועד לסיומה, פעלו צוותים של משרד החקלאות לנטר את השטחים ולרסס מהקרקע ומהאוויר על בסיס יומי, 7 ימים בשבוע מסביב לשעון גם מהאוויר וגם מהקרקע, עד לסיומה, ולא הותירה נזקים ממשיים בחקלאות המקומית.

בתוך כך, במצרים מדווחים היום כי לאור ההתראות העלתה המדינה את רמת הנכונות הגבוהה ביותר באזורי הגבול, בייחוד לחופי הים האדום, עם למעלה מ -50 בסיסי בקרה הפועלים כל היממה באמצעות ניטור ובקרה.

נחילי הארבה בסודאן ובאריתריאה נודדים במהירות לאורך שני צדי הים האדום בכיוון סעודיה ומצרים, כך לפי ארגון המזון והחקלאות של האו"ם.

ממדוח אל-סבעי, ממשרד החקלאות המצרי, מסר כי הרשויות מוכנות להתמודד עם הארבה, שכן הנחילים צפויים להגיע למצרים אם סעודיה וסודן לא יצליחו להתמודד איתם. ''הנחילים מסוגלים להרוס גידולים חקלאיים בזמן שיא'' אמר אל-סבעי.