מחקר ישראלי תזונתי ראשון מסוגו בעולם, שמשתמש לראשונה במכשיר ההדמיה MRI, בודק האם הגוף שלנו 'זוכר' כל דבר שאנחנו אוכלים והאם כל סוגי השומנים הם שווי ערך. החוקרים מצאו שלאוכל ישנה השפעה מצטברת על הבריאות, ושלדיאטה ים תיכונית ודלת פחמימות השפעה הרבה יותר דרמטית משחשבנו
מערכת הפורטל לחקלאות טבע וסביבה 30-11-2017
הגוף זוכר, אבל יש גם מרווח לתמרון: מחקר ישראלי חדש, אשר פורסם בכתב העת היוקרתי ובעל ההשפעה של ארגון הלב האמריקני,Circulation, השתמש לראשונה במכשיר ההדמיה MRI על מנת למפות את הצטברות תאי השומן העודפים בכלל גופו של האדם.
עוד בדק המחקר, את השפעת דיאטה דלת פחמימות-ים תיכונית כנגד דיאטה דלת שומן, בשילוב, או באי-שילוב פעילות גופנית, על השינויים החלים לאורך זמן במאגרי השומן העודף באיברים שונים בגוף.
החוקרים מצאו כי לדיאטה דלת פחמימות-ים תיכונית הייתה השפעה מובהקת יותר על נסיגת השומן בכבד, סביב הלב, בלבלב והשומן העודף התוך בטני (ויסצרלי) בהשוואה לדיאטה דלת שומן שוות קלוריות.
המחקר הייחודי של אוניברסיטת בן-גוריון בנגב, בשיתוף עם חוקרים מהרווארד ומאוניברסיטת לייפציג, נערך על פני תקופת ניסוי ארוכה במיוחד ועל מדגם משתתפים גדול במיוחד - ניסוי שנמשך שנה וחצי בקרב כ- 300 משתתפים, עובדי הקריה למחקר גרעיני בנגב.
המשתתפים חולקו באקראי לדיאטה דלת שומן או דיאטה דלת פחמימות-ים תיכונית במידה שווה של קלוריות. כמו כן, למחצית מכל קבוצת דיאטה הוספה פעילות גופנית. במהלך הניסוי ביצעו החוקרים מעקב על ידי הדמיות MRI של הגוף כולו, שבוצעו 3 פעמים על פני תקופת המחקר, על מנת למפות ולכמת את מאגרי השומן של גוף האדם.
מאגרי השומן השונים בגוף האדם הגיבו באופן שונה להתערבות (תזונה ופעילות גופנית): יחד עם ירידה מתונה במשקל, השומן הכיבדי הופחת ב 22% , השומן סביב הלב ב 11% (הפחתה נפחית של כ 70 מ"ל) והשומן התוך בטני הופחת ב 29% ואילו מאגרי השומן בלבלב ובשריר ירדו רק ב 1-2%.
מאידך, היו צברי תאי שומן בכליה, בתוך השריר ובצוואר שלא הגיבו שונה לאסטרטגיות אורח החיים השונות אלא ירדו בהתאמה ישירה למידת הירידה במשקל בלבד. בכל מקרה, לפעילות גופנית הייתה השפעה מכרעת על הפחתה משמעותית בשומן התוך ביטני בשילוב כל אחת מסוגי הדיאטה.
הניסוי (CENTRAL MRI) המורכב הושלם עם 86% שיעורי היענות. משתתפי קבוצת הדיאטה דלת השומן אכן הפחיתו באופן מובהק את צריכת השומן שלהם בדיאטה, וקבוצת הדיאטה הים תיכונית-דלת פחמימות הפחיתה משמעותית בצריכת הפחמימות כאשר בשתי הקבוצות חלה ירידה דומה בצריכת הקלוריות. בעוד שהמשקל הסופי של שתי קבוצות הדיאטה היה דומה, פעילות גופנית הפחיתה יותר את היקף המותן .
כמו כן מצאו החוקרים כי לירידה בשומן הכבד ובכל אחת מרקמות השומן הביטני היו השלכות בריאותיות ספציפיות: לאחר שליטה במספר פרמטרים, ירידה בשומן התוך ביטני (ויסצרלי) או בשומן הכבד היו קשורים באופן בלתי תלוי עם שיפור בפרופיל השומנים הכללי בגוף, הפחתה בשומן התת-עורי העמוק נקשרה לשיפור במדדים הקשורים לאיזון סוכר ואילו הפחתה בשומן התת-עורי השטחי הייתה ניטרלית מבחינת יתרון בריאותי.
לדברי החוקרים, מעבר לתזונה בריאה, מופחתת סוכר ופחמימות בכלל, תוך כדי ירידה מתונה במשקל אך לאורך זמן, השפעה הרבה יותר דרמטית משחשבנו על מחסני השומן החולניים הקשורים לסוכרת ולמחלות לב וכלי דם. מחקר זה עשוי לתרום לדיוק בפרוטוקולים רפואיים בעתיד שיהיו יותר ספיציפיים לסוג השומן הדורש טיפול ולאסטרטגיה המועדפת לזה.
הניסוי הוליד ספריית מידע עצומה כאשר בכל הדמיית MRI מחולק הגוף ל 3000 שכבות הדמייה המאפשרות מדידות מדויקות של מאגרי שומן באיברים ספיציפיים.
ניסוי ה- CENTRAL MRI תוכנן בעקבותניסוי ה-DIRECT הישראלי DIRECT two-year trial (NEJM 2008) ולאחר מעקב בן 4 השנים (NEJM 2012). שבוצע אף הוא ע"י אותה קבוצת מחקר ישראלית מאוניברסיטת בן-גוריון ובקרב משתתפים בקריה למחקר גרעיני בדימונה, בו הוכח לראשונה כי לדיאטה ים תיכונית ודיאטה דלת פחמימות יתרון בשיפור סמני דם שונים על פני דיאטה דלת שומן וכי למעבר לדיאטה בריאה, תוך הפחתה מתונה במשקל, אפקט דרמטי על נסיגה בטרשת העורקים (CIRCULATION 2010) בהתבסס על ממצאים אלו, החוקרים שאלו האם שינוי בהרכב השומן התוך גופי הוא האחראי ליתרון זה.
ניסוי ה-CENTRAL MRI בוצע על ידי חוקרים באוניברסיטת בן-גוריון בנגב, בראשות פרופ' איריס שי (ראש צוות הפרויקט), ד"ר יפתח גפנר , פרופ' אילן שלף – נוירו-רדיולוג ומנהל מערך הדימות בסורוקה ושל ד"ר דן שוורצפוקס – סגן מנהל סורוקה ומנהל המיון הפנימי, יחד עם עשרות חוקרים מהמרכז הרפואי סורוקה, הקרייה למחקר גרעיני דימונה ובשיתוף בינלאומי עם חוקרים מאוניברסיטת הרווארד- ארה"ב ולייפציג-גרמניה.
רשימת החוקרים הישראלים: ד"ר יפתח גפנר, פרופ' אילן שלף, ד"ר דן שוורצפוקס, הילה זליכה, לילך טנא, ענת יסקולקה מאיר, ד"ר גל צבן, נועם כהן, ניצן בריל, מיכל ריין, דנה צרפתי, שירה קנסיגבוך, עודד קומי, ד"ר אריק וולק, ד"ר יואש חסידים, ד"ר רחל גולן, ד"ר הילה אבני חסיד, ד"ר אביטל ביליצקי, בני סרוסי, אייל גושן, ד"ר אלעד שמש, פרופ' יעקב הנקין, פרופ' אסף רודיך ופרופ' איריס שי.