הפורטל הישראלי לחקלאות טבע וסביבה

חדשות חקלאות, טבע, סביבה וההתיישבות הכפרית מדור החדשות


מחקר בערבה: לצמחי המדבר סגולות ופוטנציאל רפואי ייחודיים


דר' רבקי אופיר חוקרת כבר 20 שנה את צמחי המדבר. במשך השנים היא בנתה מודלים לפעילות הצמחים בריפוי מחלות, ביניהם לריפוי סרטן. במסגרת המחקרים קטלגה כ-250 צמחים שנמצאים באוסף במרכז המדע של הערבה. אופיר סבורה, כי צמחים ששורדים את תנאי המדבר הקשים יכולים להיות יעילים בריפוי

מערכת הפורטל לחקלאות טבע וסביבה  18-01-2018



צמחי מרפא בערבה, צילום: רבקה אופנבך

במרכז המחקר והפיתוח (מו''פ) ערבה תיכונה וצפונית, בחוות 'יאיר', חוקרת ד"ר רבקי אופיר צמחים מהמדבר, במטרה לאתר בהם חומרים מיטיבים לאדם. לתפיסתה, הצמחים במדבר ששורדים תנאי עקה קשים כמו למשל גשם מועט, חום וקרינה גבוהה, מיצרים חומרים ייחודיים.

» רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו אלינו לפייסבוק

רבקה (רבקי) אופיר, היא ביולוגית במרכז מדע ים המלח והערבה והמנהלת המדעית של שלוחת ערבה תיכונה. בעלת תואר דוקטור מאוניברסיטת בן-גוריון בנגב. מחקריה עוסקים בתחום הצמחים. היא בנתה מודלים לפעילות צמחי מדבר בריפוי מחלות, ובמסגרת זו קטלגה כ-200 צמחי מדבר באוסף צמחים במרכז המדע. כן בנתה מודלים לריפוי סרטן על ידי צמחיית מדבר, בין היתר הציטראל אשר הורג תאים סרטניים מבלי לפגוע בתאים רגילים.

ד"ר אופיר, חוקרת את הצמחים במעבדה וממצאיה עשויים לשמש בעתיד פיתוח של חומרי מרפא למחלות בבני אדם. לאחר בדיקות מודלים של מחלות, הצמחים המכילים חומרים עם יתרונות רפואיים, מאוקלמים לגידול במו"פ, תוך שימוש בפרוטוקול התואם לתנאי העקה במדבר.

במעבדה של אופיר בחצבה, נבדקים מודלים שמדמים מחלות סרטן מסוגים שונים. באחד המודלים מגודלים באינקובטור תאי סרטן, ונבדקת השפעתם של חומרים שהופקו מצמחי המדבר על תאים אלה.


דר' רבקי אופיר וספריית צמחי המדבר במו''פ ערבה תיכונה

"היה לי חשוב מאוד להוכיח, כי יש אמת בהנחה שצמחים הגדלים במדבר מייצרים חומרים ייחודיים למדבר" אומרת ד"ר אופיר. לשם כך, אספה בנחל נקרות , יחד עם חוקרים נוספים, זרעים של צמחי אכילאה ריחנית - שיח מדברי בעל גבעולים זקופים ועלים משוננים המנוקדים בבלוטות שמן אתרי. אלה נזרעו בערוגות המו"פ לצד הצמחים המתורבתים. "השווינו בין תכולת החומרים בצמחים המתורבתים לאלו של הצמחים המדבריים, ומצאנו, כי יש מספר משמעותי של חומרים שמיוצרים רק בתנאי המדבר. חומרים אלו נחקרים כיום במודלים של מחלות".

הנחת המחקר הינה, כי צמחים הגדלים בתנאי עקה במדבר, מייצרים חומרים (מטבוליטים) אוריגנלים, ומחומרים אלו מוצע לפתח חומרי מרפא. סריקת מיצויי הצמחים - תא או מיצויים אורגניים, נעשית כנגד מודלים של מחלות בבני אדם, כשהמודלים הם דגי זברה ונמטודה מחקרית, המבטאים את גורם המחלה של בני האדם ומודלים של סרטן בצלחת.

