הפורטל הישראלי לחקלאות טבע וסביבה

חדשות חקלאות, טבע, סביבה וההתיישבות הכפרית מדור החדשות


היקף נזקי הטבע לחקלאות בשנת 2017 - כ-180 מיליון ₪


היקף הנזקים אינו כולל את הפשיעה החקלאית, כמו גניבות של גידולים וציוד חקלאי, ואינו כולל נזקים שנגרמו בשנה החולפת כתוצאה מפגיעה מכוונת בגידולים או בציוד. מנכ''ל קנט שמואל תורג'מן: אין אף ענף כלכלי אחר בישראל שנאלץ להתמודד עם נזקי טבע ונזקים בהיקף כזה

מערכת הפורטל לחקלאות טבע וסביבה  10-01-2018



3. נזקי סערה בגידולי בננות , צילום: חברת קנט

בעוד שעבור רובנו הדיווחים על מזג האוויר והבצורת הפוקדת את ארצנו בשנים האחרונות הם נושאים בשולי החדשות, עבור החקלאים מדובר בנושא כלכלי-קיומי. מסיכום נתוני 2017 של קנט - הקרן לביטוח נזקי טבע בחקלאות, עולה כי היקף נזקי הטבע נרחב הרבה יותר מנזקי הבצורת.

» רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו אלינו לפייסבוק

מסיכום נתוני קנט שפורסמו הבוקר (ד') עולה כי בשנת 2017 טיפלה קנט בכ-10,000 דיווחים על נזקי טבע שנגרמו לחקלאים, כאשר היקף הפיצוי הכולל עמד על כ-180 מיליון ₪. כ- 95 מיליון ₪ שולמו במסגרת ביטוח נזקי טבע וכ- 85 מיליון ₪ שולמו במסגרת ביטוח אסונות טבע.

יצוין כי היקף הנזקים אינו כולל פשיעה חקלאית הכוללת גניבות של גידולים וציוד חקלאי, ואינו כולל נזקים שנגרמו בשנה החולפת כתוצאה מפגיעה מכוונת בגידולים או בציוד.

השנה גיבשה קנט תכנית ראשונה מסוגה, לביטוח נזקים הנגרמים כתוצאה מהפשיעה החקלאית המוערכים בכ-60 מיליון ₪ בשנה. התכנית הוגשה למשרד החקלאות.

בהתייחס לסופה שהתחוללה בארץ בסוף השבוע האחרון, בקנט התקבלו עשרות דיווחים של חקלאים על נזקים שנגרמו מהגשמים העזים ומהרוחות החזקות. מעריכי החברה בוחנים בימים אלה את היקף הנזקים.

הנזקים המרכזיים לחקלאים בשנה החולפת היו כתוצאה מקרה - נזקים ארוכי טווח שפגיעתם יכולה להימשך לאורך חודשים ארוכים. גורמי נזק משמעותיים נוספים שאירעו בשנה החולפת היו מחלות ומזיקים שגרמו לפחיתה ביבול וכן נזקים שנגרמו מסערה, חום וברד.


נזקי סערה במטע תפוחים בצפון הארץ, צילום: חברת קנט

מנתוני קנט עולה כי היקף הנזקים הגדול ביותר השנה היה למגדלי הירקות, נזק של למעלה מ-44 מיליון ₪. מגדלי הפירות פוצו בשנה החולפת בכ-20 מיליון ₪, מגדלי הבננות פוצו במעל ל- 18 מיליון ₪. מגדלי ההדרים פוצו בכ-16 מיליון ₪ ונזקים משמעותיים נוספים נגרמו גם למגדלי הפלחה. בענפי החי שולמו כ- 50 מיליון ₪ פיצויים, מרביתם לענף הלול - כ- 27 מיליון ₪ וכ- 15.5 מיליון ₪ לענף הבקר.

העגבנייה הייתה הגידול שספג בשנה האחרונה את היקף הנזקים הגדול ביותר ולאחריה הפלפל והמלפפון. נזקים משמעותיים נוספים נגרמו לגידולי האבטיח ותפוחי העץ, חיטה, קלמנטינה מזן אור ותפוחי אדמה.

מבחינה גיאוגרפית, כ-40% מהודעות הנזק התקבלו ממגדלים באזור הצפון, כ-35% מחקלאים במרכז הארץ וכ-25% מהנזקים דווחו על ידי מגדלים בדרום.

בקנט מציינים, כי בניגוד לנזקים העלולים להיגרם לענפים אחרים, נזקי הטבע מאופיינים בעוצמה גדולה ובהיקף נרחב ועלולים לפגוע בכל הגידולים של החקלאי. מסיבה זו, ועל מנת להבטיח את יציבותם הכלכלית של החקלאים ולמנוע מצב של קריסת משקים כתוצאה מהיקף נזקים נרחב, מרבית הגידולים החקלאיים מבוטחים בביטוח בסיסי הנרכש במרוכז ע"י הארגונים והמועצות. בנוסף, קנט מאפשרת לחקלאים לרכוש ישירות בחברה ביטוח מורחב המאפשר קבלת פיצוי גבוה יותר והשתתפויות עצמיות נמוכות יותר מהביטוח הבסיסי. מנתוני קנט עולה כי מרבית הפיצויים משולמים במסגרת הביטוח המורחב. בשנה החולפת בענפים בהם קיימת אפשרות להרחיב לרכוש ביטוח מורחב קנט שילמה למעלה מ-110 מיליון ₪ במסגרת הביטוח המורחב וכ-25 מיליון ₪ במסגרת הביטוח הבסיסי.


2. נזקי חום בענבים ירוקים , צילום: חברת קנט

שמואל תורג'מן, מנכ"ל קנט: "מעבר לחשיבות הכלכלית של החקלאות המקומית, לשמירה על חקלאות ישראלית חזקה ישנה משמעות לאומית בהיבטים שונים כגון עצמאות מזון ושמירה על קרקעות המדינה. בנוסף להיבטים כלכליים הכרוכים בהתמודדותו של כל עסק, החקלאים נאלצים להתמודד עם נזקים הנגרמים כתוצאה ממזג האוויר ושינויי האקלים ומפשיעה חקלאית, נזקים בהיקף עצום ששום ענף אחר אינו נאלץ להתמודד איתם. ללא הביטוח והשתתפות משמעותית של המדינה בעלויות הגבוהות, נהיה עדים לקריסה של משקים רבים, על כל המשתמע מכך".

"כחלק מחזון החברה אנחנו רואים את ייעודינו במציאת מגוון פתרונות ביטוחיים מתקדמים שיסייעו לחקלאים ויאפשרו להם להמשיך בעבודתם, תוך מניעת פגיעה כלכלית. עד כה התמקדנו בביטוח כנגד נזקי טבע, אך אנו מאמינים כי עלינו להרחיב את תחומי פעילותנו, ולספק לחקלאים ביטוח רחב ככל הניתן". אומר תורג'מן.