הפורטל הישראלי לחקלאות טבע וסביבה

חדשות חקלאות, טבע, סביבה וההתיישבות הכפרית מדור החדשות


שר החקלאות בדיון על הבצורת: יש התקדמות עם האוצר אבל אין סיכום


בדיון שהתקיים הבוקר בוועדת הכספים של הכנסת בנושא תשלום פיצויים לחקלאים בגין נזקי הבצורת המתמשכת, אמר השר אריאל: ''אנחנו בקשר עם משרד האוצר, יש התקדמות אבל אין סיכום''. התאחדות חקלאי ישראל: ''מורחים אותנו בסיפורים''. היו''ר גפני: ''אם לא תהיה ברירה נפתור את זה בחקיקה''

מערכת הפורטל לחקלאות טבע וסביבה  17-05-2017



גד''ש בצפון, צילום: שלומית קידר - הפורטל לחקלאות טבע וסביבה

ועדת הכספים של הכנסת התכנסה הבוקר (ד') לדיון דחוף שיזמה התאחדות האיכרים בישראל בנושא משבר המים בצפון, זאת בעקבות החורף השחון ושנת הבצורת הרביעית ברציפות שפוקדת את האזור. בדיון השתתף גם שר החקלאות אורי אריאל.

» רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו אלינו לפייסבוק

בשנים האחרונות, סובל אזור הגליל העליון מיובש קיצוני, גם ביחס לאזורי הארץ האחרים. הפועל היוצא מכך, הנו קיצוץ עמוק וכבד בהקצאות המים של חקלאי האזור. לפני כ-3 שנים נערכו דיונים בוועדת הכספים בנוגע לבעיה דומה - אף כי חמורה פחות מהשנה, וסוכם כי במקום לשלם פיצויים לחקלאים, תשקיע המדינה בשיפור תשתיות המים בגליל העליון, בהמשך לתוכנית אב מפורטת שהכינה מים בגליל. ''ואולם, הבטחות לחוד ומציאות לחוד'' אומרים בהתאחדות האיכרים. ''תוכנית האב של מים בגליל 'תקועה' עד היום וטרם אושרה, ולא הועברה כל תמיכה מובטחת לשיפור תשתיות המים בגליל העליון''.

לנוכח כוונת רשות המים להשית בחודשי קיץ 2017 קיצוץ של 25% מהקצאת המים בשנה שעברה, אומרים בהתאחדות האיכרים כי הדבר יביא על חקלאי הגליל העליון קיצוץ אפקטיבי של כ-40% לעומת המכסה המוכרת להם על ידי משרד החקלאות.

"אנחנו נמצאים במצוקה גדולה מאוד, של המדינה בכלל ושל החקלאים בפרט'' אמר שר החקלאות היום בדיון. ''הוחלט בעבר על פתרונות אבל רוב הדברים לא נעשו ואני לא מחפש אשמים אלא לומר לוועדה בואו ניקח את זה הפעם ברצינות כדי שלא נמצא את עצמנו בקיץ הבא באותה סיטואציה. לגבי הטווח המידי של איך מסתדרים השנה, ואיך מתקצבים את החקלאים ומפצים אותם''.

''אנחנו בקשר עם משרד האוצר, יש התקדמות אבל אין סיכום'' הוסיף אריאל. ''הזריעה לא מחכה לנו, וחשוב לקבל החלטות כדי לא לאבד את העונה ולכן צריך לסגור את זה בימים. לגבי הטווח הבינוני לשנה שנתיים יש כל מיני קידוחים דרכם נוכל לגרד מים, ואילו לטווח הארוך שכנראה שנצטרך התפלה."

שירה ברגמן, רכזת מים וחקלאות באגף תקציבים: "אנחנו מודעים שיש בעיה חמורה, ובצורת מאוד סלקטיבית מעל הכנרת. המערכת הארצית פותחה בצורה כזו שמאפשרת להתנהל גם בתקופה של בצורת, אבל יש בעיה בצפון כיוון שהם לא חלק מהמערכת הארצית. נפגשנו עם אנשי הגליל ולכן אמרנו שאנחנו מוכנים לסייע ולתמוך בצורה תקציבית."

