הדמייה של מבנה המכללות בירושלים, צילום: הרשות לפיתוח ירושליםועדת המשנה המחוזית להתנגדויות מחוז ירושלים, בראשות עו"ד עמיר שקד, החליטה לתת תוקף לתוכנית להקמת מכללות צה"ל בירושלים. זאת, בהתאם להחלטות ממשלת ישראל משנת 1976 ומשנת 2005 אשר קבעו כי מכללות צה"ל צריכות לחזור ולהיבנות בבירה.
» רוצים לקבל עדכונים נוספים הצטרפו אלינו לפייסבוקהתכנית אושרה למרות התנגדות של תושבים וארגונים ירוקים, ובדיון בשבוע שעבר נחשף כי המקום החדש יכלול גם מתקן ביטחוני תת-קרקעי שישתרע על פני 20 אלף מ''ר. בחברה להגנת הטבע והמתנגדים לתכנית, טוענים כי מידע זה הוסתר מהם.
התוכנית שהוגשה על ידי הרשות לפיתוח ירושלים, ונערכה ע"י משרד ארד סימון אדריכלים, ממוקמת על שטח של 39 דונם בפאתיה הצפוניים של שכונת קריית מנחם ובסמוך ל"כפר השבדי". מדובר בחטיבת שטח ציבורית בבעלות המדינה, אשר חלה בה תוכנית מאושרת עבור מוסד ציבורי.
כחלק מההליך התכנוני, ביצעה רשות המים תסקיר הידרולוגי מקיף שקבע כי רוב שטח התוכנית נמצא מעל תצורת סלע אטימה לחלוטין לחלחול ובמרחק 400 מטר ממעניינות סמוכים. יחד עם זאת, נקבעו הוראות לביצוע קידוחי חקר והוראות לניהול מי נגר אשר יבטיחו את חלחול המים.
התוכנית כוללת הקמת קמפוס חדש שיקלוט את פעילות מכללות הפיקוד והמטה של צה"ל ממחנה גלילות, ויכלול שמונה בית ספר להכשרות צבאיות שונות, מבנים משותפים כגון אודיטוריום, מתקני ספורט, בניינים למנהל וכן מתקני מגורים. הבינוי המוצע בתוכנית הינו בגובה של 3-5 קומות.
צילום: משה לוי - הפורטל לחקלאות טבע וסביבהכמו כן, במסגרת התוכנית תוקם גם טיילת פתוחה שתקיף את שטח המכללות ותתחבר לשביל ישראל. הטיילת מתחילה בסמוך למבני המגורים וניתן ליהנות בה מהנוף של כפר עין כרם. בדיון למתן תוקף לתוכנית קבעה הוועדה כי שטח המכללות יצומצם לטובת הרחבה של השטח הציבורי הפתוח ב-3 דונם, הממוקם בחלק הצפוני של המגרש, תוך הנגשת הממצאים הארכיאולוגים המצויים בו לציבור המטיילים.
במהלך הדיון הציעו המתנגדים למקם את המכללות בשטח מחנה "בית זית" הנטוש. הוועדה פסלה חלופה זו מאחר ומדובר בשטח גן לאומי המרוחק מירושלים ואינו נמצא בתחום השיפוט שלה, וכן בשל הקושי התחבורתי להגיע למקום.
כמו כן, הציעו חלק מהמתנגדים לבחון אפשרויות להעתקת המכללות אל שטחים בקמפוס האוניברסיטה העברית גבעת רם והר הצופים. הוועדה בחנה חלופות אלו ומצאה כי קיים בהן חוסר נגישות בתחבורה ציבורית, העדר ישימות קניינית, פגיעה בשטחי תעסוקה והעדר שטח בהיקף מספק. יש לציין כי המתנגדים עצמם ציינו כי רוב החלופות אותן הציעו בדיון אינן ישימות.
בוועדה ציינו כי החלופה שנבחרה היא המיטבית ביותר, מתוך חלופות רבות שכללו היבטים תכנוניים, כלכליים, חברתיים, יישומיים וסביבתיים. המיקום שאושר הינו בעל נגישות מיידית ונהנה מיתרונות רבים. כמו כן, המכללות יוקמו על ציר המוסדות הלאומיים בהם ממוקמים בין היתר הר הרצל ויד ושם, וכן בסמוך לקו הרכבת הקלה ובקישור לקמפוס גבעת רם.
מתכננת מחוז ירושלים שירה תלמי-באבאי ציינה כי "העברת מכללות צה"ל אל ירושלים, הינו צעד חיוני אשר יתרום לפיתוחה של העיר ויתרום למעמדה כבירת ישראל".
החברה להגנת הטבע: נמשיך לפעול לביטול התוכניתאברהם שקד, רכז שמירת הטבע של החברה להגנת הטבע בירושלים והרי יהודה: "ועדת המשנה להתנגדויות לא אישרה רק את מכללות צה"ל, אלא גם מתקן ביטחוני ענק, בתת הקרקע, שקיומו ומהותו הוסתרו לא רק מציבור המתנגדים, אלא גם ממליאת הוועדה המחוזית, שאישרה את הפקדת התכנית. הודעת מינהל התכנון, היא דוגמה ומופת לידיעה שקרית – פייק ניוז''.
"לא רק מכללות צה"ל, בשטח בנוי של כ - 50 אלף מ"ר, הכולל מבני לימוד, ספורט ולינה, במחנה צבאי מגודר, עם כניסה למורשים בלבד, אושרו על ידי הוועדה, אלא גם מתקן בטחוני תת – קרקעי, בשטח של יותר מ - 20 אלף מ"ר, שייעודו לשעת חירום. את קיומו של מתקן זה, שאינו חלק מהשימושים הנדרשים לתפקוד המכללות השגרתי, ניסה צה"ל להסתיר ולטשטש''
"ניכוס השטח הציבורי, עבור צה"ל, תוך התעלמות מצרכי התושבים הנוכחיים והעתידיים והסתרת המידע החיוני מהוועדה ומהציבור, הם שערורייה ציבורית וחרפה, לכל מי שנתן לה יד. החברה להגנת הטבע תמשיך לפעול בכל דרך אפשרית, יחד עם תושבי השכונות ושאר המתנגדים למיקום מחנה המכללות, כדי לבטל את התכנית ולהעביר את מכללות צה"ל למקום ראוי אחר". אומר שקד