הפורטל הישראלי לחקלאות טבע וסביבה

חדשות חקלאות, טבע, סביבה וההתיישבות הכפרית מדור החדשות


תיקון לחוק: תושבי יו''ש יוכלו למכור ולקנות מכסות לייצור ביצים


התיקון שהציעה הממשלה, יוכל לצאת אל הפועל לאחר הארכת כהונת מועצת הלול, או עד שימונו לה חברים חדשים, כדי שתוכל לחזור ולתפקד. חה''כ איתן ברושי: ''פוליטיקה של שר החקלאות''

מערכת הפורטל לחקלאות טבע וסביבה  11-06-2018



לול הטלה, צילום: דפנה יוריסטה - משרד החקלאות ופיתוח הכפר

ועדת הכלכלה של הכנסת אישרה בשבוע שעבר לקריאה שנייה ושלישית, את ההצעה הממשלתית לתיקון חוק המועצה לענף הלול, העוסק בהעברת מכסות מאזור יהודה ושומרון או אליו.

» רוצים לקבל עדכונים נוספים  הצטרפו אלינו לפייסבוק

כיום לא ניתן להעביר מכסת ייצור ביצים בין המגדלים ביהודה ושומרון למגדלים בתחומי הקו הירוק, ובמשרד החקלאות מבקשים לשנות את המצב. עם זאת, במהלך הדיון התברר כי התיקון עלול להיות חסר משמעות מפני שהממשלה לא מינתה את נציגי הציבור למועצת הלול והמועצה למעשה משותקת.

ח"כ יעקב אשר, שמילא את מקומו של היו"ר איתן כבל, תקף את הממשלה על כך ואמר כי מדובר בהתנהלות שערורייתית, שפוגעת בענף הלול ובציבור. לנוכח זאת אישרה הוועדה את הצעתו של ח"כ יצחק וקנין, להאריך את תוקף כהונת חברי מועצת הלול עד לסוף 2018, או עד למינוי חברי מועצה חדשים, בכדי שתוכל לתפקד.

חה''כ וקנין שב והזכיר כי ללא המועצה תיקון החוק יהיה כאות מתה, וביקש להוסיף להצעתו גם סעיף שיחייב את המועצה לפרסם במהלך תקופת ההארכה את הפרוטוקולים המלאים שלה לעיון הציבור באתר משרד החקלאות.

נציגת משרד המשפטים, עו"ד הגר סלקטר, אמרה כי משרד המשפטים לא הספיק לבחון לעומק את הסוגיה, שעלתה בדיון לראשונה, ועלולות להיות לה השלכות על גופים ציבוריים. בעקבות זאת הודיע ח"כ אשר כי הוא מקבל את התחייבות היועץ המשפטי של המועצה, עו"ד תומס מנור, לפיה למרות שלא תהייה חובה בחוק, המועצה תפרסם את הפרוטוקולים לעיון הציבור.

חה"כ שרן השכל הוסיפה כי המינימום הדרוש הוא הגברת השקיפות לציבור, ודרשה לפרסם גם את הפרוטוקולים מהישיבות בחצי השנה האחרונה. עו"ד מנור השיב כי לא התקיימו ישיבות בתקופה האחרונה בשל בעיית המינויים כאמור. ח"כ אשר אף פנה לממשלה בדרישה למנות את נציגי הציבור בהקדם, ולא לחכות עד לסוף השנה.

חה"כ איתן ברושי: פוליטיקה של שר החקלאות


סמנכ"ל גורמי ייצור במשרד החקלאות, ד"ר אסף לוי, הסביר כי ביהודה ושומרון מיוצרות 22 מיליון ביצים וכשהוחל החוק על האזור נקבע שלא ניתן להעביר את מכסות ממנו או אליו. עם זאת, לדבריו, לאחר בחינה מחודשת של הנושא הגיע המשרד למסקנה שאין בעיה עם ההעברה.

ח"כ איתן ברושי אמר כי מדובר בפוליטיקה של שר החקלאות, שבמקום להגדיל מכסות לתושבי הגליל - מעביר מכסות ליו"ש. הוא הוסיף כי לא מדובר בדאגה לענף, ואמר כי התיקון צריך להיות חלק ממהלך כולל להצלתו, ובכלל זה טיפול במשבר בענף הפטם.

נציג המגדלים בצפון, יוסי אדוני, אמר כי הוא בעד תושבי יהודה ושומרון, אבל צריך למצוא להם פרנסה אחרת שלא פוגעת ביישובי הצפון. שמעון ביטון הוסיף כי המגדלים ביו"ש קיבלו את המכסה על-מנת להתפרנס ממנה ולא בשביל למכור אותה.

עו"ד גיל עוז, המייצג מגדלים ביהודה ושומרון: ''ביו"ש חיים אזרחים כמו כולם, שגם הם זכאים למכור את לקנות מכסות, והתיקון לא יפגע באף אחד''.

המגדלים בצפון קראו להגביל את המכסה וביטון אמר בתגובה כי צריך להגביל את המכירה לכ-560 אלף ביצים, בדומה למכסה של המגדלים בצפון, והסביר כי מגדל ביו"ש מחזיק במכסה ששווה 20 מיליון שקל. הסמנכ"ל לוי הסביר כי ההגבלות הללו מקומם בתקנון שתקבע מועצת הלול והוסיף כי המשרד מסכים לתיקון שהציע ח"כ וקנין בעניין הארכת כהונת המועצה.

נציגת משרד המשפטים, עו"ד הגר סלקטר: ''צריך לבדוק את ההחלה הרטרואקטיבית של התיקון שמציע ח"כ וקנין''. ח"כ אשר הביע זעם על הדברים וביקש לבדוק גם איך משרד המשפטים נתן לכאוס הזה להתרחש.