דובי אמיתי, נשיא התאחדות האיכרים ויו"ר אגודת מים בגליל: "מדובר בקיצוץ במים שאין לו אח ורע באזורים אחרים בארץ, אשר יגרום לנזק כבד של עשרות מיליוני ש"ח לפחות וידרוש עקירה נרחבת של מטעים וכתוצאה מכך אבדן 4-5 שנות גידול לפחות. חקלאי הגליל אינם יכולים לעבד אדמה בהעדר מים. ממשלת ישראל חייבת להתעורר, אחרת אין מנוס מחקיקת חוק אשר ייתן מענה ראוי לחקלאי הגליל המזרחי, באמצעות אגודת מים בגליל, בשנות בצורת".

אבו וילן, מזכ"ל התאחדות חקלאי ישראל: "מורחים אותנו בסיפורים, צריך להקים מאגרים בגליל שימלאו בחורף וישמשו בקיץ, זה הכי זול אבל לא מאשרים את זה. פעם ראשונה בהיסטוריה של המדינה ולמעשה במאה ועשרים השנים האחרונות שאזורים שלמים יישארו יבשים."

ח"כ איתן ברושי: "אנחנו הכנסנו סעיף שנותן מעמד לוועדת הכספים. בלי התערבות של הוועדה זה לא ייפתר. היו בעבר ממשלות שפתרו בעיות יותר גדולות בלוח זמנים קצר יותר. לקום ולהגיד שאין אשמים ואחראים זה אומר שלא יקרה כלום גם אחרי הישיבה הזו. אין דבר כזה אין אשמים ואחראים, יש כאלה ואם לא נטפל בזה לא יקרה כלום. זה סוג של אסון טבע, באסון טבע לא שואלים מה הפקידים אומרים אלא מה החוקים קובעים. ממשלת ישראל מתעללת במי שהקים את המדינה בחומה ומגדל."

ח"כ יצחק ועקנין: "היו סיכומים ברורים. אם לא תביאו פתרון אני אגיש הצעת חוק שתגמור את כל הסאגה הזו. לא יעלה על הדעת שהמציאות הזו ממשיכה."

בצלאל סמוטריץ' הוסיף: "לדעתי חקיקה מתבקשת כאן. חקלאות היא הרבה מעבר לכסף. יש ערכים שאי אפשר למדוד את החשיבות והתרומה שלהם בטבלאות של כסף. לא יכול להיות שחקלאים יהיו עסוקים כל היום בהישרדות. החוק צריך להגדיר בצורה חד משמעית רף מינימלי לתמיכה בחקלאים."

ח"כ עודד פורר: "מתייחסים לוועדה כמו בדיחה. לפני שלוש שנים הוועדה הושיבה את הצדדים לעשות תכנית ולא קרה כלום אז אנחנו הבדיחה. אני מצטרף לאמירה שצריך חקיקה."

ג'מעה אזברגה: "אני לא מזלזל בחקלאות אבל יש צד אחר לעניין הזה. אנחנו מדברים על מים לא רק לחקלאות אלא לשתייה. יש כפרים ב2017 שאין להם מים משתייה ואלה אמורים להגיע מאותו מאגר."

יו"ר ח"כ משה גפני אמר בסיכום הדיון: "היות ומתקיים היום דיון בלשכת שר האוצר אני מבקש לקבל תוך שבוע מה עלה בדיונים. בטווח המידי אני מבקש לדעת כמה כסף נותנים לחקלאים כדי שהם יוכלו לחיות. אי אפשר להשאיר את החקלאים במצב הזה. בנוסף אני מבקש לדעת מה התוכניות של המשרדים ומה הולך להיות הפתרון בטווח הארוך. במקביל אני מבקש להכין הצעת חוק שתגדיר מה נותנים לחקלאים. אני מתנגד לחקיקה אבל אם לא תהיה ברירה נפתור את זה בחקיקה."