הפורטל הישראלי לחקלאות טבע וסביבה

חדשות חקלאות, טבע, סביבה וההתיישבות הכפרית מדור החדשות


נחתם הסכם מים לחקלאות: כ-520 מיליון ₪ יועברו לחקלאים


במסגרת ההסכם, יוכלו החקלאים שנפגעו מתיקון 27 לחוק המים, להתארגן לעלויות החדשות שהושתו עליהם כתוצאה מהתיקון. התאחדות חקלאי ישראל: ''המדינה קיבלה את תביעתנו. ההסכם בא לתקן עוול ומבטיח את רצף הזכויות של החקלאים''

מערכת הפורטל לחקלאות טבע וסביבה  02-07-2018



חקלאות בעמק הירדן, צילום: דורון לב - הפורטל לחקלאות טבע וסביבה

לאחר שנה של דיונים אינטנסיביים, נחתם אתמול (א') הסכם מים לחקלאות, במסגרתו יועברו כ-520 מיליון ₪ לחקלאים שנפגעו מתיקון 27 לחוק המים, לרבות חקלאי הגליל העליון, סובב הכינרת ועמק המעיינות, וכמו כן לכ-1000 בעלי בארות פרטיות מהצפון ועד הנגב.

» רוצים לקבל עדכונים נוספים  הצטרפו אלינו לפייסבוק

על ההסכם חתומים משרד האוצר, משרד החקלאות, התאחדות חקלאי ישראל ורשות המים, והוא יובא השבוע לאישור מזכירות התאחדות חקלאי ישראל. ההסכם הינו לחמש שנים.

כזכור, במסגרת תיקון 27 הוזלו מחירי המים לחקלאים צרכני מקורות מ-2.5 ₪ לקוב מים ל-1.98 ₪. עם זאת, החקלאים באזורים המנותקים מהמערכת הארצית, נפגעו קשות ומחיר המים שלהם הועלה משמעותית.

במסגרת ההסכם, יוכלו החקלאים שנפגעו מהתיקון להתארגן לעלויות החדשות שהושתו עליהם כתוצאה מתיקון החוק. כמו כן, תינתן תמיכה ישירה במהלך השנתיים הראשונות של ההסכם, במטרה לצמצם נזקים ולאפשר לחקלאים להיערך בהתאם לפעילויות השונות.

בהתאחדות חקלאי ישראל מסבירים, כי בשל הבצורת המתמשכת, במהלך הארבע השנים האחרונות קוצצה כמחצית מכמות המים בגליל העליון. עתה, לאחר ההסכם, יקבלו החקלאים פיצוי ישיר בסך של 2.5 ₪ לקוב. בנוסף, בשאר המקומות ישולם להם תשלום ראשוני עבור השקעות שיאפשרו להם להתארגן לקבלת מים טובים יותר עבור גידולים חקלאיים חדשים.

יו"ר התאחדות חקלאי ישראל מאיר צור ומזכ"ל התאחדות חקלאי ישראל, אבשלום (אבו) וילן אומרים: "ההסכם בא לתקן עוול. חשיבותו הוא בכך שהוא מהווה המשך להסכם המים משנת 2008 ומבטיח את רצף הזכויות של החקלאים. בכך למעשה, קיבלה המדינה את תביעתנו וההסכם מהווה תיקון עוול לכל החקלאים שנפגעו מהתיקון".

עוד הדגישו ראשי התאחדות חקלאי ישראל, כי "עם זאת אנחנו בעיצומו של וויכוח נוקב עם משרד האוצר לקבל את דרישתנו לקבלת פיצויים בסך כ- 150 מיליון ש"ח בגין הקיצוצים שנעשו באופן חד צדדי בגין שנת 2018, על חשבונם של החקלאים, כתוצאה מהבצורת. זו הפעם הראשונה בהיסטוריה שנעשו קיצוצים מבלי שישולם לחקלאים פיצוי ולשם כך אנחנו פותחים השבוע במאבק ציבורי בנושא".


חקלאות בגליל, צילום: באדיבות החברה לפיתוח הגליל

סעיף משמעותי נוסף המביא בשורה של ממש לגליל, הינו תמיכה של 20 מיליון שקלים בפעילות מחקר ופיתוח, כאשר חלק מהסכום יוקצה לפעילות מו"פ צפון של החברה לפיתוח הגליל, שיושקע בקידום מחקרים ופיתוח שיטות להתייעלות, הקמת משקי מודל לבחינת זנים וגידולים ייחודיים והטמעתם, וכמו כן התייעלות והחדרת טכנולוגיות חדשות. סכום של 10 מיליון שקלים יושקעו בפעילות המפעלים האזוריים.

חקלאי הגליל הביעו שביעות רצון מהסעיף הקובע, כי התייקרות המים להשקיית אדמות הכבול המשתרעים על- 30,000 דונם חקלאיים משמעותיים בגליל, מוחזרת למשך 8 שנים. החלטה המשפיעה באופן ישיר על ענפי החקלאות והתיירות בגליל בצורה דרמטית. בנוסף, הצליחו נציגי הגליל לגייס במהלך המו"מ, תקציב בגובה 67 מיליון שקלים שיושקעו בפיתוח והקמת מפעלי מים חדשים בגליל העליון.

יו"ר החברה לפיתוח הגליל, אורי דורמן: "ההסכם מחולל צמיחה ומביא תקווה גדולה לגליל ולחקלאים כאן. אני רוצה להודות להתאחדות חקלאי ישראל, לנציגי משרדי האוצר והחקלאות ולראש רשות המים על ההבנות וההסכמות שימנעו פגיעה קשה בחקלאות ולברך על שיתוף הפעולה עם המועצה האזורית גליל עליון, מבואות חרמון ומרום הגליל, עם המושבים, הקיבוצים והארגונים באזור, שבכוחות משותפים הצלחנו להגיע לתוצאה זו".

מנכ"ל החברה לפיתוח הגליל, שגב ירבעם מוסיף: "החברה לפיתוח הגליל נערכת להקמת צוות מקצועי שיסייע וילווה את המשקים, לקדם ולממש את הכלים שמביא ההסכם, לטובת עתיד ענף החקלאות באזורנו".

ראש מועצה אזורית גליל עליון, גיורא זלץ: "התקציבים לחקלאי הגליל מיועדים לפיצוי על ייקור המים ותהליך רחב היקף של התאמת חקלאות הגליל לשינוי הנדרש, החדרת חדשנות ותמורות טכנולוגיות, שיוכלו להתחרות, בהצלחה ולפרנס אלפי בתי אב בגליל העליון. ההליכה המשותפת של חקלאי הגליל וויתור על ה"אני" למען ה"אנחנו", הוכיח את עצמו והביא להישגים גדולים. כך מובילים מאבק".