הפורטל הישראלי לחקלאות טבע וסביבה

חדשות חקלאות, טבע, סביבה וההתיישבות הכפרית מדור החדשות


אזהרה: אל תקנו אבוקדו מסוג 'גליל' עד סוף אוגוסט


האבוקדו שנמצא כבר מסוף השבוע בשווקים הוא בוסר ועדיין אינו ראוי למאכל. מועצת הצמחים מזהירה את הצרכנים שלא לקנות אותו עד סוף אוגוסט כיוון שלא יבשיל ויישאר בלתי אכיל

מערכת הפורטל לחקלאות טבע וסביבה  30-07-2017



אבוקדו מסוג 'גליל', צילום: באדיבות מועצת הצמחים

מועצת הצמחים מזהירה את הצרכנים מפני קניית אבוקדו "בוסר" שנמצא כבר על המדפים: כמדי שנה, בשלהי הקיץ, מתקרבת "עונת האבוקדו". הימים הללו – סוף יולי ותחילת אוגוסט - הם ימי מעבר בין אבוקדו מזן ה'ריד' לזן 'גליל'.

» רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו אלינו לפייסבוק

ה'רד' - זן האחרון של העונה הקודמת, מתאפיין בצורה עגולה ככדור וקליפתו קשה וחלקה. ה'גליל' - הזן הראשון של העונה החדשה מתאפיין בפירות מאורכים, חלקים וקליפתם דקה. פירות ה'ריד' האחרונים נמכרים בתקופה זו במחיר גבוה במיוחד כיוון שאין תוצרת רבה והביקוש גדול.

"המצב הנוכחי גרם לכך שכמה מגדלי אבוקדו מסוג 'גליל' לא עמדו בפיתוי, והחליטו לשווק לצרכנים פרי מוקדם (בוסר)'' אומרת אורנה סנדל, מנהלת איכות וסטנדרטים בענף הפירות במועצת הצמחים. ''מי שירכוש כעת אבוקדו 'גליל' יתאכזב מאוד; הפרי המוקדם הזה לא יבשיל, יישאר בלתי אכיל, וקנייתו תסתיים במפח נפש. למרות הפופולאריות הגדולה של האבוקדו, אנחנו ממליצים לצרכנים להמתין עד סוף אוגוסט לפני שקונים אבוקדו מזן 'גליל' ועד סוף ספטמבר לפני שקונים אבוקדו מזן 'אטינגר'".

אבוקדו בשל וטוב למאכל נמדד ברמת השומן שבו. לכל זן רמת שומן מינימלית ייחודית לו, אשר מגדירה את מוכנות הפרי. קטיף מוקדם מדי של פרי אשר עדיין לא הגיע לרמה הנדרשת של שומן יוביל להתכווצות הקליפה, השחרה וריקבון של אזור העוקץ וסביב הגרעין הוא יישאר קשה ובלתי אכיל. ענף הפירות במועצת הצמחים מפרסם מדי שנה תאריכי קטיף ומדדי הבשלה למגדלים ולמשווקים. בנוסף, פועלים אנשי המועצה בשטחי הגידול ובשווקים במטרה למנוע קטיף מוקדם ולוקחים בדיקות למעבדה עבור החקלאים.

ענף האבוקדו הוא הגדול ביותר בענף הפירות (היקף השטח הנטוע: כ-80,00 דונם). יבול האבוקדו בעונת 2016-2017 היה 110,000 טונות, מהם כ-61,000 טונות לייצוא (בעיקר לאירופה, ובשנה האחרונה גם ליפן) וכ-49,000 טונות לשוק המקומי. ייצוא האבוקדו מישראל מוערך בכ-100 מיליון דולר בשנה, ואילו שיעור הצמיחה השנתי שלו עומד על 6%.

לאחרונה הודיעו מועצת הצמחים ומשרד החקלאות כי הם משקיעים 6 מיליון ₪ במספר מיזמים של מחקר ופיתוח זני אבוקדו (כחלק מהשקעה כוללת של 18 מיליון ₪; 6 מיליון ש"ח נוספים יושקעו בענף הבננה ו-6 מיליון ₪ בענף התמר). המטרה המרכזית של המיזמים הללו היא להגדיל את הייצוא, את כמות יבול הפירות ואת איכותם. כאמור, היקף המיזם בענף האבוקדו הוא 6 מיליון ₪ לתקופה של 3 שנים (3 מיליון ₪ משקיע המדען הראשי של משרד החקלאות ו-3 מיליון ₪ נוספים יושקעו ע"י מגדלי האבוקדו) ומטרתו היא מציאת דרכים להעלאת היבול וכן פתרון לבעיית היבול הסירוגי במטע.

את המיזם מובילה ד"ר ורד יריחימוביץ מהמכון הוולקני עם צוות חוקרים מהשורה הראשונה בתחומם. שולחן מגדלי האבוקדו בענף הפירות במועצת הצמחים מלווה את המיזם באמצעות ראובן דור, יו"ר שולחן מגדלי האבוקדו, אודי גפני, המנהל המקצועי של שולחן האבוקדו, ומיקי נוי, המדריך הראשי בשה"מ לענף האבוקדו (שה"מ = שירות ההדרכה והמקצוע של משרד החקלאות). בנוסף למיזם זה, היקף המו"פ בענף האבוקדו הוא כ-4 מיליון ₪.

מועצת הצמחים פועלת במישורים הציבוריים והמקצועיים של ענף החקלאות כגורם מרכזי לצד משרד החקלאות וארגוני המגדלים. היא הוקמה בשנת 2004, וכיום מורכבת מ-4 ענפים שונים: פירות, ירקות, פרי ההדר וענף הזית. זוהי מועצה הפועלת על פי חוק הקובע שלמגדלים יהיה רוב במוסדות המנהלים אותה, ולצידם מכהנים במוסדות המועצה נציגי ממשלה, משווקים, יצואנים וצרכנים.