רגע לפני התערוכה החקלאית הגדולה בישראל שתתקיים בט"ו בשבט (31.1-1.2) במו"פ ערבה תיכונה וצפונית בתחנת 'יאיר' בחצבה, ליקטנו ממצאים על מספר צמחים. בתערוכה תוכלו להיחשף לשיטות ההפקה של המיצויים מצמחים אלו:

פרעושית גלונית: צמח נמוך ומפוצל בעל פרחים צהובים שפורח בן החודשים ינואר ליוני. גדל בוואדיות הערבה כמו נחל שחק, שיזף, גדרון ועוד. הצמח כולל הפרחים, מכיל חומרים שמחד פעילים כנגד פטריות מחלה של ירקות כמו ריזוקטוניה ופיתיום, ומאידך חומרים שהורגים תאי סרטן על ידי הפעלת התוכנית הקנטית למות של תאים (אפופטוסיס).


פרעושית גלונית בערבה, צילום: מימי גלבוע

כוכב ריחני: שיח מסועף במיוחד, בצבע אפרפר עם פרחים צהובים, בעל ריח נעים, עלים מאורכים ובסיסו חובק גבעול וגדל בעיקר בערוצי נחלים במדבר כמו נחל נקרות. שיא פריחתו הינה בין החודשים מרס- מאי ועלי המעטפת של הפרח מכופפים פנימה כאגרוף קפוץ עד הבשלת הפרי ועוטפים את הזרעים. חומרי הצמח נבדקו לפעילותם כנגד תאי סרטן לימפומה וסרטן השד ונמצא, כי הצמח מיצר חומרים פעילים שהורגים את תאי הסרטן על ידי הגברת שחרור רדיקלים חופשיים והפעלת תוכנית גנטית למוות של תאים (אפופטוסיס).


כוכב ריחני, צילום: מימי גלבוע

שרביטן ריסני: שיח שענפיו בנויים ממפרקים וריסים קצרים מעטרים אותם. לצמח פירות צבעוניים דמויי אצטרובל עם כתם שחור של הזרע המציץ מתוך הפרי. הצמח גדל בערבה בין היתר באזור צומת מנוחה. רק לאחר יצירת מיצוי צמחי בפרוטוקול מיוחד, הראו במו"פ ערבה, כי הצמח מיצר חומרים המסוגלים להרוג תאי סרטן מסוג לימפומה.


שרביטן ריסני, צילום: מימי גלבוע

לענת יהודה: שיח בגוון אפרפר, בעל עלים קטנים המחולקים לאונות וצומח בין היתר בערוץ נחל פארן שבערבה. לצמח בלוטות שמן אתרי על העלים והתפרחות מדיפות ריח חזק כשממוללים אותן. המחקר שנערך במו"פ הראה, כי החומרים הנדיפים של הצמח מעכבים התפתחות של פטריות מחלה בחקלאות (פוזריום, ריזוקטוניה,פיתיום) ויתכן ויוכלו לשמש תחליף לחומרי הדברה כימים מזיקים.


לענת יהודה, צילום: גדעון רוולסקי

לענת המדבר: שיח נמוך יחסית בצבע אפור הנפוץ בעיקר בנגב. הסתגלותו לתנאי מדבר מתבטאת בחילופי עלים. הצמח מוציא בחורף עלים גדולים ולעומת זאת בקיץ עלים קטנים. שיא פריחתו בסתיו. במחקר נמצא, כי חומרי הצמח מונעים גדילת פטריות מסוג ריזוקטוניה ופיתיום הגורמות מחלות בגידולים חקלאיים. בלענת המדבר נמצא החומר ארתמיסינין, הידוע כחומר המונע התפתחות מלריה.


לענת המדבר, צילום: מימי גלבוע

את החוקרת ריבקי אופיר, ואת צמחי המדבר, תוכלו לפגוש במסגרת התערוכה החקלאית הגדולה בישראל יום פתוח ערבה שתתקיים בט"ו בשבט בתאריכים 31.1-1.2.2018 במו"פ ערבה תיכונה וצפונית, בתחנת 'יאיר' שבמושב בחצבה.

בתערוכה המשתרעת על שטח של 15 דונם יציגו כ-250 חברות מובילות את החידושים האחרונים בתחומי החקלאות ותחומים משיקים.. כמו כן, חוקרי המו"פ יפתחו את שערי החממות למבקרים שיוכלו ללמוד, לראות ולטעום מהתוצרת החקלאית, ולהתרשם מהפלא החקלאי בערבה. בחממות התצוגה תוכלו לראות זני ירקות ופירות חדשים, גידול דגים ייחודיים במדבר ועוד. הכניסה חינם!