צילום: Anna Babich - iStock.comנוכח משבר המים בשל הבצורת המתמשכת, קיימה השבוע ועדת המדע והטכנולוגיה דיון בנושא קידום אמצעים טכנולוגיים לחסכון במים במרחב הפרטי והציבורי.
» רוצים לקבל עדכונים נוספים הצטרפו אלינו לפייסבוק"המצב הקשה כפי שעולה בנתונים שקיבלתי מרשות המים, אמורים להדאיג את כולנו בעתיד משק המים'' אמר יו"ר הוועדה חה''כ אורי מקלב בפתח הישיבה. ''חלילה לנו מלהגיע למצבי חירום שיצטרכו לצמצם במים לדברים בסיסים וחיוניים. פרט לתפילות לגשם, אין לנו יכולת לשנות את המשאב היקר הזה''.
מקלב הוסיף ואמר כי יש למצוא פתרונות יצירתיים שיסייעו לאגור מים או לחילופין לצמצם מים בהוצאות הקיימות. ''בעולם יש שימוש טכנולוגי משולב בכל משק המים שמצליח ביותר. ועדת המדע והטכנולוגיה תלווה מעתה את הנושא מתוך מטרה לראות כיצד דברים כאלו קורים בצורה נכונה בקרוב גם במדינת ישראל. נושא ההסברה הוא דבר חשוב שמעביר גם מסר ערכי של אחריות קולקטיבית, אך לצד זה יש לנו צורך בהטמעת פיתוחים טכנולוגיים. כנגד כל תופעה בעייתית, יש לנו דבר טוב כנגד. עלינו לגייס את החדשנות לנושא זה ולהציל את משק המים". אמר מקלב.
תמי שור, סמנכ"לית ברשות המים הציגה בוועדה מצגת ובה תוצאות המאמצים בקריאה לציבור לחסוך במים וכן אמצעים טכנולוגיים שיועילו לחסוך במים. "כמעט כל תוספות המים שיש בישראל, מגיעות ממערכת ההתפלה. החשש המרכזי שלנו היא שנת 2019 שתבוא תהיה שנת בצורת שישית במספר ובמקומות מסוימים יכולים להיות שיבושים באספקת המים". בדבריה הציגה שור את הפתרונות שיסייעו להתמודד בחיסכון במים דוגמת מערכות מחשוב לגינון ציבורי, בקרות השקיה ואביזרי חסכמים שיותקנו במוסדות ציבור.
עודד פרוכטמן, מנכ"ל אקווריוס ספקטרום לניטור רשתות ומים, סיפר בדיון כי הודות לשיתוף פעולה עם מערכת הגיחון בירושלים, רק בשנה שעברה נחסכו 20% בתצרוכת המים בעיר ירושלים. ''הפתרון טמון באפשרות לאתר נזילות קטנות שסמויות מהעין בצורה מהירה. הטכנולוגיה שבידינו היא בשני סנסורים שפוזרו על יד צינורות המים ואלו מזהים רעש חריג שמפנה אותנו לחפור מידית בנקודת הנזילה. יש צורך לעודד תאגידי מים לצרוך דברים כאלו".
יאיר מזרחי, מנכ"ל המוינסמרט סיפר על אפליקציה בעלת טכנולוגיה לסגור מרחוק את כל מה שמוציא מים בבית ובבניין, "בכמה מאות שקלים, אפשר להציל המון במשק המים כאשר בזיהוי קטן כבר נסגר גם השיבר הראשי".
פרופ' ערן פרידלר מהקואליציה למחזור מים אפורים אמר בוועדה: "כבר היום יש עודפי קולחים. עובדות שהעלנו הראו כי רק אם ימחזרו מים נוכל להתמודד עם גידול האוכלוסייה שהולך להכפיל את עצמו".
מכבי קרסו, חבר בקואליציה למחזור מים אפורים: "אחרי כל הדיבורים, לא צריך לעשות הרבה אלא רק להחליט שאנשים כאלו שהחליטו למחזר מים אפורים – הם לא עבריינים. כשזה יהיה מוסדר ומפוקח, כבר הדברים ייפתרו. זה לא עולה למדינת ישראל ולו אגורה אחת".
תמי שור מרשות המים הגיבה שאין לרשות כל התנגדות לנושא וזהו רק עניין של משרד הבריאות. "מדינת ישראל הלכה כרגע לפתרון אחר. יש לנו למצות מאגרים אחרים ומים אפורים זה לא מה שנצרך עכשיו ברמה הלאומית".
חברת הוועדה ויו"ר שדולת המים בכנסת, חה"כ יעל כהן פארן חתמה את הדיון בקריאה להמשיך לדון בנושא ולמצותו על מנת שיתחילו עם המעט כלים שיש לשמור על משק המים בישראל.