הפורטל הישראלי לחקלאות טבע וסביבה

חדשות חקלאות, טבע, סביבה וההתיישבות הכפרית מדור החדשות


באר ומערכת מים משוכללת מהתקופה העות'מנית נחשפו ליד בית שמש


הדרך המובילה משער-הגיא לבית גוברין שימשה בתקופות שונות כמסדרון בין הצפון לדרום. הבאר ומערכת המים המרשימות, נבנו במטרה לספק את צרכיהם של ההולכים בדרך, ושל אלה שחיו לצידה - שהקפידו לתחזק את הבארות כמקור בלעדי של מים חיים ומנעו בשיטות הנדסיות מתוחכמות את התייבשותן

מערכת הפורטל לחקלאות טבע וסביבה  11-06-2017



מאגר המים ששימש להערכת החוקרים, לאגירת עודפי המים מהבאר. צילום: אסף פרץ - רשות העתיקות

באר מים מרשימה מהתקופה העות'מנית, ולצידה מערכת מים משוכללת, נחשפו לאחרונה מצפון לכניסה הראשית לרמת בית שמש.

» רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו אלינו לפייסבוק

החפירות הארכיאולוגיות במקום מתבצעות ע''י רשות העתיקות במסגרת עבודות ההרחבה של כביש 38 על ידי חברת נתיבי ישראל, ובמסגרת תכנית ההנחלה של הרשות, בה לקחו חלק חניכי המכינות הקדם צבאיות פארן וחינתון.

באתר נחשפה באר גדולה שקוטרה כ-3.5 מ' החפורה לתוך מפלס מי תהום, שעומקם כיום כשני מטרים מתחת לפני השטח. אל הבאר נצמד חלל תת-קרקעי קטן שלו תקרה בצורת קמרון. מבנה זה, שאין מכירים כמותו באזור יהודה,  שימש להערכת חוקרי רשות העתיקות, לאגירת עודפי המים מהבאר.


מאגר המים ששימש להערכת החוקרים, לאגירת עודפי המים מהבאר. צילום: אסף פרץ - רשות העתיקות

באר זו מתווספת לסדרה של בארות שתועדו במהלך השנים לאורכו של כביש 38, כאשר גם בימינו לא קשה להבחין בהן: לידן צומחים עצי דקל וסביבן משגשגת צמחיית מים עבותה. מראה זה, משמר למעשה את אחד ממאפייניה הפיזיים של הדרך, ויש בו כדי לתרום לשחזור הנוף הקדום בשיפולי גבעות יהודה.

מיכל הבר, מנהלת החפירה מטעם רשות העתיקות, "כביש 38, המחבר את שער הגיא עם בית גוברין, הוא כיום אחד מצירי האורך המרכזיים במדינה, ומהווה למעשה מסדרון בין צפון לדרום. כזה הוא היה במהלך תקופות רבות בהיסטוריה של הארץ. לאורכו של ציר זה נבנו במהלך הדורות אתרים, כפרים חוות ומנזרים,  וביניהם שגשגו תחנות דרכים. להערכתנו, התקנה של בארות כמו זו שחשפנו, נעשתה בתקופות שונות, במטרה לספק את צורכיהם של ההולכים בדרך, ושל אלה שחיו לצידה, אשר הקפידו לתחזק את הבארות כמקור בלעדי של מים חיים ומנעו בשיטות הנדסיות מתוחכמות את התייבשותן".


בחפירה לקחו חלק חניכי המכינות הקדם צבאיות פארן וחינתון. צילום: מיכל הבר - רשות העתיקות

לדברי עמית שדמן, ארכיאולוג מחוז, חשיפתו של האתר וחשיבותו בנוף מעמידים בפני מתכנני הכביש ורשות העתיקות אתגר גדול, בשאיפה למצוא את הדרך לשמר את האתר ובמידת האפשר אף לפתחו כחלק משיקום הנוף לאור הדרך