הפורטל הישראלי לחקלאות טבע וסביבה

חדשות חקלאות, טבע, סביבה וההתיישבות הכפרית מדור החדשות


מחשש לבריאות הציבור: הוחלט להמית בע''ח הנגועים בטפיל לישמניאזיס ויסצרלית


במשרדי הבריאות והחקלאות התקבלה החלטה להמית כלבים וחתולים מכלבייה בצפון הארץ, לאחר שהתגלה כי הם נושאים את הטפיל הגורם למחלת לישמניאזיס ויסצרלית, אשר פוגעת בבני אדם ועלולה לגרום אף למוות. מדובר בסוג טפיל שונה מזה שגורם ללישמניאזיס של העור - שושנת יריחו

מערכת הפורטל לחקלאות טבע וסביבה  29-08-2018



צילום: שלומית קידר - הפורטל לחקלאות טבע וסביבה

משרדי הבריאות והחקלאות קיבלו החלטה משותפת להמית עשרות כלבים וחתולים שהוחזקו בתנאים מחפירים ובניגוד לחוק צער בעלי חיים בכלבייה באזור הצפון, לאחר שהתגלה כי הם נגועים בטפיל הלישמניה אינפנטום הגורם ל-"לישמניאזיס ויסצרלית". יש לציין, כי מדובר בסוג טפיל לישמניה שונה מזה שגורם ללישמניאזיס של העור- שושנת יריחו.

» רוצים לקבל עדכונים נוספים  הצטרפו אלינו לפייסבוק

עוד בזמן הפינוי מהכלבייה, שהתבצע לפני כחודשיים ע''י מפקחי משרד החקלאות, נראה כי בעלי החיים במתחם סובלים מתחלואה ומבעיות גופניות קשות.

לאחר העברתם למתקן מוגן של משרד החקלאות לצורך טיפול, תגלה כי רובם נגועים בטפיל שגורם מחלה קשה ומדבקת לבעלי חיים ולבני אדם, אשר פוגעת באיברים פנימיים עד כדי מוות, ומסוכנת במיוחד לתינוקות ולאוכלוסיות עם מערכת חיסונית מוחלשת.

לישמניוזיס ויסצרלית (Visceral leishmaniasis) היא הצורה החמורה ביותר של מחלת הלישמניוזיס ונגרמת על ידי הפרזיט לישמניה, הפרזיט הגורם גם לשושנת יריחו. אחרי המלריה, מחלה זאת היא גורם התמותה הגדול ביותר מבין המחלות הפרזיטיות. ללא טיפול במחלה, היא תסתיים כמעט תמיד במות הפונדקאי.

למחלת הלישמניה הויסצרלית אין אפשרות מניעה וגם טיפול תרופתי ארוך בתרופות המשמשות כיום כנגד המחלה לא מרפא את החולים לחלוטין, והם נשארים נשאים העלולים להדביק אחרים. בנוסף, אין עדות בספרות המקצועית לתחלואה כל כך נרחבת בטפיל לישמניה אינפנטום בקבוצה מרוכזת של בעלי חיים במקום אחד, במיוחד בקרב חתולים, דבר שהגביר את החשש במשרדי החקלאות והבריאות לפוטנציאל הפצת המחלה.

אמש פנתה עמותת "תנו לחיות לחיות" אל בית המשפט בבקשה להוציא צו מניעה כנגד ביצוע ההחלטה שהתקבלה לאחר דיונים רבים וסקירת חוות הדעת של אנשי המקצוע בתחום, המצביעים כי קיימת סכנה ממשית לבריאות הציבור. בית המשפט ביקש ממשרד החקלאות את תשובתו הראשונית לבקשה עד היום, יום רביעי.

על כן, לאחר התייעצות עם משרד הבריאות, ולנוכח חוות דעתם של אנשי המקצוע, כי העברת בעלי החיים לאימוץ מהווה סכנה ממשית לבריאות הציבור, ולמרות הרצון להציל ולשקם את בעלי החיים שחולצו, התגבשה עמדה המשותפת למשרדי החקלאות והבריאות על פיה יש להמית את בעלי החיים שבמקום, בעקבות החשש לבריאות הציבור ובמטרה למנוע את התפשטות המחלה.