הפורטל הישראלי לחקלאות טבע וסביבה

חדשות חקלאות, טבע, סביבה וההתיישבות הכפרית מדור החדשות


אוסף תכשיטי נשים בני כאלף שנה התגלה במצודה צלבנית במודיעין


טבעות, צמידים ועגילים מברונזה וכסף נמצאו במהלך חפירה ארכיאולוגית במטבח של מצודה עתיקה בגבעת התיתורה במודיעין. ''הבשלניות הקדומות לא נזהרו עם התכשיטים שענדו בזמן הבישול, והם נשמטו להן באקראי במהלך העבודה במטבח''

מערכת הפורטל לחקלאות טבע וסביבה  24-06-2017



צילום: EYECON - באדיבות רשות העתיקות

מצבור יוצא דופן של תכשיטי נשים בני כ-900 שנה התגלה בחפירה ארכיאולוגית של רשות העתיקות במודיעין. המצבור כולל טבעות, צמידים, עגילים וסיכות שיער והוא נמצא במטבח של מגדל מצודה צלבנית בגבעת התיתורה.

» רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו אלינו לפייסבוק

גבעת תיתורה הוא אתר ארכיאולוגי ייחודי ומרתק בתחומי העיר מודיעין-מכבים-רעות. בחפירות ארכיאולוגיות שהתקיימו בגבעה בעבר, התגלו עדויות לחיים בה מהתקופה הכלקוליתית (לפני כ- 6,000 שנה) ועד לעת החדשה. מיקום הגבעה אסטרטגי - על הדרך הראשית שעלתה ממישור החוף לירושלים, והיא מוקפת בעמקים פוריים ששימשו לחקלאות, והיה באפשרותם לכלכל את תושבי הגבעה לאורך הדורות. בחפירה הארכיאולוגית משתתפים תלמידים, גמלאים ומתנדבים תושבי העיר מכל הגילאים, והיא מעניקה להם את ההזדמנות לחשוף את המורשת התרבותית של העיר שלהם באופן ישיר ובלתי אמצעי.


החפירות בגבעת תיתורה במודיעין, צילום אווירי: יצחק מרמלשטיין - רשות העתיקות

''כאן, בחצר הפנימית של המצודה הצלבנית, בישלו ואפו לתושבי המצודה לאורך מאות שנים במהלך ימי הביניים – לפני כ-900 שנים'' אומר אברהם טנדלר, מנהל החפירה מטעם רשות העתיקות. ''במטבח הקדום נחשפים תנורי חרס קדומים (טבונים), סירי בישול, קנקנים, כלי הגשה ושולחן, שרידי מזון רב כגון גלעיני זיתים, קטניות, חרצני גפנים מפוחמים, וכן עצמות בעלי חיים. נראה שהבשלניות הקדומות לא נזהרו דיין עם התכשיטים שהן ענדו בזמן הבישול והאפייה, שכן בחפירה נמצאים תכשיטים רבים, חלקם עשויים ברונזה וכסף".


תכשיטי ננשים שנמצאו במטבח המגדל הצלבני. צילום: ורד בוסידן - רשות העתיקות


תכשיטי נשים שנמצאו במטבח המגדל הצלבני. צילום: ורד בוסידן, - רשות העתיקות

מרבית התכשיטים נמצאו על ידי מתי יוחננוף – ארכיאולוג מתנדב שמתמיד להגיע לחפירה. "באתר כולו מצאנו חפצי מתכת רבים, ביניהם מטבעות, טבעות, צמידים וכלי איפור. ממצאים אלו מעידים על אופי פעילות המשויך באופן מסורתי לפעילות נשית ביתית. תושבי העיר הוותיקים ומתנדבים נוספים המגיעים לחפירה, חוקרים את יסודות המצודה וחושפים בשיטתיות מבנה גדול ממדים מהתקופה הרומית, החבוי מתחת למצודה הצלבנית''.


תלמידת בית ספר שמשתתפת בחפירות עם עגיל שנמצא במטבח המגדל הצלבני. צילום: ורד בוסידן - רשות העתיקות

"התרגשתי לגלות קהילה מעורבת, מגובשת ואכפתית בעיר מודיעין, מספרת ורד בוסידן, רכזת הפרויקט מטעם רשות העתיקות. "הקשר של התושבים אל גבעת התיתורה מיוחד, ואני בטוחה שילך ויתחזק בעקבות החפירה הארכיאולוגית. ההתלהבות מתחילה בקרב הדור הצעיר, בפעילויות שמועברות ע"י רשות העתיקות בבתי הספר, ועושה דרכה אל הבתים - אל ההורים והמשפחה המורחבת. שם, למעשה, נטמנים הזרעים שיובילו לפיתוח המודעות לשמירה על העתיקות".


תכשיט שנמצא במטבח המגדל הצלבני. צילום: ורד בוסידן - רשות העתיקות

עיריית מודיעין-מכבים-רעות שוקדת על הקמת פארק טבע עירוני בגבעה, שינגיש ויקרב את האתר לקהל. זאת, בשאיפה שהפרויקט יימשך לאורך השנים, כך שתושבי העיר יוכלו להמשיך ולקלף את השכבות הקדומות של התל, לחקור את אוצרותיו, ולהתחבר לעברם בצורה חווייתית ומרגשת.


כ-2,500 תלמידי בתי ספר ומתנדבים מכל הגילאים ממודיעין השתתפו בחפירה. צילום: ורד בוסידן - רשות העתיקות

חיים ביבס, ראש עיריית מודיעין מכבים רעות: "גבעת התיתורה היא סמל החיבור בין מודיעין הקדומה וההיסטוריה המפוארת של חבל הארץ הזה לבין העיר הקיימת היום. בגבעה ישנם ממצאים היסטוריים וארכיאולוגים רבים, ואני מאמין כי מגיע למטיילים הרבים שמגיעים אליה להיחשף אליהם, לצד הנאתם מהפינה הירוקה והייחודית של העיר. נמשיך לעבוד בשיתוף עם כל הגורמים הרלוונטיים, בכדי שגבעת התיתורה תהפוך לאתר טבע עירוני נגיש לכולם ותהווה מקור ללמידה על האוצרות של האזור."