הערב התיכונה, צילום: רבקה אופנבך על אף כי 'שביל ישראל' שנבחר ע''י ה'נשיונל ג'יאוגרפיק' כאחד מ-20 מסלולי ההליכה הטובים ביותר בעולם, נחנך כבר לפני 22 שנים, משרד התיירות הכריז השבוע על כוונתו להקים 'שביל חוצה ישראל' לאורכה ולרוחבה של המדינה.
» רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו אלינו לפייסבוק ביום ראשון הקרוב צפויה הממשלה לאשר החלטה להקמת שביל תיירותי לאורכה ולרוחבה של ישראל. מדובר בדרך אתגרית ותיירותית אשר תאפשר את הצגת הגיוון הנופי והתרבותי של הארץ.
על-פי ההחלטה הצפויה, מנכ"ל משרד התיירות אמיר הלוי יעמוד בראש צוות שיכלול את המשרד לפיתוח הנגב, הפריפריה והגליל, קק"ל ורשות הטבע והגנים, לצורך גיבוש הצעה לתכנית, שתתוקצב על ידי משרד התיירות בסכום של 10 מיליוני שקלים. יצוין כי זו פעם ראשונה שהממשלה לוקחת חלק בפרויקט מסוג זה.
במשרד התיירות אומרים, כי על רקע שבירת שיא כל הזמנים בכניסות תיירים בשנה האחרונה, והצורך לגוון ולהרחיב את אפשרויות הטיול בישראל, הדרך המוצעת תאפשר למנף את התיירות בכל רחבי הארץ – חבל הארץ הצפוני המאופיין בנופים ירוקים ומאגרי מים, חבל הארץ הדרומי המאופיין בנוף מדברי, דרך המאפשרת הליכה בין אתרים קדושים, וכיו"ב.
שביל ישראל שנחנך לפני 22 שנה, צילום: דב גרינבלט - החברה להגנת הטבע משרד התיירות, בתיאום ובשיתוף צוות בחינה בין-משרדי יגיש לממשלה בתוך 120 יום את המלצותיו לתכנית אסטרטגית לפיתוח השביל. המלצות הצוות יכללו את מתווה השביל התיירותי ובכלל זה את החיבור לשביל ישראל לאופניים, תכנון התאמת התשתיות התומכות, מקומות הלינה לאורך השביל ועוד.
בהחלטה נכתב, בין היתר, כי "הפוטנציאל הכלכלי של תיירות שכזו לפריפריה היא משמעותית ויש בה כדי הביא לפריחה של חדרי אירוח, מקומות הסעדה, אטרקציות תיירותיות ועוד. יתרה מכך, בפריפריה ההישענות הכלכלית על התיירות היא כעל תשתית תעסוקתית ומקור הכנסה מרכזי. לכן, המשמעות של גיבוש תכנית כוללת לדרך שכזו היא הכרחית על-מנת לסייע ולקדם את הפריפריה. בכך, מדינת ישראל כולה תוכל ליהנות מהצמיחה בתיירות הנכנסת".
כמו כן נכתב, שהניסיון העולמי מראה כי שבילים תרמילאים מהווים אטרקציה תיירותית במדינות רבות, שהשכילו למנף משאבי טבע לשבילים ארוכים, מתוחזקים ברמה גבוהה ומשווקים ברחבי העולם כיעד תיירותי בפני עצמו.
ההצעה מפרטת את הפוטנציאל הכלכלי של שביל החוצה את מדינת ישראל - הן בתיירות פנים והן בתיירות נכנסת, לרבות הקמת אטרקציות, מקומות לינה והסעה ועוד. צוין, שההוצאה הממוצעת של תייר בישראל היא כ-1,500 $. השביל צפוי לשפר ולפזר את ההוצאה התיירותית גם לפריפריה.
שר התיירות יריב לוין: ״ההחלטה להקים שביל תיירות שיעבור לאורכה ולרוחבה של ישראל היא החלטה חשובה על רקע שבירת שיא כל הזמנים בתיירות הנכנסת לישראל והמאמצים להוסיף אטרקציות תיירותיות שישרתו את המבקרים והמטיילים בארץ. השביל יחשוף בפני המטיילים והתיירים את נופיה ואתריה של ישראל, ויביא את המסיירים בו לכל חלקיה, גם לאזורי הפריפריה, ובכך יתרום תרומה כלכלית משמעותית לאזורים אלה”.
מהחברה להגנת הטבע נמסר בתגובה: ''כמי שיזמה, הגתה וסימנה את שביל ישראל, שחוגג השנה 22 שנים, מלאות במטיילים מהארץ ומכל העולם, החברה להגנת הטבע מברכת על היוזמה ותשמח לתרום מניסיונה רב השנים בסימון שבילי תיירות וטיולים, בכל רחבי הארץ".